JUGOZAPADNA UNUTRAŠNJOST ISTRE

0

Bježeći od kiše u Rijeci, otišli smo u Istru s idejom  da posjetimo tri prvomajske fešte, koje su najavljivali na portalima događanja u Istri. Sva tri mjesta su u stvari sela podalje od obale mora, a opet svega par desetaka kilometara udaljena jedna od drugoga. Uz to obavili smo usput i jednu dostavu.  Išli smo i seoskim cestama kroz gotovo pustu unutrašnjost izbjegavajući poznata turistička mjesta uz obalu. Istra ima prekrasnih mjesta za posjetiti i u unutrašnjosti. Nažalost stari gradovi i kašteli, stare kuće propadaju.  Evo prijedloga jedne rute bilo da dolazite sa Tunela Učka, Rovinja, Pule  ili od Mošćeničke Drage.


mapa

PLOMIN
Prvo smo navratili smo u stari grad Plomin ili nekdašnju Flanonu, koji ubrzano propada. Tu su živjeli Liburni, Rimljani, razni osvajači, da bi u 8.stoljeću stigli Hrvati. Opet se smjenjuju države i osvajači. Uvijek je to bila jaka utvrda iznad velikog zaljeva i luke u podnožju. Odozgo sa vidikovca i starog grada se prekrasno vidi cijeli zaljev i u podnožju termoelektrana i luka Plomin. Zidine su nastale u periodu 13-14. i 16.17.stoljeće. Na ulazu u grad je crkva Sv.Jurja Starog  iz 11.stoljeća sa kasnoantičkim reljefom paganskog boga Silvana i  natpisom na glagoljici.  Uz nju je romanički zvonik.  Na vidikovcu je crkva Blažene Djevice Marije iz 15.stoljeća, sa 400 godina starim gotičkim raspelom. Izuzetno su zanimljivi oltari i drveni kipovi svetaca iz 17.stoljeća. Oko tvrđave se u ovo doba može vidjeti plominski zvončić, zaštićeni cvijet  ljubičaste boje.

KRŠAN
Fešta Krafifest u Kršanu je smotra tradicionalnih vrsta jela fuža u šugu i krafia. Krafi je tradicionalno istarsko jelo nalik su raviolima. Pune se kombinacijom kravljeg i ovčjeg sira i grožđicama, uz dodatak mljevenih oraha te naribanog parmezana. Jedu se slatke i slane. Probali smo ovu po meni preskupu tjesteninu i otišli pogledati stari grad. Prekrasan kaštel sa crkvom i desetkom kuća, koji također propada. Prvi puta se spominje 1274.godine, dok ovo ime dobiva u 15.stoljeću po imenu obitelji Kerstlein de Pisino.

LABIN
To je grad rudara. Nažalost rudnici su zatvoreni, rudara više nema, pa grad pokušava se upisati u turističke karte Istre.  Obližnji Rabac ima jedne od najljepših plaža u Istri. Može se do njih i šetnicom. Ipak stari grad na vrhu brda ima mnogo za pokazati. Malo smo se penjali autom, a onda parkirali na jednom trgu i nastavili pješice kroz ulazna vrata. Zanimljive crkve i palače su djelomično obnovljene, ali i tu treba još mnogo renoviranja, jer grad svakako vrijedi posjetiti. Nažalost muzeji su bili zatvoreni iako je turista bilo dosta. Vjerojatno su muzeji napravljeni da bi zaposleni mogli primati plaću, a ne turisti nešto vidjeti i platiti ulaz za njihove plaće.

RAŠA
Raša je najmlađi grad u Istri. Izgrađen je 1937. godine za svega 547 dana zbog potrebe da se negdje smjeste rudari. Niti ovdje se više ne kopa ugljen. Grad se dijelom proteže duž rijeke Raše. Na centralnom gradskom trgu pored crkve izgrađene u obliku rudarskoga okna i nekoliko spomenika rudniku i rudarima. Kolica, mali vlakić za izvlačenje ugljena i veliki komad ovoga minerala.
BARBAN
Ovaj gradić je svega 28 km udaljen od Pule. Na ulazu Dom kulture i čudne statue od drveta, koje opisuje tradicionalnu pučku igru i Trke na prstenac. Nešto poput Sinjske alke. Na ulazu dvije crkve. Ona veća barokna  je posvećena Sv.Nikoli 1701.godine. Unutra je dio oltara starije romaničke crkve i dvije slike Ticianovog učenika Palme mlađeg iz 16.stoljeća. Manja je još starija. Na trgu je spomenik sa stiliziranim grbom grada.

ADRENALNSKI PARK GLAVANI
Naletili smo na super adrenalinski zabavni park za djecu i odrasle. Oni koji ne žele testirati svoje sposobnosti mogu nešto popiti ili pojesti. Park je zanimljiv i za djecu.

SVETVINČENAT
Naše prvo prvomajsko odredište je trebalo biti selo Orbanići (Marčana) u kome se održavaju trke na magarcima. Žurili smo misleći da će trke biti oko ručka, ali kada smo stigli, rekli su nam da počinje tek u 17.00 i da će biti do tada kiša. Tamo zaista nema što vrijedno vidjeti. Nismo čekali i otišli smo da vidimo Svetvinčenat ili Savičenta ili San Vincenti. To su tri naziva istog mjesta. Tamo se pak može vidjeti prekrasan trg sa crkvo i dobro očuvanim zidinama staroga kaštela Grimani. Nažalost unutra se nije moglo, ali smo zato ušli u crkvu. Mjesto je nastalo oko staroga samostana i poznato ej po dobrim restoranima unaokolo. Druga prvomajska fešta je trebala biti Boscarin fondo u selu Rojnići. Biciklističko-gastronomska manifestacija, a Boškarin me je asocirao na vola na ražnju. U Istri su dva sela sa istim imenom. Kako u prvom nije bilo ništa, otišli smo i do drugog. Niti tamo nije bilo ništa. Doduše sreli smo neke bicikliste , ali od kakve hrane ništa.This entry was posted in Barban, Glavani park, Hrvatska, Istra, Kršan, Labin, Plomin, Raša, Svetvinčenat and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori