NOVALJA I ZRĆE

0Novalja i plaža Zrće odavno su postali hrvatski brand. U svijetu je zovu Hrvatska Ibiza. Novalja je od mirnog naselja vikendaša prerasla u moderno ljetovalište za mlade i sve one koji se osjećaju mladima- Tako bi nekada rekao poznati voditelj Vojo Šiljak najavljujući  emisiju Crvena jabuka na Radio Zagrebu. U Novalju dođem svakih par godina i sjećam se stidljivih početaka i kafića na plaži od drvenih dasaka sa trskom na krovu.  Nekada mirna obiteljska šljunkovita uvala i plaža Zrće danas je prepuna tehno klubova za mlade. I grad je doživio transformaciju, posebno u zadnje dvije godine. Novi centralni trg, sa modernim koktel barovima i terasama, mnoštvo klasičnih i fast food restorana. U zadnjih deset godina napravljene su mnoge ceste, nasuta je i proširena obala, napravljeni parkinzi i vezovi za brodice, nasute šljunkom mnoge okolne plaže, gdje je pristup vodi bio nemoguć zbog krupnog oštrog kamenja. Velika pješčana uvala Babe dobila je time ugostiteljske sadržaje. Izgrađeni su grade se mnogi apartmani. Novalja je imala još za vrijeme socijalizma veliko apartmansko naselje Gajac. Ljubiteljima kampiranja je na raspolaganju prekrasan kamp Straško.
Ali sjetimo se i antičkog vodovoda iz 1.stoljeća, uklesanog u živu stijenu, koji je očuvan u dužini od 1 km i dvije crkve koje su u gradu. Mali muzej Stomorica krije neke predmete iz crkvenoga života. Ali slike će reći više.
Do Novalje se dolazi autobusima i trajektima na liniji Prizna-Žigljen i katamaranom iz Rijeke preko Raba. Nekada je ovaj zadnji bio veoma popularan posebno kod mladih, koji su išli na Zrće. Nažalost vremena kada su karte bile jefine  su prošle. Nekadašnjih 20kn, pa 40 kn, pa 60kn zamijenilo je danas 80kn u jednom pravcu. Stoga ne čudi da se Katamaran ne može napuniti niti za vrijeme najudarnijeg vikenda godine. Još ktome 70% putika od Rijeke su izašle na Rabu.
U Novalji je na Zrću sve više mlađih generacija. Grad i terase su prepuni za vrijeme jutarnje kave u centru. Konobari u klubovima na Zrću se tijekom dana dosađuju. Žale se da su generacije koje dolaze sve mlađe, koje dugo spavaju, ne troše baš previše, piju Coca-colu i ne dolaze u klubove na plaži tijekom dana, tek na after beach party i uvečer. Mora se priznati da je i klubova svake godine sve više. Ipak se čini da najviže zarađuju trgovine koje prodaju alkoholna pića, jer svi koji odlaze na Zrće nose boce sa sobom. Možda je ipak mnogima previše dati za jedan koktel 100 kn. A što je jedan koktal za cijelo večer, pa tako svaki dan dok traje odmor.This entry was posted in Dalmacija, Hrvatska, Ljetovanje, Novalja and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori