INDIJA I MIRA

Ovo su slike sa putovanja moje sestrične Mirjane. Na putu u Indiji bila je prije tri godine sa svojim sinom i snahom, koji su tu prekrasnu zemlju posjetili u više navrata po nekoliko mjeseci. Indija je zemlja kontrasta i kada tamo stignete ili ćete pobjeći glavom bez obzira ili ćete početi planirati novo putovanje čim se vratite. Ono što najviše smeta mnogim turistima je opća higijena, životinja po ulicama, neopisivi metež, prosjaci, ljuta i prezačinjena hrana. Ali sve to blijedi pred ljepotom građevina i hramova, spoznajom nove kulture i običaja, ljubaznim ljudima, koji često nemaju ništa osim onoga na sebi.

Uživajmo u ljepotama Indije

Hawa Mahal- Palace of winds ili Palače vjetrova u Jaipuru u državi Rajasthan je izgrađena 1799. godine od crvenog i ružičastog pješčenjaka koji joj daje posebnu boju.

Jantar Mantar Observatory nije samo park skulptura kako se doima na prvi pogled. Svaka od 14 struktura ima neku astronomsku funkciju i nešto mjeri, poput vremena i kretanja zvijezda.

Birla Temple je Hindu hram, izgrađen od bijelog mramora 1988. godine od strane jedne bogate familije, podno utvrde Moti Dungri Fort. Posvećen je bogu Vishnu.

Pola sata od grada je palača i utvrta Amber Fort and Palace. Smjestila se na vrhu brda iznad Maota jezera. Sve do gradnje Jaipura bila je dom Rajput kraljevske loze. Na vrh se stiže obično na slonu, mada je moguće i džipom ili pješice.

U New Delhiju je poznata Crvena tvrđava (The Red Fort) izgrađena u 17.stoljeću kao dio zidina koje su opasavale grad. Izgradio ju je isti car kao i Taj Mahal, a služila je kao carska rezidencija.

Ako tražite zaštitni znak Indije onda je to svakako mauzolej Taj Mahal u Agri, država Uttar Pradesh. To je simbol ljubavi i čistoće izgrađen 1632–1653. godine od bijelog mramora. Podigao ga je car Shah Jahan iz dinastije Mughal u sjećanje na svoju treću ženu Mumtaz Mahal.

Meenakshi Sundareswarar Temple ili Meenakshi Amman Temple ili Tiru-alavai je povijesni hinduistički kompleks hramova smješten na obali rijeke Vaigai u gradu Madurai država Tamil Nadu. Sam grad je star 2500 godina, a ovi današnji hramovi su igrađeni 1623-1655. godine.
This entry was posted in Azija, Indija and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori