DOHA QATAR

Doha glavni grad Katara (Qatar). Nakon britanske vladavine 1971.godine Katar stiče samostalnost. U početku je bio dio Ujedinjenih Arapskih Emirata. Potom se osamostalio zajedno sa Bahreinom. Katar ima ogromne zalihe nafte. Svo to bogatstvo se danas koristi za izgradnju Jednog modernog grada, poslovnog, bankarskog i prometnog središta. Al Jazeera, medijski div ima sjedište u Dohi. Ima ukupno 2,6 milijuna stanovnika i samo 313.000 domicilnog stanovništva. Sve ostalo su doseljenici. Jeftine poslove obavljaju ljudi iz Pakistana, Indije i drugih okolnih arapskih ili dalekoistočnih zemalja. Organizacijske i tehničke poslove obavljaju stručnjaci s zapada i plaćeni su enormno.  Katar se priprema za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022.  Sve je raskopano i sve se gradi. Od novih apartmana, marina, nebodera, hotela, infrastrukture i cesta. Gradi se i nova metro linija,  odskora je uveden autobusni gradski promet.
Qatar airways
Qatar airways je danas jedna od najvećih i najboljih svjetskih avio kompanija, koja leti po cijelom svijetu. idealna je posebno za letove prema Aziji i Australiji, jer leti svuda. Katar nudi svim putnicima Qatar airwaysa koji lete preko Dohe i imaju pauzu između letova dužu od 5 sati da besplatno posjete Katar turističkim autobusom. Građani 80 zemalja među kojima je i naša vizu na 90 dana dobivaju besplatno prilikom ulaza na aerodrom. Može se koristiti za više ulazaka. Nakon prolaska kontrole putovnica i dobivanja privremene vize, putnici se trebaju javiti na štand lokalne turističke agencije. Oni koji imaju pauzu između letova cijelu noć ili do 96 sati mogu dobiti besplatno spavanje za jednu noć u jednom od hotela po izboru. Svi hoteli su vrhunske klase s 4 ili 5 zvjezdica. Neki imaju i svoj besplatni prijevoz s aerodroma.

Hotel
Tako sam i ja na svom letu za Seul se odlučio prespavati u hotelu Marriott Marquis City Center Doha*****, koji se nalazi pored najvećeg šoping centra u gradu City Centre Mall.  S aerodroma vozi kružni turistički autobus broj 777, koji me je dovezao u diplomatsku četvrt među visoke nebodere gdje je hotel smješten. Cijena povratne karte je svega 10 katarskih rijala (QAR) ili 2,4€. Dnevna karta s neograničeno vožnji košta dvostruko i koristi se 24 sata od prve aktivacije. Bez ikakvih problema sam dobio sobu na 17. katu sa veličanstvenim pogledom na okolne gorostase od nebodera, koji strše u nebo. Svaki je poseban po svom izgledu. Slika je posebno impresivna noću, kada su ti neboderi raznih oblika osvijetljeni posebnim svjetlima. Hotel je spojen hodnikom sa velikim trgovačkim centrom s preko 350 trgovina i restorana. Centar se trenutno proširuje za još 150 trgovina. Kako nisam osoba željna kupovanja, svoju pažnju sam usmjerio na dio sa restoranima, gdje sam pronašao mongolski restoran sa velikim kamenim roštiljom, na kome se pripremala hrana. Onima kojima nije do kupovine ili jela nudi se klizanje na ledu u prizemlju na velikom klizalištu ili kuglanje, 18 kino dvorana i zabavni park za obitelj i klince. Hotel ima nekoliko restorana i sam. U njima se nude različite kuhinje poput talijanske, brazilske, domaće, morske i sa nekoliko zabavnih programa i muzikom uživo.
Pored hotela i Malla se nalazi kongresni centar.

Souk Waqif
Drugi dan sam otišao taksijem, koji je ovdje vrlo jeftin (2,5€) do 5 km udaljenog Suka Waqif u starom dijelu grada. Cijela Doha se nalazi oko velikoga zaliva duž kojeg se proteže avenija Al Corniche. Duž avenije smjenjuju se razne zgrade i palače, a najveća je od šeika čije se slike nalaze na svakom koraku. Slika je stilizirana iz mlađih dana i gotovo je na svakoj fasadi nebodera, na svakom autu i posvuda po gradu. Na jednom dijelu u moru ju postavljena fontana, koja noću pleše u ritmu muzike, obasjana raznobojnim reflektorima. Palača se nalazi neposredno pored džamije i velikog trga sa čije druge strane se počinje niz malih trgovina i restorana u okviru Suka. Pored Suka se nalazi i stara tvrđava koja se upravo renovira. Prolazimo kroz glavnu ulicu Suka sa terasama kafića i restorana, koji će oživjeti tek predvečer, kada temperature malo opadnu. Zadnji dan u travnju bile su već 38°C. Ispred Suka je veliki trg a s njegove jedne strane se nalazi islamski centar s zavojitim tornjem. Preko avenije Je ribarska luka sa mnogobrojnim brodićima, koji mi se čini služe sada isključivo za prijevoz turista u sezoni. A sezona je zimi kad su temperature oko 25°C. Na promenadi je i spomenik u obliku velike školjke sa biserom, jer dugi niz godina stanovništvo je živjelo i od vađenja bisera.

Muzeji
Odlazimo do novoizgrađenog Muzeja islamske umjetnosti gdje je skuplje na kolekcija umjetnika iz raznih zemalja i predmeta povijesnih iz arapskog svijeta. Iz kafića muzeja se savršeno vidi preko zaljeva diplomatska četvrt i redovi nebodera. Iako na karti sve izgleda blizu, razdaljina između atrakcija su dosta velike pogotovo ako idete pješice po suncu na 38°C. Može se unajmiti i turistička bus koji staje ispred svaki atrakcije. Mada autobus 777 ide sličnom rutom i po meni češće, ako vjerujete u arapski red vožnje. Između Suka, Muzeja islamske umjetnosti i Nacionalnog muzeja koji se još gradi trebao bi kružiti besplatan shuttle autobus. Nacionalni muzej je u obliku pustinjske ruže  odnosno kristala gipsa, barita i pijeska. Može se iskopati u pustinji u pijesku. Još je nekoliko muzeja po gradu.

Katara i Pearl marina
Ipak možda najbolji način da obiđete grad je da sjednete u taksi. Tako sam i ja sjeo u jedan, koji se sam zaustavio na cesti da me pita trebam li ga. Provezao  me je kroz novo naselje na sjeveru Katara gdje se gradi veliki trgovački centar s bezbroj apartmana, marina i amfiteatar koji podsjeća na stare grčke ili rimske. Nakon Katare odvezao me do Pearl Marine vještačke tvorevine u moru oko koje niklo bezbroj zgrada sa apartmanima i hotelima. Naravno u srcu svega je shopping centar. Odatle sam otišao do dva nebodera Zig Zag, u kojima se nalaze apartmani i naravno u podnožju još jedan šoping centar. Jedna od novih najvećih atrakcija je Mall kao imitacija venecijanskih kanala i mostića, kojim plove gondole između stotine trgovina.  Možda puno nećete izgubiti ako preskočite ovo zadnje, makar dok ne bude sve završeno.

Aerodrom Doha Hamad
Nakon ovoga sam se vratio u hotel, večerao i otišao nazad na aerodrom. Hamad je ogroman tako da treba planirati nešto vremena i za doći do terminala, kada stignete do tamo. Unutar same aerodromske zgrade voze dva vlaka do najudaljenijih gejtova. Iako sam imao još par sati do leta malo sam švrljao, malo sam sjedio i surfao besplatnim internetom. Napuniti mobitel se može na brojnim mjestima uz sama sjedala u čekaonicama. Posvuda su mali zabavni parkovi za djecu u obliku skulptura poznatog umejtnika. Ipak dojam je da je aerodrom pravljen za mnogo veći promet putnika. Vjerovatno radi Svjetskog prvenstva. Jedina zamjerka boravku Je veoma sporo i dugotrajno zadržavanje na odjelu kontrole putovnica i dobivanja ulazne vize. Čekali smo sat i pol vremena da dobijemo pečat u putovnicu. Od 44 šaltera radila su samo 4 za putnike ekonomski klase. Dva su bila za putnike prve klase invalide i dva za domaćine. Sve je išlo veoma sporo zvaničnici na šalterima su to radili usput pričajući na mobitele, pričajući jedan s drugim,  gledajući okolo, svako malo ustajući i odlazeći negdje . Zanimljivo je da na sva 44 ekrana iznad šaltera se stalno izmjenjivao tekst „Građani ostalih zemalja“ sa slikom vladara Katara. Nigdje nije bilo sata koji pokazuje vrijeme. Možda to mora biti tako još uvijek u tim krajevima svijeta. Svaki putnik je skeniran, slikan i uzet mu je otisak prsta.
This entry was posted in Azija, Doha, Qatar and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori