DARUVAR NAJUREĐENIJI MALI GRAD

Daruvar je mali gradić na obroncima Papuka poznat od antičkog doba kao banjsko lječilište. Danas nosi epitet najuređenijeg malog grada po ocjenama Turističke zajednice Hrvatske. Ime je dobio od mađarske riječi ždralov grad. Ova ptica je jedan od simbola grada i danas. U gradu živi brojna populacija Čeha naseljena još u doba austrougarske.


Ovaj puta smo došli poslovno na Mini konferenciju o lješnjacima u organizaciji grada Daruvara. Ako nekoga zanima više o tome može pogledati ovdje. Ovaj kraj je poznat po proizvodnji vina i vinskoj cesti, ali i po velikim plantažama lješnjaka. Bili smo gosti najvećeg proizvođača g.Vlade Moulisa. Zajedno s proizvođačem opreme iz Italije održali smo prezentaciju u sali i demonstraciju na polju stroja Pirodiserbo, za ekološko uništavanje korova i štetočina plamenom. Odsjeli dvije noći u odličnom malom hotelu Mladimir, koji se nalazi na samom rubu parka Julije. 
Ujutro smo počeli šetnju parkom kod bazena s izvorom termalne vode s slojem pare iznad. Prošetali pored prekrasnih zgrada starih kupališta i hotela. U restoranu Terasa u velikoj dvorani smo dva puta odlično večerali. Na kraju parka se nalazi veliki obnovljeni kompleks Daruvarskih toplica gdje smo nekada dočekali dvije nove godine. Ispred vanjskog bazena je skulptura ždrala.  Bazen je spojen s unutrašnjim pa se i po najvećoj zimi može kupati vani. S druge strane riječice je vodeni ljetni park AQUAE BALISSAE. Šetajući njenom obalom dolazi se do tržnice. nažalost puna je lokalnih proizvoda samo srijedom i subotom. Otvoren je izvrstan dućan medom i suvenirima.
Centar grada čini mala pješačka zona ispred zgrade Grada Daruvara, nekoliko zgrada iz doba Austrougarske i dvije crkve. Katolička i pravoslavna.
Malo dalje je najpoznatija daruvarska građevina dvorac obitelji Janković. Iz građena je u 1777. godine u kasno-baroknom stilu, kada grad postaje trgovačko središte i doživljava procvat.
This entry was posted in Daruvar, Hrvatska, Zagorje i sjeverna Hrvatska. Bookmark the permalink.

Odgovori