BRIJUNI RAJ NA ZEMLJI

Brijuni su otočje kod Pule u Istri u Hrvatskoj. To je nacionalni park, gdje je nekada bila Titova rezidencija za odmor i gdje je on primao najveće svjetske vođe i predsjednike. Tu se održala prva konferencija nesvrstanih. Tko to više pamti Nehrua, Nasera, Fidel Castra, Indiru Gandi. Mlađi svakako pojma nemaju o tome, jer današnja politika svim silama se trudi ocrniti i izbrisati taj period povijesti i velikog uspjeha SFRJ. Sve se o tome može vidjeti u malom muzeju na katu. Tu je i Cadilac u kome su se vozili. U prizemlju muzej sa prepariranim životinjama, sa svih kontinenata. Kućica za čamce je pretvorena u fantastičan mali interaktivni muzej o moru i Brijunima, gdje djeca posebno uživaju. Danas je otočje otvoreno za svakoga. Bogati mogu doći svojom jahtom, a ostali brodićem koji dovozi goste iz Fažane u hotele ili jednodnevni obilazak. Ima se šta vidjeti i uživati u nedirnutoj prirodi i Safari parku, koje održava stotine životinjskih vrtlara poput jelena, srni, muflona, zebri, nojeva, ljama, koje je Tito dobijao od nesvrstanih afričkih, azijskih i južnoameričkih zemalja. Tu su i domaće ovce, magarci, koze, guske, patke,…
Danas je od velikih životinja ostala samo slonica Lanka. Njen partner Sony, lavovi, tigrovi, deve i druge životinje su odavno uginule. Ljubimac, posebno djece je kakadu papiga Koko, koja zna mnogo riječi, pa kada je raspoložena možete pričati sa njom. Ima 60 godina. Obično se posjećuje najveći otok Veliki Brijun, gdje su hoteli i vile, mada imaju programi i za druge. Prije dvadesetak godina bili smo tri dana tamo i uživali u šetnjama, vožnji vlakićem, biciklima, golf autićima. Sada smo došli ponovo. Najam po satu električnog autića kao za golf za 4-6 osoba košta 28€, a za 6-9 40€. Bicikla 6€, a bicikla s prikolicom za djecu 8€. Imaju i skuteri. Obilazak od 45 minuta vlakićem je 28€ po osobi, gdje je uključeno i 2,5 satno vođenje po muzejima i atrakcijama. Ljubitelji povijesti mogu posjetiti sami muzej, iskopine rimske vile i vojnog garnizona, vidjeti maslinu staru 1600 godina, aleju pinija, park dinosaurusa sa okamenjenim stopama i velikim disnosaurusom, malu crkvicu sa freskama iz 13.stojeća. Zahvaljujući Brijunima i problemima s malarijom slavni dr.Robert Koch i njegov tim je otkrio kako izliječiti zaražene kininom i što uraditi da se bolest iskorjeni. Uništiti komarce koji ju prenose. Ovih dana se proslavilo 100 godina golfa na Brijunima. Da tu se može igrati golf.
U obilazak Brijuna smo došli zajedno sa još jednom novom generacijom. To je svakako idealno mjesto za djecu. Spavali smo dvije noći u hotelu izgrađenom 1910. godine po nalogu proizvodžača čelika Paula Kupelwiesera, koji je tu želio napraviti nešto jedinstveno. Hotel je tada u kupatilima imao morsku i običnu vodu i nudio veliki luksuz bogatašima. U svakom slučaju mi (tri generacije) smo se izvrsno proveli.

This entry was posted in Brijuni, Hrvatska, Istra and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori