RASTOKE

Rastoke su čudan spoj vode i čovjeka i jedinstven dokaz kako je moguće živjeti u skladu sa prirodom. Nalaze se svega jedan kilometar udaljene od Slunja na staroj cesti Zagreb-Split. U blizini su i Plitvička jezera.  Nekoliko desetaka drvenih kućica skladno je ukomponirano između brojnih ogranaka rijeke Slunjčice, koja se obrušava mnogim slapovima u rijeku Koranu.


Naselje je nastalo prije tri stoljeća. U početku su to bili mlinovi, gdje se mljelo žito, ali su nikle i druge kućice na otočićima između malih potočića. Mlinovi su imali posebne lopatice u obliku žlice, koje se rijetko sreću u drugim krajevima. I danas su u funkciji dva mlina, gdje se može kupiti brašno mljeveno na tradicionalni način. Cijena 10 kn/kg. Turizam je učinio svoje pa je tu danas i nekoliko restorana, gdje je glavni specijalitet svježa pastrmka, koju će izvaditi iz vode iz bazena, kroz koji protiče jedan potočić. Može se i prespavati u mnogim privatnim sobama i apartmanima, uz stalni šum vode, koji djeluje smirujuće.

Dok šetate prelazeći drvene mostiće, zapaziti ćete čudna okrugla drvena korita prepuna rupa u koja utiče voda iz slapova. To su prve potpuno automatske i ekološke perilice rublja. U njih se stavi prljavo rublje i pusti da voda učini svoje.
Poznati film Winnetou je 1962. godine djelom sniman i u Rastokama.
U Rastoke vrijedi doći cijele godine. Priroda je prekrasna bilo da se radi o proljeću ili ljetu i svom tom zelenilu, ili žutosmeđim nijansma jeseni ili u bijelo okovanim ledom i snijegom slapovima.

Ako želite još nešto vidjeti, neće škoditi jedna šetnja do Slunja i stare zapuštene frankopanske tvrđave i Slovin grada iz 15.stoljeća. Slunj je doživio procvat za vrijeme Napoleona, koji je zahvaljujući brojnim mlinovima u Rastokama napravio velike magacine žita koji se nalaze tu.
Malo je poznato da je prvi Hrvat osvajač olimpijske medalje bio Milan Neralić rodom iz Slunja. Bilo je to daleke 1900. godine u Parizu u mačevanju.
U blizini su i Baraćeve špilje otkrivene 1874.godine, koje se mogu posjetiti. Ima ih nekoliko. Nisu sve osvjetljenje, pa oni koji ulaze nose velike baterije-akumulatore sa posebnim lampama. Kao demonstracija mrklog mraka i potpune odstutnosti svjetlosti, u jednom trenutku svi prisutni ugase svoje lampe.
This entry was posted in Hrvatska, Rastoke. Bookmark the permalink.

Odgovori