KULENDAYZ I BELI MANASTIR

Kada sam dobio poziv da prisustvujem KulenDaz2012 u svojstvu novinara, mislio sam da radi o promociji turističke zajednice Beli Manastir. Kada sam pogledao bolje, shvatio sam da se radi u skupu informatičara Microsoft Community, koji se tu već pet godina okupljaju i razmjenjuju svoja znanja. Više o samom skupu pogledajte ovdje.

U ovom postu ćemo se baviti turističkom ponudom.


Ime manifestacije nije slučajno izabrano. Ideja organizatora Bernarda Katića je bila i da turistički promovira ovaj kraj, te da svojim prijateljima i suradnicima predstavi gastronomsku ponudu i prirodne ljepote Baranje. Učesnici su bili smješteni u Hotelu Patria**** u Belom Manastiru, sa zanimljivim etno selom, gdje su se održavale radionice, ali i večera sa živom muzikom i karaokama. U sklopu hotela se nalazi wellnes i fitness, a veliki broj soba ima hidromasažne kade.

Kako se oko Belog Manastira nalazi mnogo vinograda, prvi dan smo se provozali vinskom cestom kroz vinograde kombinata Belje. Zaista su ogromni. Cesta krivuda preko brežuljaka i završava u novoj ultra modernoj vinariji. Kažu najnovija tehnologija koja se može naći u Europi. Prvo smo otišli u kušaonu i degustirali vino, te pogledali kratki film o Belju. Nakon toga je uslijedio obilazak same vinarije. Impresivno djeluje hala sa 247 visokih inox spremnika, poredanih jedan do drugoga. Visoki su 8-10 metara i u najveće stane 100.000 litara vina. Potom smo obilazak nastavili u Kneževim podrumima, pet stoljeća starom vinskom podrumu ukopanom u brdo, sa labirintom hodnika u kojem su se nekada a i danas čuvala vina. U sklopu podruma je suvenirnica, kušaona i restoran, pa smo opet kušali vina, večerali i uživali u izvrsnim tamburašima Čarda.

Zadnji dan smo bili u Kopačkom ritu. O tome više u drugom postu ovdje. Nakon posjete smo otišli na ručak u etno restoran Kormoran, koji je također u sastavu Belja. Nakon toga smo otišli svi svojim putem nazad, sa željom da dođemo i sljedeće godine opet.

 


This entry was posted in Beli Manastir, Hrvatska, Slavonija i Baranja and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori