KAŠTEL STARI U SIJEČNJU

0Kaštel Stari je jedan od sedam bisera u nizu kaštelanskoga zaliva sa ogromnim turističkim potencijalom. Zvanično svih sedam spadaju u grad Kaštela, a poredani su od Splita do Trogira ovim redom: Kaštel Sućurac, Kaštel Gomilica, Kaštel Kambelovac, Kaštel Lukšić, Kaštel Stari, Kaštel Novi i Kaštel Štafilić. Platili su ceh industrijalizacije u vrijeme socijalizma, gdje prekrasni kaštelanski zaliv ekološki uništen i doveden do uništenja eko sustava mora radi Dalmacijacementa, Jugoplastike i Jugovinila.


Kao dijete ljetovao sam u Gomilici 7 godina za redom i često šetao od jednoga do drugoga uz prekrasnu šetnicu uz obalu. Evo me opet nakon 40 godina. Ovaj put poslovno. Isporučio sam neku opremu, napravio kratku obuku, u jednoj firmi , potom u drugoj napravio prezentaciju etiketirki, sreo se sa starim kupcem sa kojim sam prošetao i napravio ove slike.

Povijest kaže da je trogirski vlastelin Koriolan Cipico, koji je bio pisac, humanist i vojskovođa u ratu na Lepantu dao izgraditi utvrđenu palaču 1476.g. u Kaštel Starom. Smještena na hridi i odvojena od kopna opkopom imala je pokretni most. Oko dvorca su ubrzo izgrađene kuće a oko njih su 1507.g. izgradili utvrdu. Unutar sela nalazila se crkvica sv. Josipa iz 17. stoljeća. Župna crkva sv. Ivana Krstitelja, sagrađena je 1641. godine van zidina. Unutrašnjost je ukrašena s pet mramornih oltara. U njoj je čudotvorna ikona iz 16 stoljeća Gospa od Milosti i tijelo sv. Felicija, zaštitnika sela.  U mjestu se nalazi još jedna palača. Ova obitelji Celio Cega, sagrađena je u 16. stoljeću, a nešto dalje u moru se naziru temelji kaštela Andreis.  Nove župna crkva je dugo građena 1871. – 1970. godine.
Nažalost mnogo toga čeka da se obnovi, te da se od improviziranog turizma pređe na viši stupanj. To se vidi na svakom koraku, od neuređenih cesta, ruševnih kuća i fasada, propadanja objekata kulturne baštine. Neki investitori su došli uložili novce i nakon nesuglasica sa lokalnom upravom i birokracijom otišli dalje. Nadam se da će neki drugi ipak doći, jer blizina aerodroma Split, marina u blizini nude daleko veće razvojne mogućnosti.
This entry was posted in Dalmacija, Hrvatska, Kaštel Stari, Ljetovanje and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori