MARIJA BISTRICA SVETIŠTE

Marija Bistrica je malo mjesto koje se nalazi u Zagorju. Mnogi koji odsjedaju u Stubičkim toplicama ili Gornjoj ili Donjoj Stubici, ako produže petnaestak kilometara stići će do Marije Bistrice. Gradić ima bogatu i raznoliku povijest, ali je najveći dio njezine povijesti povezan s crnim kipom Majke Božje Bistričke koji stoljećima privlači na tisuće posjetitelja u Mariju Bistricu. Mjestom dominira crkva Blažene Djevice Marije na malom brdašcu.

Najpoznatije i najposjećenije marijansko svetište Majke Božje u Hrvatskoj je Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, smješteno upravo tu. Godišnje privlači više od 800.000 hodočasnika. U Mariju Bistricu već se stoljećima slijevaju vjernici iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, tražeći i nalazeći svoj duhovni mir.  Čudotvorni kip Majke Božje s Djetetom u naručju kroz svoju povijest nekoliko puta bio skrivan od opasnosti koje su mu prijetile, posljednji je puta pronađen i postavljen na oltar u srpnju godine 1684., od kada i počinju hodočašća u ovo svetište. Svetište u Mariji Bistrici postalo je nacionalno svetište još 1715. godine, kada je Hrvatski sabor podigao veliki zavjetni oltar. Zbog velikog broja vjernika u periodu od1875-1911 se proširuje crkva. Podno crkve je napravljena velika crkva na otvorenom, gdje se hodočasnici okupljaju u velikom broju. I sam Sveti Otac Ivan Pavao II je tu bio 1998.godine. Na susjednom brdu je prikazan križni put (kalvarija) kroz mnogobrojne sklulpture i koji svi vjernici prolaze.

Pored Bazilike Majke Božje Bistričke i Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca sa Bistričkom Kalvarijom i parkom skulptura vrijedi pogledati Samostan sestara karmelićanki,  Kapelicu Sv. Roka u Podgrađu, Kapelicu Majke Božje na Vinskom vrhu, Galeriju Hudek i freske u cintoru.

Oko crkve su mnogi štandovi gdje se mogu kupiti svijeće i drugi vjerski predmeti, ali i licitarska srca, koja su autohtoni hrvatski suvenir ovoga kraja.
This entry was posted in Hrvatska, Marija Bistrica, Svetišta, Zagorje i sjeverna Hrvatska and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Odgovori