PIĆAN I SLAP SOPOT

Kako reče moja žena:”Kada ne možeš na Maldive dobar ti je i Pićan”. Mali gradić, dosta oronuo s mnogo napuštenih kuća i ruševina koje propadaju. Kao da nema ambicija naći svoje mjesto u turističkoj ponudi Istre.  Nalazi se na vrhu brda u Centralnoj Istri, svega 12 km od Pazina prema plominskom zaljevu.
Bilo je tu u davna vremena keltsko naselje, pa rimski logor Pucinum. Plinije i Ptolomej navode da se odatle pilo dobro vino i na rimskom dvoru. Isključivo to vino je pila i Livia, žena cara Augusta, koja je vjerovala je da tome duguje svoju dugovječnost. Danas nema nekih vrijednih ostataka iz toga doba. U doba Bizanta bio je administrativno središte centralne Istre, a do kraja 18.stoljeća centar biskupije. Nakon Akvilejskih patrijarha u srednjem vijeku, potpada pod vlast Habsburgovaca krajem 12.stoljeća. Nikada nije bio pod vlasti Mletačke republike i vječito u sukobima. često su i Turci upadali i pljačkali. Konačno dolazi i Napoleon, ali kratko se zadržava. 
Parkiramo auto pored malog parka na ulazu u stari grad. Ispod parka je crkvica Sv. Roka, zaštitnika od kuge, podignuta 1634. u jeku jedne od najvećih epidemija. Na ulazu stari grad gradska vrata iz 14. stoljeća, obnovljena su 1613. Nakada je tu bio i pokretni most. Početkom 17.stoljeća se gradi katedrala i biskupski dvor, ali bivaju demolirani pobunom seljaka zbog visokih poreza. Današnja župna crkva je izgrađena 1784.godine a 48 metara visoki zvonik 1872.godine. Smatraju ga najljepšim u Istri. U njegovom podnožju stoji kamena mjera kojom su se mjerila davanja podanika.
Kraj crkve je rodna kuća Matka Brajše Rašana, koji je 1912. na tekst Ivana Cukona skladao današnju službenu istarsku himnu Krasna zemljo.
Na susjednom uzvišenju je jednobrodna romanička crkvica Svetog Mihovila iz 13 stoljeća, s freskama iz prve polovine 15 stoljeća. Ispred nje je kamena skulptura Obitelj talijanskog kipara Nane Zavagnea, sudionika Mediteranskog kiparskog simpozija u Dubrovi kraj Labina. Tu je i prilika i za uživati u pogledu i poslati turističku razglednicu iz Pićana.
SLAP SOPOT
Iz centra Pićana kreće 3 km duga pješačka staza. Vodi do najljepšeg slapa Istre. Mi smo ipak došli okolo autom. Samo smo zadnjih 300 metara prošetali šumskim putem i vododerinom. Slap Sopot se nalazi u mjestu Floričići na Švičkom potoku i pripada porječju rijeke Raše. Obrušava se sa strme litice visoke 24,5 metara i tvori malo jezerce. Najviši je u Istri.  Preko potoka vodi most koji je Napoleon podigao. Zadnju obnovu je imao 1953 godine a otada samo propada. Tabla nas upozorava da je tu stanište kukca jelenjaka, ratobornog kornjaša s kliještima. Kao djeca smo ih gledali kako se međusobno bore. danas ih je sve manje, kao i velikog vodenjaka, vrste daždevnjaka.
This entry was posted in Hrvatska, Istra, Pićani slap Sopac. Bookmark the permalink.

Odgovori