NOVA GRADIŠKA

Nova GradiškaGrad je osnovan 1748. godine pod nazivom Friedrichdorf, ali već dvije godine kasnije službeno uzima današnje ime. Nastao je kao naselje sagrađeno od drveta, kao novo zapovjedno vojno središte u vrijeme preustroja Vojne Krajine. Iz toga perioda potiče i najstarija zidana građevina, kasnobarokna crkva Sv. Terezije (1756-65.). Ubraja se u vrijednu spomeničku kulturnu baštinu sakralnog graditeljstva u Slavoniji. Posebno se ističe njezin toranj, valovito piramidalnog obrisa,  koji čini građevinu jedinstvenom i prepoznatljivom.


Župna crkva Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, (ranije Sv. Stjepana) prostrana je klasicistička građevina sa zvonikom iznad ulaza na glavnom pročelju. Njezinu unutrašnjost krase zidne slike poznatog hrvatskog slikara Celestina Medovića.
Mjesto se ubrzano razvija, grade se tvornice i razvija se kao značajno prometno, obrtničko, trgovačko i kulturno središte. Među prvima dobiva asfaltne ulice, javnu rasvjetu, park, sajmište.
Danas je to gradić sa petnaestak tisuća stanovnika, sa središnjom pješačkom zonom, lijepim zgradama iz prošlih vremena, terasama i kafićima. U centru je i veliki park, drvoredi sa stoljetnim kestenovima i platanama, nude miran i opušten način života. U nekim starim povijesnim zgradama smjestili su Gimnazija i neke državne institucije. Grad ima i muzej, koji tijekom godine organizira razne postavke. Ljeti se može osvježiti na gradskim bazenima, gdje pored kupanja može se igrati odbojka na pijesku i mali nogomet.
Dva kilometra od Nove Gradiške u Cerniku mogu se posjetiti  i razgledati  Franjevački samostan sa crkvom Sv. Petra i Pavla iz 18. st. te crkva Sv. Leonarda (Linarta) iz 1751. godine.
Svakako nezaobilazno mjesto je 33 km udaljeno Eko-etno selo Stara Kapela, gdje je u nekoliko tradicionalnih kuća istrgnuto iz povijesti i sačuvano način života naših starih. Više o tome pogledajte ovdje.
I ne zaboravite, u Slavoniji se dobro jede. Kulen i kulenova seka su nešto što se podrazumijeva. Gdje god se odlučite pojesti nešto nećete požaliti.


This entry was posted in Hrvatska, Nova Gradiška and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori