MALI I VELIKI LOŠINJ, OSOR

0Otok Lošinj je jedan od najljepših otoka Kvarnera. Nalazi se zapadno od Cresa i sa okolnim otočićima  Unije, Ilovik, Susak, Vele Srakane čini mali arhipelag.  Lošinj ima 125 godinu dugu tradiciju zdravstvenog turizma, zahvaljujući blagoj mediteranskoj klimi, borovim šumama i zraku. U lošinjskom arhipelagu ima najviše dupina na cijelom Jadranu. Procjena da ih je oko 120. Česti su izleti brodićima, koji nude mogućnost da se vide u prirodi, uz dobru zabavu, jelo i piće na brodićima.

OSOR
Manje je poznato da su Lošinj i Cres ustvari bili jedan otok. Još u davna antička vremena su razdvojeni prokopavanjem petnaestak metara širokoga i sto metara dugog  kanala u mjestu Osor. Gradić administrativno pripada Malom Lošinju iako se nalazi na Cresu. Samo je autocamp na Lošinju. U rimsko doba brojio je nekoliko tisuća stanovnika i bio utvrđeni grad izuzetno značajan zbog trgovine i male solane. U doba Mletaka broj stanovnika se prepolovio, a danas ima svega 56 stanovnika. U malom muzeju može se vidjeti povijest gradića.MALI LOŠINJ
Najveći grad je Mali Lošinj, koji se smjestio u prekrasnoj velikoj i dobro zaštićenoj uvali, okružen borovom šumom, što mu je osiguralo mjesto u svim nautičkim kartama, kao izuzetno sigurna luka. To je idealna turistička destinacija za ljetovanje, ali neće biti razočarani niti oni koji dođu zimi, kada mogu uživati u šetnjama prekrasanim uređenim šetnicama. Mnogobrojni hoteli hotelskog poduzeća Jadranka , te mnogi drugi mali privatni nude nezaboravan odmor. Mnogo je privatnih kuća za odmor i apartmana koji se nude gostima tako da svatko može naći nešto sa svoje mogućnosti.
Mali Lošinj u Palači Kvarner bi trebao predstaviti javnosti Apoksiomena, 2000 tisuće godina star antički brončani kip atleta, visok 192 cm, izvađen iz mora 1999. godine. Izuzetno je dobro očuvan. Upravo je u tijeku velika rekonstrukcija i svuda su skele uokolo. U palači Fritzy izgrađenoj početkom 19.stoljeća, koja je u nekoliko navrata doživjela izmjene je danas Lošinjski muzej. Tu se još mogu vidjeti kolekcije slika talijanskih majstora iz perioda 16.-20.stoljaća, kao i slike hrvatskih majstora, te još neke zanimljive postavke.
Posebno je zanimljiva Park šuma i uvala Čikat sa nekoliko starih vila. Šetnica vodi cijelim putem uz obalu. Smjenjuju se čudni borovi savijeni od jakoga juga, još čudnije terasaste kamene plaže, kao da se radi o kamenolomu a ne prirodi. Zapanjila nas je silina mora i visoki valovi, koji se uz tresak razbijaju u obalu. Šetajući tako dolazi se do Sunčane uvale i šljunčane plaže i izuzetno velikih i modernih, nedavno renoviranih hotela Aurora i Vespera, gdje su se ove godine održale 6. Obrtničke igre. Oko hotela mnogi sportski tereni, bazeni što otvoreni i zatvoreni, igrališta za djecu, kuglana i plaže. šetajući dalje obalom dolazi se do uvale u kojoj boemskim životom živi u osami već dvadeset godina Nevio, poznat kao Lija. Prošao je svijet, živio u Brazilu i Americi, a sada mu društvo prave uglavnom pas, mačka i vijetnamska svinja. Oni koji zalutaju šumskim stazama, moći će to popiti pivo, vino i rakiju., pa možda i nešto sa roštilja, ako je ulov dobar.
Miomirsni otočki vrt na ulazu u grad sa biljkama ovoga podneblja je mini botanički vrt. pored edukacije moguće je tu kupiti neke domaće proizvode.
VELI LOŠINJ
Iako ime sugerira da se radi o većem gradu na otoku Lošinju, istina je da je baš suprotno. Mali Lošinj je veći, čak najveći otočni grad u Hrvatskoj, dok je Veli nekoliko puta manji. Između dva gradića je prekrasna šetnica uz more sa nekoliko uvala čudno plavog mora. Gradić opet u maloj uvali, sa starim ribarskim barkama i kućama raznih boja. Velika stara crkva sa izuzetno bogatom unutrašnjosti dominira na ulazu u zaljev, a još ih je nekoliko ih u gradiću. U staroj osmatračkoj kuli je muzej posvećen povijesti pomorstva, lječilišnog turizma i naravno Apoksiomena, koji je pronađen u uvali blizu Velog Lošinja.

This entry was posted in Hrvatska, Kvarner, Ljetovanje, Mali Lošinj. Bookmark the permalink.

Odgovori