KASTAV I BELA NEDEJA

0Kastav je mali gradić bogate povijesti, koji se nalazi u zaleđu Opatije i Rijeke. Nezaobilazna je turistička destinacija svih turističkih grupa koje dolaze na Kvarner. Nalazi se na brdu 365 nad morem i sa njegovih vidikovaca puca pogled na Kvarner i Opatiju. Izdaleka se vidi toranj crkve izgrađene u 17 stoljeću, koja je kasnije proširena sa dva dodatna broda. Unutrašnjost crkva je veoma zanimljiva. Na zidovima je naslikano 10 smrtnih grijeha, ali izgleda da onaj NE UKRADI polako blijedi. Ispred crkve stara zvona i stihovi hrvatske himne. Kastav je grad kulture. Poznate su manifestacije Kastafsko kulturno leto i Festival gitare, koji se održavaju u zidinama srušene crkve. Ali napoznatije događaj je tradicionalni praznik mladog vina  Bela nedeja. Zimi se organiziraju razne karnevalske manifestacije i fešte, koje svake godine počinju na Antonju, 17. siječnja.


Dok se penjete vidjeti ćete u maloj Aleji velikana nekoliko bista zaslužnih građana Kastva. Najpoznatiji je Vladimir Nazor, koji je tu bio ravnatelj Učiteljske škole 10 godina i gdje je i počeo pisati na čakavštini.
Do nje je mala crkvica sv. Sebastijana i Fabijana koja od 16. stoljeća čuva stanovnike Kastva  od bolesti. Preko puta je Fortica, sada park i vidikovac sa stoljetnim kestenovima, a nekada su to bile zidine utvrde sa topovima. Par koraka dalje je mali trg sa Gradskom ložom iz 1571.godine, gdje su gradski oci zasjedali, gdje se sudilo prema zakonu iz 1400.godine napisanom na glagoljici. Već tada se u njemu spominje i Bela Nedeja kao svečanost u čast mladoga vina. TRadicija se održala do danas, pa inače mirni gradić se pretvara u trodnevno ludovanje sa zabavnim programom, bezbroj štandova sa hranom i pićem i raznom robom. Na nakoliko bina se održava zabavni program gdje se smjenjuju pjevači i grupe, limeni orkestri i klape. Turisti koji se zadese su oduševljeni.
Sa trga se ulazi u stari grad kroz vrata Voltica. Nekada su se zatvarala kada padne mrak i otvarala zorom. Nekada je to bio bogat gradić opasan zidinama sa devet obrambenih kula. Danas je zadržao staru jezgru gotovo netaknutu, sa malim trgovima, mnogobrojnim ateljeima i galerijama, restoranima i kafićima. Središnji gradski trg je Lokvina, na kojem je bio Kaštel u kome su živjeli kapetani, koji su vladali gradom. Danas je u njemu poznati hotel Kukuriku, po kome je sadašnja vladajuća politička koalicija i dobila ime. Na trgu je i crkvica Svete trojice, u kojoj se ponekada održavaju male izložbe.
Na par metara udaljenom trgu  Crekvina sa stoljetnim kestenovima su ruševine isusovačke crkve srušene u zemljotresima 1750. i 1754.godine. Ne zna se da li je ikada bila i završena. Odatle kreće šetnica kroz šumu, a moguće je jahati i konje.This entry was posted in Hrvatska, Kastav, Kvarner and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori