DUBROVNIK

0Dubrovnik je svakako najpoznatiji hrvatski grad u svijetu. Nezaobilazno mjesto za svaki kruzer na Jadranu. Stari srednjevjekovni grad i država, njene očuvane zidine i palače oduševiti će svakoga. Ne smeta čak niti neopisiva gužva na ulicama od tisuća turista kjoji se svakog dana slijevaju u grad. Što više reći o gradu o kome svi sve znaju.

Grad je osnovan 614.godine nakon razaranja Epidaurusa (Cavtata) od strane Avara i Slavena od izbjeglica, koji su se sklonili na mali otok. Smatra se da je naselje već tu bilo od 2.stoljeća. Sve do 1358.godine njime vladaju Bizant, nešto kratko hrvatski kralj Tomislav i Mletačka republika. Tada dobiva samostalnost koju će očuvati sve do 1808.godine i okupacije Francuza.

Dubrovnik smo posjetili u srcu turističke sezone, baš kada je počela Ferragosta i navalili Talijani. Ali i bez njih tamo je uvijek gužva. Ništa zato, ljepše je vidjeti pun grad nego puste ulice. Dubrovačke ljetne igre su bile u punom zamahu. Odsjeli smo tjedan dana u izvrsnom all inclusive resortu Valamar Club Dubrovnik na poluotoku Babin Kuk. To nam je bila baza za obilazak samoga grada i zaleđa ali i za izlete u Cavtat i na Prevlaku.
Čim smo stigli otišli smo u večernji obilazak grada. Sve znamenitosti su obasjane reflektorima i turisti sa kruzera koji dožive grad samo po danu propuštaju mnogo. Drugi dan smo se odlučili prošetati slavnim zidinama unatoč suncu i visokim temperaturama. Još jedan nezaboravan doživljaj. sagledati grad odozgo iz raznih kuteva.  Šteta što obilazak je moguć samo od 10.00-18.00 kada su najveće vrućine. Potom smo se spustili na Stradun u srce staroga grada. Tamo ćemo dolaziti još par puta i danju i noću.
Treći dan smo otišli na izlet U Cavtat i Prevlaku. Išli smo sa prijateljima iz Dubrovnika, koji sada žive kod nas u Rijeci. U povratku smo posjetili poznati restoran Konavalski dvori u Konavlima. I pored all inclusive nismo mogli odoliti pršutu i siru iz ulja, mladoj janjetini i teletini ispod saća, domaćem kruhu i pastrvama na žaru.
Četvrti dan smo se malo kupali i ljenčarili u hotelu, a uvečer otišli na većeru  sa bratićem Igorom i njegovom djevojkom Teom, koji žive u Dubrovniku. Večerali smo u Restoranu Konavoka i probali i oduševili se svim mogućim delicijama iz morskih dubina.
Peti dan smo otišli na brdo Srđ iznad grada. Iako postoji žičara mi smo otišli autom, kako nam je savjetovao Igor. Gore smo dobili i popust za domaće goste u restoranu sa fantastičnim pogledom na grad i okolne otoke. U povratku smo posjetili rijeku Oblu i uživali malo u prekrasnoj zelenoj vodi i njenoj svježini.
This entry was posted in Dalmacija, Dubrovnik, Hrvatska, Ljetovanje. Bookmark the permalink.

Odgovori