NOVI VINODOLSKI ZIMSKA PUSTOŠ

0Novi Vinodolski se nalazi desetak kilometara južnije od Crikvenice i upravo slavi 135 godina turističke ponude. Idealna pozicija, čisto more su ljeti svakako glavni aduti turističke ponude. Posjetili smo ga zimi između Božića i Nove godine i niti malo nije djelovao turistički. Dapače iako je dan bio prekrasana i sunčan od turisti niti traga. Očigledno se ovdje turizam dešava samo ljeti.
Skoknuli smo tamo misleći malo prošetati uz more i popiti kavu ili kakvo piće u poznatom SPA resortu Novi, koji znamo svi da je prekresan i jedinstven u Hrvatskoj i da je u velikim financijskim problemima i transformacijama. Nismo niti slutili da je sve pusto i napušteno i propada. Očigledno je i olujno nevrijeme i jaka bura načela prekrasnu konstrukciju centralne zgrade izgrađenu od stakla. Iznenadili smo se brojem okolnih zgrada i apartmana. To je čak jedan malo veći gradić. Ali nigdje nikoga. Nadam se da će do početka turističke sezone se naći neka sredstva i sve dovesti u red, jer bi bilo zaista šteta da takvo nešto propadne, bez obzira na prošlost.


Potom smo se uputili do male lučice odakle se stari grad na brdu vidi najbolje i napravili nekoliko slika. Onda smo otišli do centra, parkirali auto na parkingu na ulazu i prošetali pješačkom zonom. Tamo slika ništa bolja. Sve trgovine i ugostiteljski objekti zatvoreni osim jednoga sa nekolio gostiju koju su sjedili ispred i pili kavu i pušili. Bili su to domaći ljudi.
Obišli smo trg i  frankopanski kaštel u kome je sada Narodni muzej i čitaonica. Iz Vinodolskog zakona se vidi da je Kaštel već 1288. godine pripadao porodici knezova Frankopana sve do 1761. godine. Poslije smaknuća Franje Krste Frankopana i Petra Zrinskoga u Bečkom Novom Mjestu 1671. godine, njihova imanja postala su plijen feudalaca. Godine 1685. Ugarska komora dala je Novi u zakup barunu Franji Rigoniju a sedam godina kasnije ga prodala  Austrijskoj komori kao i sva zrinsko-frankopanska primorska imanja. Nakon toga ruši se dio Kaštela i ostaje samo jedna trećina. Prošetali uskim uličicama staroga grada do trga ispred Stolne crkve Sv. Filipa i Jakova sa 36 metara visokim bijelim zvonikom podignutim 1911.godine na mjestu stare crkvice iz 16.stoljeća. Kada je izgrađena sama Stolna crkva nema podataka, ali su unutra izrezbarene drvene klupe iz 17.stoljeća. Pored zvonika je i zgrada Biskupske rezidencije još od vremena kada su tu se sklonili ispred Turaka biskup i njegov kler.
Predstavnici utvrđenih gradova Grobnika, Trsata, Bakra, Hreljina, Drivenika, Grižana, Bribira, Ledenica i Novigrada (danas Novi Vinodolski) sastali su se 6. siječnja 1288. godine u frankopanskom kaštelu Novigrada i potpisali Vinodolski zakonik, koji je štitio prava kmetova od prevelike moći feudalaca. Danas se 28 stranica čuvaju u Zagrebu.This entry was posted in Hoteli i apartmani, Hrvatska, Kvarner, Ljetovanje, Novi Vinodolski and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori