CRIKVENICA

Crikvenica je jedan turističkih bisera Kvarnera. Nalazi se 38 km južno od Rijeke. Zajedno sa susjednim mjestima Jadranovo, Dramalj i Selce čini jednu poznatu rivijeru i izvrstan je izbor za godišnji odmor ne samo ljeti. Gostima je na raspolaganju desetine hotela, kamp i privatni smještaj.

 


U samom centru je autobuska stanica i veliki parking. Parkinga je na sve strane i pronaći mjesto obično nije problem. U samom centru su supermarketi Konzuma i Plodina sa velikim izborom svega potrebnog turistima po povoljnim cijenama. Od centra ka gradskoj plaži kreće ulica prepuna restorana i slastičarni. Cijene su veoma povoljne, pa se ručati može već od 40-50 kn, a cijena pizze je još niža.

Kilometri plaža, malih uvala nadovezuju se jedna na drugu. Neke su pješčane, neke šljunčane, neke kamenite. Najveća i najpoznatija je gradska plaža, koja ima plavu zastavu i na kojoj se ulaz naplaćuje do 17.00. Svojom uređenosti i sadržajima spada u jednu od najboljih plaža na Jadranu. Posebno se ističe zabavnim sadržajima za djecu, gdje mogu uživati do mile volje. Veliki tobogan nudi cjelodnevnu zabavu za 50 kn. Adrenalinske zabave u adrenalin parku sa painballom ili  vožnja na banani, sa padobranom se podrazumijevaju. Redovi sa suncobranima sa ležaljkama, prirodna hladovina ispod borova, besplatni tuševi, restorani, kafići, štandovi sa brzom hranom  su na svakom koraku.

U Crikvenici svakako vrijedi posjetiti Muzej grada Crikvenice, u kojemu je vrijedna arheološka, prirodoslovna, kulturno-povijesna i ribarska zbirka i Gradsku galeriju Crikvenica, koja je prikazuje djela suvremenih autora s crikveničkoga područja ali i iz drugih krajeva. Nezaobilazno mjesto je svakako Aquarium, koji ima veoma zanimljivu i bogatu kolekciju. U trideset bazena je preko stotinu vrsta riba Jadrana i pedesetak tropskih vrsta. Nije velik, ali ga svakako treba posjetiti, jer će djeca biti oduševljena a i odrasli mogu nešto naučiti. Detalje pogledajte ovdje.

Ljubitelji prirode mogu posjetiti mjesta u zaleđu, gdje se klima ljeti mijenja u ugodnu planinsku. Mogu uživati u šetnjama šumom i planinarskim stazama ili posjetiti mala mjesta gdje je vrijeme stalo i koja tek očekuje turistički razvoj. Nažalost tu su i neki vrijedni ostaci kao stara kamena tvrđava koja propada ili pecanje u Tribaljskom jezeru nastalom za potrebe hidroelektrane Tribalj.

Na crikveničkoj rivijeri tijekom turističke sezone se održavaju mnoge manifestacije, kako bi se gostima predstavila bogata kulturna tradicija.  Jakovarska vesla se održavaju u Jadranovu gdje u trci između dvije uvale sudjeluju drvene barke uz zvuk bubnjeva. Nakon završetka natjecanja se organizira velika ribarska fešta uz glazbu i prigodnu gastronomsku ponudu. Ribarski tjedan se održava i u Crikvenici. (Sr)etno Selce predstavlja Selce u tradicionalnom ruhu, To je sajam tradicijskih i ekoloških proizvoda, starih zanata, primorskih pjesama i plesova, gdje se služe tradicionalna jela u narodnim nošnjama. Ad turres je naziv antičke Crikvenice od prije više od 2.000 godina. Istraživanja na lokalitetu Igralište su otkrila keramičarsku radionicu za proizvodnju amfora i druge keramike. Uz ostalo, otkriven je i poseban tip amfora s ravnim dnom koje su se tu proizvodile. Manifestacijom sa tim imenom nastoji se na živopisan i slikovit način prezentirati i dočarati svijet Rimljana, kako bi posjetitelji doživjeli atmosferu antičke Crikvenice. Crikvenica je proslavila 600 godina Frankopana i na srednjovjekovnom sajmu predstavila stare zanate, nekadašnji način trgovanja i druge zanimljivosti poput borbe vitezova, turnira u streličarstvu, sa nastupima srednjovjekovnih zabavljača, žonglera, štulaša i lakrdijaša. Poseban doživljaj pružaju srednjevjekovni svirači, pjevači i glumci, a gastro ponuda je u znaku toga vremena. Zimi u vrijeme maškara cijeli kraj poludi, pa se svake subote organiziraju maškarane zabave.

Recimo još da Crikvenica ima veoma dugu tradiciju zdravstvenog turizma. Danas svjetski poznate Terme Selce i Thalassotherapia Crikvenica su poznate bolnice za medicinsku rehabilitaciju gdje su se oporavljali i poznati svjetski sportaši poput Janice i Ivice Kostelić.This entry was posted in Crikvenica, Hrvatska, Kvarner and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori