SLAVONSKI BROD

0Slavonski Brod danas broj oko 63.000 stanovnika i šesti je po veličini grad U Hrvatskoj. Prije 2000 godina tu je bila rimska Marsonia, kako se danas zove nogometni klub. Grad se nalazi na križanju dva velika europska prometna koridora, a poseban pečat mu daje rijeka Sava, uz čiju obalu je velika šetnica, ali i kupališta, kafići, naselje splavova. Preko rijeke je Bosna i Hercegovina i Bosanski brod sa velikom rafinerijom, koja Brođanima zagorčava život svojim mirisima. Tu je nekada bio ponos Jugoslavenske industrije Đuro Đaković, od koga je ostalo malo. Slavonski Brod se stoga sve više okreće turizmu.

Grad nije veliki, ali zaslužuje da se posjeti. Sve njegove znamenitosti se mogu obići za nekoliko sati, ako nemata mnogo vremena.

FRANJEVAČKI SAMOSTAN
Mi smo svoj neplanirani obilazak započeli kod baroknog, franjevakog samostana i crkve Presvetog Trojstva s početka 18.stoljeća. Cijeli kompleks se nalazi na samoj obali Save. Kamen temeljac je postavio barun Trenk osobno, a građena je po vojnim nacrtima, pa ne čude zidovi debeli dva metra. Crkva je najveća u Slavoniji, a posebno se ističe unutarnje dvorište – klaustar.
Na samom trgu je i stari vatrogasni toranj i zgrada od cigle, sa mnogobrojnim vratima. Pored je zgrada muzeja.

CENTAR I KUĆA BRLIĆEVIH
Šetajući niz Savu, stiže se do centra grada, gdje dominira veliki trg, sa mnoštvom kafića. Tu je centar društvenoga života grada. Prekrasne fasade okolnih kuća i palača s kraja 19.stoljeća, govore da se tu bogato živjelo. Jedna takva kuća , prva do Save, je obiteljska kuća Brlićevih. Jedan od brandova grada je svakako Ivana Brlić Mažuranić, koja je tu odrasla i čiji se spomenik nalazi na samom trgu. Također po gradu su i spomenici junacima iz njenih priča. U kući je knjižnica i arhiv s mnogim pismima i originalnim spisima, koji svjedoče o stoljetnom obiteljskom naslijeđu. U prizemlju zgrade je galerija.

TVRĐAVA BROD
Najveći i najznačajniji spomenik prošlosti je Austrougarska tvrđava građena između 1715-1780.godine, kao dio obrambene linije prema Turcima. Tvrđava je u obliku zvijezde, zidana je zemljanim nabojem, opekom, drvetom i djelomično kamenom. Mogla je primiti 4.000 vojnika i 150 topova. Iako je bila predviđena za dugotrajne opsade, nikada nikada nije bila napadnuta. Do kraja 18. stoljeća izgrađene su zgrade zapovjednika tvrđave u kojoj je danas sjedište Osnovne glazbene škole Ivana Zajca, časničkog paviljona u kojem se danas smjestila gradska uprava, stana tvrđavskog kapelana, zapovjednikove kuhinje, kolarnice i štale, dok su slobodni prostori korišteni za voćnjake, vrtove i parkove. U jednom dijelu je danas Galerija Ružić, sa 400 dijela brođana, kipara i slikara Branka Ružića.  U dijelu tvrđave su napravljene kostimirane lutke graničarskih vojnika u prirodnoj veličini, koja u potpunosti dočarava vojnički život na granici. Tu je i maketa tvrđave. Nažalost tvrđava je godinama bila prepuštena sama sebi, pa je odskora započeo projekat obnove i revitalizacije.
This entry was posted in Hrvatska, Slavonija i Baranja, Slavonski Brod and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori