DUBAI

DubaiUjedinjeni Arapski Emirati su država na Аrapskog poluotoku sastavljena od  sedam emirata: Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah i Umm al-Qaiwain. Većinom ih zapljuskuje more Perzijskog ili ovdje kako kažu Arapskog zaljeva i nešto malo Omanskog. Graniče sa Saudijskom Arabijom i Omanom. Katar i Bahrein su 1971.godine nakon povlačenja Britanaca osnovali svoje države, a Emirati su u ovom sastavu od 1973 zahvaljujući vizionaru i ocu Emirata šeiku Zayedu iz Abu Dhabia. Ekonomija se zasniva na nafti, ali svjesni činjenice da nafte neće biti zauvijek, ubrzano se ulaže u trgovinu, turizam, avio prijevoz i bankarski sektor. Zahvaljujući enormnim količinama novca, iz pijeska su preko noći nikli velebni gradovi, prava čuda moderne arhitekture. Kao da ste došli u budućnost. Sva ta raskoš zavrijeđuje da se vidi. Mi ćemo ih posjetiti većinu u okviru sedmodnevnog putovanja koje organizira agencija Nikal.
Dubai je svakako najliberalniji arapski emirat, kako po oblačenju, posebno žena, do konzumacije alkohola i odnosa prema stranicima. Nije ni čudo, kada je u njemu živi samo 20% autohtonog stanovništva, a ostatak čini jeftina radna snaga susjednih siromašnih arapskih zemalja, Indije, Pakistana i dalekog istoka. Stručnaci pak stižu iz Zapadne Europe, Amerike i Australije. Samo je petina prihoda današnjeg Dubaia od nafte. Turizam i apartmanizacija čine većinu.
Letimo lowcost avio kompanijom Fly Dubai, koja je nikla 2009. godine i kupila odmah 45 novih Boinga 737-800, te naručila još stotinu. Let traje oko 5 sati. Slijećemo uvečer u Dubai na najveći svjetski  aerodrom sa tri terminala, koji se praktično nalazi u samom gradu. 6500 letova tjedno ili jedan avion svakih 90 sekundi. Pomjeramo satove 2 sata unaprijed. Nakon brze carinske kontrole i dobivanja viza odlazimo do hotela Fortune Grand Hotel Deira****. Hotel je u starome dijelu grada, građenom nakon 1980.godine, desetak minuta do velikoga Union trga i sjecišta dvije metro linije.

Obilazak grada
Drugi dan dolazi autobus po nas i vodi nas u obilazak grada. Vozimo se glavnom prometnicom, koja nosi ime osnivača zemlje, modernom autocestom koja spaja sve emirate i koja negdje ima po 6 traka u jednom smjeru. Nosi ime osnivača Emirata, osobe koju štuju i danas. Paralelno njoj ide i metro linija podignuta na visoke stupove. Prolazimo pored financijskog dijela grada, najviše zgrade na svijetu, dijela za palače uz more starosjedilaca. Skrećemo do velikog hotelskog kompleska Madinat, sa replikom staroga suka i trgovinama i restoranima za one dubljega džepa. Odatle se prekrasno vidi  arhitektonsko čudo Burj Al Arab Jumeirah, najluksuzniji svjetski hotel sa sedam zvjezdica u obliku jedra visokog 321 metar, sa tenis igralištem na vrhu. Nismo išli na plažu odakle je pogled još bolji. Odlazimo na Palm Jumeirah, umjetni otok u obliku palme sa 16 grana do koga se može i jednotračnom željeznicom dugom 5,2 km na čijem je kraju Hotel Atlantis s čudesnim aquariumom Još je jedan novi i veći isti otok napravljen južnije kao i sjevernije mala Venecija ili Svijet s arapskom arhitekturom, bezbroj vještačkih otoka posloženih u obliku zemljine kugle, gdje svaki nosi naziv jedne zemlje. Nismo uspjeli naći i Hrvatsku. Svi ti vještački otoci su luksuzni hoteli, apartmani sa bazenima, palmama, pješčanim plažama.
Prolazimo pored tehnološkog parka sa zgradama najvećih informatičkih divova. Stižemo i do mega kompleksa nebodera naguranih oko vještački izgrađene marine. Slikamo se uz neboder zakrenut za 90 stupnjeva i veliki trgovački centar Marina Mall. Pokazuju nam mjesto gdje je srušen 15 godina stari hotel i gdje se gradi novi, veći i viši.

