ZADAR

Zadar je najsjeverniji grad Dalmacije sa izuzetno bogatom kulturnom baštinom. Zahvaljujući dobrim avionskim vezama niskobudžetnih kompanija  poput Ryanaira, sve veći broj turista dolazi da vidi njegovu ostavštinu iz prošlosti, ali i nove jedinstvene građevine poput Morskih orgulja i Pozdrava suncu. U blizini Zadra je i nekoliko nacionalnih parkova, koji su nazaobilazna točka svih turista.

 


Ilirsko pleme Liburni su imali prije 2500 godina na tom mjestu naselje i uređen grad Jader sa kamenom popločanim ulicama. Rimljani dolaze skoro pet stoljeća kasnije i prave grad sa mrežom ulica i glavnim trgom forumom. Potom dolazi Bizant, čiji biskup Donat gradi crkvu Svetog Trojstva, koja će u 15.stoljeću dobiti ime Svetog Donata, koja je danas simbol grada. Mlečani su dali veliki doprinos razvoju grada, a potom se smjenjuju Austrijanci, Napoleon i Italija. Nakon Drugog svjetskog rata gotovo potpuno razorena talijanska Zara postaje Zadar i pripada Titovoj Jugoslaviji.

Mnogo je crkvi  unutar zidina starog grada, koje se sve redom mogu podičiti svojom starošću i originalnošću. Zadarska katedrala sv. Stošije (Anastazije) je trobrodna romanička građevina, ujedno i najveća crkva u Dalmaciji. Uz nekadašnji rimski forum sagrađen je 1066. godine ženski benediktinski samostan Sv. Marije i istoimena crkva u okviru koga je muzej Zlato i srebro grada Zadra sa eksponatima od 8-18.stoljeća. Crkva Svetog Krševana je trobrodna bazilika s tri bogato ukrašene polukružne apside, romaničkog stila. Crkva Sv. Frane najstarija je dalmatinska crkva sagrađena u gotičkom stilu. Ranokršćanska crkva Sv. Stjepana Prvomučenika promijenila je ime u Svetoga Šime i čuva u glavnom oltarue pozlaćenu srebrenu škrinju sa relikvijama.

Zadar se nalazi na otočiču i opasan je visokim i debelim zidinama, kroz koje danas vodi osam vrata. Nekoliko je palača unutar tih zidina, a u nekima su smješteni neki veoma zanimljivi i jedinstveni muzeji  poput muzeja antičkog stakla. Nekoliko povijesnih trgova čine centar društvenog života grada. Najpoznatiji su Forum, Narodni trg, Trg tri bunara sa Arsenalom i Trg pet bunara.

Ipak ono što kao magnet privlači turiste su dva jedinstvena projekta moderne arhitekture o kojima se uči na mnogim fakultetima. Morske orgulje smještene su u blizini novog pristaništa za cruisere. Nalaze se u sklopu zadarske rive i duge su 70 metara. Na mjestu današnje rive nekada su bile zidine, koje je Austro-ugarska srušila i napravila 18 palača, od kojih su još samo tri ostale. Morske orgulje posebnim sustavom cijevi pod vodom, pod dejstom valova, plime i oseke proizvode veoma skladne tonove. Kako je ponašanje mora nepredvidivo tako je i svaki koncert morskih orgulja neponovljiv i jedinstven.
Pozdrav Suncu se sastoji od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih na rivi u obliku kruga promjera 22 metra. Ispod staklenih provodnih ploča nalaze se fotonaponski solarni moduli koji se po danu pune, a po noći svjetle čudesnim bojama. Oba djela predstavljaju spoj prirode i čovjeka i njihovu komunikaciju zvukom i svjetlom.

Jedan od simbola Zadra je Maraschino, liker od višnje maraska, priznat diljem svijeta. Karakterističnog gorko-slatkog okusa i aromatičnog mirisa. Receptura potiče sa početka 16. stoljeća iz Dominikanskog samostana.

Ipak najveća većina turista u Zadar stiže radi prekrasne prirode i mora. Ispred Zadra je mali arhipelag sa desecima otoka i otočića idealnih za nautičare, ali i turiste koji idu u obilazak malim turističkim brodićima. Mnogo je hotela u samom Zadru i okolnim mjestima. Još je veća ponuda privatnih apartmana i vila.  Najpoznatije plaže su u naselju Borik, gdje je i kamp i veliki hotelski kompleks. Svi redom obično posjete i nacionalne parkove Kornate,Paklenicu, Krku, Plitvička jezera i Sjeverni Velebit.

Zadar ima mnogu i kulturnih manifestacija sa ciljem da obogati turističku ponudu svoje regije.This entry was posted in Zadar and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori