LOVRAN I MARUNADA

OLYMPUS DIGITAL CAMERALovran je gradić u Kvarnerskom zalivu, podno planine Učke, nedaleko od Rijeke, sa dugom tradicijom u turizmu. Ime je dobio po lovoru (laurus nobilis) koji u izobilju raste u zimzelenim gajevima u mjestu i okolici. Lovran je najstarije naselje koje je izraslo neposredno uz obalu Liburnije i sačuvao je svoju povijesnu jezgru srednjovjekovnog gradića. Nekada je bio okružen obrambenim zidom i bastionima na čijim su temeljima i zidovima vremenom izgrađene kuće. Dok šetate uskim uličicama, stepenicama obično završite u dvorištu neke kuće.
Razvoj turizma počinje na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Nekoliko vila sagrađenih u to doba ubraja se u svjetsku graditeljsku baštinu.
Pored mnogobrojnih hotela i šetnice uz more Lungo mare, Lovran je poznat i po svojoj bolnici za ortopediju i traumu.
Padine Učke oko Lovrana su obrasle posebnom vrstom kestena kojeg zovu marun. Odlikujega veličina i slatkasti okus. Svake godine u ejsen održava se poznata Marunada, kada se mogu kupiti maruni, jesti pečeni i u mnogim slasticama.This entry was posted in Hrvatska, Kvarner, Lovran and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori