FUŽINE ROSWELL CITY I WINNETOU

Fužine se nalaze u Gorskom Kotaru na samom jezeru Bajer. Gradić je udaljen 40 km od Rijeke i 130 km od Zagreba. Poznat je kao izletište idealno za šetnje uz jezero i bijeg od ljetnih vrućina. Oko jezera su uređene 6 km duga šetnice s mnoštvom fitness sprava za rekreaciju šetača. U obilazak se može i vlakićem, biciklom, kočijom s konjima, pa čak i turističkim brodićem. U samom mjestu je nekoliko poznatih restorana poput Bitoraj, Konoba Volta, Lovački dom Arnika, Pizzeria Landravec, te nekoliko kafića. Specijaliteti kraja su jela od gljiva, divljači i posebne goranske okruglice od kruha s brojnim začinima i češnjakom.  Pored Hotela Bitoraj mnošto je apartmana za najam.
            U samom mjestu je mala brana i hidroelektrana. Jezero Bayer je vještačko jezero napravljeno prije sedamdesetak godina, kako bi se iskoristila voda rijeke Ličanke i obilne kiše tijekom godine. Na drugom kraju je još jedna brana revirzibilne hidroelekrane. Još veće je obližnje akumulacijsko jezero Lepenica. Najmanje jezero Potkoš između Fužina i Liča je idealan piknik prostor. Sva ta voda završava u Triblju i hiroeletrani Vinodol 658,5 metara niže, što je jedan od najviših ostvarenih padova na hidroelektranama u Europi. Sva jezera su bogata ribom. Ljeti temperatura vode dosegne i 23oC pa su idealna i za kupanje.
            Na obali jezera je ulaz u špilju Vrelo koja je u potpunosti ravna te je pogodna za sve posjetitelje i  osobama sa invaliditetom. Obilazak s vodičem traje oko 20 minuta. Temperatura u špilji je 8 stupnjeva.
  
ROSWELL CITY I WINNETOU

Pored malog gradića Fužine u Gorskom kotaru nalazi se nesvakidašnja turistička atrakcija. To su originalne kulise kaubojskog gradića Roswell city, gdje su se 2015-2016 snimali novi nastavci filmova  o indijanskom poglavici Winnetou. Stariji se sjećaju prvih filmova, koji su se na raznim lokacijama po Hrvatskoj snimali 1963-1968 po romanima poznatog njemačkog književnika Karla Maya. Mi malo stariji, kao djeca smo se igrali po cijele dane kauboja i indijanaca. Danas ova atrakcija je nešto što oduševljava i nove naraštaje ali i podsjetnik starijima na njihovo djetinjstvo.

Do tamo se može doći iz Fužina ili nakon skretanja s stare ceste Rijeka-Zagreb kroz šumu. Imaju postavljeni putokazi. Ne treba vjerovati Googlu jer on bira neprohodni šumski put za koji nitko ne zna. Ljeti radi svaki dan, a u zimskom periodu samo vikendom i dok traju školski praznici. Cijene ulaznica simbolične, pa tako obiteljska ulaznica 30 kn.

 U petnaestak drvenih kućica vjerno je prikazan gradić divljeg zapada. Saloon, ured sherifa, telegraf, trgovina, kovač, pogrebnik, konjušnica, koral pa čak i crkva s grobljem. Jedino su od velikog drvenog mosta ostali samo drveni potpornji, dok su tračnice i vlak uklonjeni radi sigurnosnih razloga. Djeca i odrasli mogu gađati iz puške, lukom i strijelom, bacati laso ili potkovicu. Mogu se jahati i konji. U saloonu se može popiti piće i zasvirati na pianinu. Sheriff koji patrolira gradićem cijelo vrijema, ponekad zasvira također kaubojske pjesme.

U planu je napraviti pored i indijansko selo.
Fužine

This entry was posted in Fužine, Gorski Kotar, Hrvatska. Bookmark the permalink.

Odgovori