Bujr Khalifa
Konačno se vraćamo nazad do naše glavne atrakcije. Downtown Dubai je ime modernoga dijela grada, koji je niknuo oko najvišeg nebodera na svijetu Bujr Khalife, koji ponosno strši u zrak 828 metara od 2009. godine. Neboder je pravo umjetničko djelo i simbol brzorastuće ekonomije Emirata.  Ima 160 katova i nekoliko katova sa vidikovcima za turiste. Dok se penjete najvišim i najbržim liftom na svijetu do prvog vidikovca na 125 katu, posebno komponirana muzika u liftu lagano ubrzava i svoj krešendo doživljava na samom vrhu. U drugom nešto sporijem lifu ide priča o izgradnji Dubaia. Posebne projekcije  i igra svjetlosti raznih boja daju osjećaj da lebdite. Oni koji dodatno plate mogu se popeti na drugi vidikovac na 148 katu. Doći u Dubai a ne popeti se ovdje je besmisleno. Pogled je zadivljujući. Odatle se za lijepog vremena bez vlage ui zraku prekrasno vide palme i drugi vještački napravljeni otoci. Njih možete samo vidjeti i doživjeti iz zraka ako unajmite avion ili helikopter. Noću igra svjetla stvara novi doživljaj kada neboder Mall postaje svijetleći ekran. U nekoliko navrata mijenja boje poput kameleona i stvara slike koje se ne mogu pojmiti. Poseban je trenutak dočekati Novu godinu, sa vatrometom.  Prava umjetnička djela trenutka. U sklopu nebodera je Armani hotel, stanovi i uredi za iznajmljivanje. Oko nebodera je još nekoliko luksuznih hotela.

Print

Dubai Mall
Tu se nalazi najveći trgovački centar u svijetu Dubai Mall sa 1200 trgovina i brojnim restoranima. Možete ostati danima i lutati raznim hodnicima na nekoliko katova. Sve je klimatizirano, čak i prehladno, pa će mnogi tražiti nešto da obuku na sebe iako je vani skoro 40oC. Unutar centra se nalazi jedan od najvećih svjetskih aquariuma Dubai Aquarium, koji ima 48 metara dugi tunel kroz koji prolazite, dok oko vas plivaju ajkule. Možete pogledati sekciju prašuma, kamenu obalu oceana i noćna stvorenja Emirata.
Podno nebodera duž obale jezera sa fontanama nalazi se moderni Souk Al Bahar, što u prijevodu znači Pijaca mornara. Spojen je sa modernim trgovačkim centrom Dubai Mall. To je tradicionalna arapska kombinacija trgovina, zabavnih sadržaja i restorana. Ima stotinjak trgovina uključujući i  22 restorana, kafića i salona. Jedno opet novo iskustvo. Kameni hodnici, visoki lukovi, prigušeno svjetlo i tipični arapski detalji potpuna suprotnost Mallu. Smjenjuju se trgovine razne robe, autentičnih rukotvorina, nakita, modne odjeće, parfema, tepiha, namještaja, knjiga, raznih namirnica. Za razliku od starih sukova u ovome ima fontana i vode na sve strane. Ipak je ovo turistički Dubai.
Dubai je poznat i po izvanrednoj ponudi zlata i nakita. Odlazimo u specijaliziranu trgovinu.

Rasplesane fontane
Dubai Fountain oduševljava tisuće posjetitelja svaki dan. U velikom jezeru postavljena je na dužini 300 metara ogromna instalacija cijevi i mlaznica, te 6600 reflektora poredanih u obliku dva luka i pet krugova različitih veličina. Snažne vodene mlaznice izbacuju  vodu do 150 metara visine, a 50 projektora obasjava vodu u raznim bojama dok ona pleše u ritmu muzike. U svakom trenutku ima više od 22 tone vode u zraku. Show se održava predvečer, svakih pola sata po jedna pjesma od 18.00 do 23.30, a može se gledati i iz čamaca sa samoga jezera. Poseban doživljaj je svakako sve to posmatrati sa vrha nebodera.


Dubai creek

Drugi dan popodne obilazimo stari dio grada se nalazi na ušću Dubai potoka u more. Ustvari to je samo veliki kanal od mora. Sada se radi još jedan veći, koji ide dublje u pustinju.Prije nafte tu su živjeli beduini i ribari, te ronioci bisera. Sada su šetnice uz obalu i restorani. Na velikoj krivini rijeke, cijeli jedan dio grada sa zidovima i kulama od pijeska i blata je sačuvan kao sjećanje na ta vremena. Stari brodići dopremaju raznu robu za obližnje trgovine, kao i prije sto godina Uske male ulice se i tu lagano povlače pred modernijim zdanjima. Ustvari tu se može vidjeti tipični nekadašnji arapski Dubai bez pretjeranog sjaja. Brojne male trgovine u zgradama na nekoliko katova nagurane su bez reda jedna do druge. Najveći kompleks je dugačka ulica Suk tekstila. Drugi kraj završava kod Velike džamije u koju stane 1200 vjernika. Izgrađena je 1960. i obnovljena 1998. na mjestu stare iz 1900. godine. Turisti mogu samo na minaret i pogledati odozgo. Do nje je stara tvrđava Al-Fahidi Fort sa dvije okrugle kule i muzejom povijesti. To je najstarija građevina u gradu podignuta 1783.godine. Muzej je napravljen pod zemljom i svjedoči kako se nekada tu živjelo i od čega. U dvorištu je stara kuća od trske sa posebnim tornjem koji donosi neku svežinu u kuću, bilo s koje strane vjetar puše. Takve kuće su zvanično zabranjene za stanovanje. Važno je biti samo državljanin emirata i ako ne želite raditi u državnoj službi, možete sa strancima sklapati ugovore u zajedničkim firmama i ostvariti lagodan život.
Uz rijeku se dalje nastavlja veliki kompleks vladarovog dvora The Ruler’s Court ograđenog u ogradu od kovanog željeza. U sklopu su i neke upravne zgrade Dubaia. Stare kuće iz 1890. su mu ustupile mjesto. Zahvaljujući britanskom arhitektu ostatak je sačuvan i obnovljen prije jedaneast godina. Sada je turistička atrakcija Al Bastakiya. Na drugoj obali su također niknule moderne zgrade što banaka, hotela i vladinih ministarstava, posebno južno od Union trga i parka. Idući dalje uz rijeku dolazi se do Šeikove palače, velikog kompleksa zatvorenoga za javnost.
Kod suka tekstila prelazimo brodićem na suprotnu stranu do tržnice začinima i tržnice zlata. Kupujemo razne začine prigodno upakirane kao suvenire i cjenkamo se. Odlazimo do obližnjeg suka zlata. Tri ulice u obliku  slova Y su natkrivene, a s obe strane zlato i srebro u bezbrojnim izlozima. Daleki istok i arapi vole najviše 24-karatno zlato i nakit.  Na početku ulice najveći prsten na svijetu od 64 kg zlata. Nešto dalje najveća ogrlica na svijetu u obliku haljine. Do ne još dvije nešto manje. Vrijede skupa desetke milijuna dolara. U cijelom gradu nismo niti jednom vidjeli policiju. Zakoni su strogi i nikome ne pada na pamet da nešto uradi što ne smije. Mi smo se vratili i uvečer te provozali se starim brodićem gdje je bila servirana romantična večera. Brodići su ukrašeni raznobojnim LED cijevima i bliješte raznim bojama. Uz obalu prekrasan pogled na dijelove grada pored koji smo prolazili.

Nikal putnička agencija

This entry was posted in Azija, Dubai, Ujedinjeni arapski emirati. Bookmark the permalink.

Odgovori