NOVIGRAD U ISTRI

Novigrad u Istri je poznato turističko odredište. Prošetali smo malo centrom u ovo zimsko doba. Malo bure nikome nije smetalo. Parkirali smo auto na parkingu do luke i prošetali do centra.
Mnogi su se vladari smjenjivali na tom prostoru. Od antičkih kolonija, Bizanta (VI-VII. st.), Franaka (VIII-IX. st.), Njemačke (X-XII. st.), Mletaka (1270-1797), Napoleona (1805-1813), Austro-ugarske (1814-1918) i Italije (1918-1943). Mnogi su ostavili ponešto.  
Stari grad bio je opasan kamenim zidinama koje su i danas jedan od glavnih simbola grada. Ove koje gledamo podigla je Venezija. Poslije su dograđivane kule i vrata i pojačavane. 
Na glavnom gradskom trgu je uprava grada i zgrade Izgrađene u dvadesetim godinama XX. st. po uzoru na venecijansku gotiku. Trgom dominira trobrodna bazilika, čiji izvorni je oblik potiče iz razdoblja (V.-VI. st.). Obnavljana je 1408., 1580., 1746. i 1775. godine. Današnje neoklasicističko pročelje dovršeno je 1935. godine.  ispod kora s baroknim oltarom   se nalazi ranoromanička kripta. Stari zvonik na pročelju tadašnje katedrale srušen je 1874. godine. Igrađen je novi samostojeći  izgrađen 1883. po uzoru na zvonik Sv. Marka u Veneciji. Na vrhu je kip zaštitnika grada, sv. Pelagija, postavljen 1913. godine. Drveni kip je presvučen brončanim limom. U staklenom zdanju Lapidarija je od 2006. godine zbirka 93 kamena spomenika iz antičkoga doba i srednjeg vijeka. Tu je smještena zbog propadanja na originalnim lokacijama. Nažalost sve je bilo zatvoreno.
Belveder je jedina lođa u Istri smještena pokraj mora. Najvjerojatnije je izgrađena u XVI. st.  Šetnju smo završili duž zidina i plaža i vratili se na glavni trg i toplu čokaladu.


This entry was posted in Hrvatska, Istra, Novigrad and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Odgovori