ABU DHABI NAJBOGATIJI EMIRAT

0Abu Dhabi je daleko najveći emirat. Zauzima 87% površine. Time ima i najveće rezerve nafte, pa je time i najbogatiji. Godišnji prihod samo od nafte je 300 milijardi dolara. Nafta se prenosi 300 km dugim naftovodom do emirata Fujairah do Indijskog oceana, gdje je voda dublja i gdje dolaze tankeri. Grad se ubrzano gradi i širi. Jako mnogo je zelenila iako je sve u pustinji. Ogromni kompleksi šeikove palače, nove džamije koštaju po nekoliko milijardi dolara. Koliko bismo mi stotina takvih mogli imati takvih da braća nisu sve pokrala i nabila nekoliko stotina milijardi dolara duga.
Dok se vozimo autocestom primjećujemo da je umjesto standardne žičane ograde napravljena ograda od betona i kovanog željeza sa drvoredima palmi i drugog drveća. Na ulazu u grad najveća okrugla zgrada na svijetu, slijedi neboder nagnut više od tornja u Pizi. Obilazimo četvrt vila gdje žive bogati domaći i  rođaci šeika. Prolazimo i pored najskupljeg hotela čija je gradnja koštala i koštala. Novu palaču gledamo samo izdaleka. Ne može se ući. Pogled je najbolji sa druge strane zaljeva. Veliki bijeli kompleks se pruža uz obalu. Veličina se najbolje vidi iz zraka. Poslovna zona sa neboderima i hotelima u nastavku. Odlazimo do trgovačkog centra pored zabavnog parka i novog hotela u izgradnji. Uz obalu sami neboderi. Dolazimo do mjesta gje se pravi Arapski Luvr, muzej gdje bi trebala biti predstavljena umjetnost arapskog svijeta ali i šire. Posjetili smo hotel oko koga prolazi staza formule I. Čak prolazi između dva dijela hotela. Kava ili sok koštaju 70 kn.

Konačno šlag na kraju. Velika bijela džamija se vidi izdaleka. Oko nje se još gradi i sve se stapa u jedan veličanstven kompleks. Ideja je da se turistima iz cijelog svijeta predstavi islam kao vjera. Naime unutra se ne dolazi moliti osim u posebnim prilikama. Iako je za turiste žene ne mogu ući ako nisu zamotane glave i bez dugih suknji i haljina koje pokrivaju sve. Kontrole su rigorozne. Nije se štedjelo ni na čemu.  Izrađena je od najkvalitetnijeg snježno bijelog mramora sa četiri minareta i brojnim kupolama uz slike cvijeća i druge dozvoljene motive od poludragog kamenja. Na stupovima i zidovima su najkvalitetniji biseri, 24-karatno zlato i poludrago kamenje. U džamiji je najveći tepih na svijetu, koga su radile 1200 žena u Iranu. Radile su ga isključivo žene jer imaju precizniju ruku. Slično je i sa lusterima od Swarovski kristala. Najveći je visok 15m sa promjerom 10m i košta 8 milijuna dolara. U sklopu je i grobnica osnivača Emirata.

Nikal putnička agencija

This entry was posted in Abu Dhabi, Ujedinjeni arapski emirati. Bookmark the permalink.

Odgovori