TOPUSKO I HOTEL TOPLICA

U Topusko smo otišli sasvim slučajno i nismo se pokajali. Planirali smo posjetu Plitvicama i Rastokama, ali zbog najave lošeg vremena i kiše odlučili smo otići u svega pedesetak kilometara udaljeno Topusko. Mislili smo kiša nam ne može smetati u zatvorenom bazenu. Na kraju smo se kupali i u otvorenim, spuštali niz tobogane i uspjeli izgorjeti kao rakovi na svibanjskom suncu.


            Topusko se nalazi svega 80 km južnije od Zagreba. Termalni izvori su posljedica erupcije vulkana prije 50 milijuna godina. Prvi tragovi ljudi se javljaju prije 5000 godina, a Rimljani prije 2000 godina osnivaju veliko naselje. Cisterciti osnivaju opatiju 1205. godine, a od crkve Blažene djevice Marije, iz toga doba, ostao je samo portal, koji se upravo obnavlja. Tu se u nekoliko navrata održavao i Hrvatski sabor početkom XVI stoljeća. Nakon posjete austrougarskog cara Franca II započinje 1818. godine izgradnja modernog lječilišta. Čest gost je bio i ban Josip Jelačić sa svojom suprugom Sofijom. U njenu čast se krajem godine održava nadaleko poznati Sofijin bal, gdje se vraćamo za trenutak u prošlost. 1944. godine se tu održalo 3.zasjedanje ZAVNOH-a, a u posljednjem domovinskom ratu trpi mnoga razaranja. Sada je mnogo toga obnovljeno i još uvijek se obnavlja. Nažalost obnova za neke povijesne zgrade, koje su sravnjene do temelja, morati će sačekati bolja vremena.

            Uz sve to Topusko je poznato po svojim dobro uređenim i održavanim parkovima i šetnicama.          

TOP TERME

            Pored lječilišta prije nekoliko godina turističkom tržištu je predstavljena firma TOP TERME d.o.o, i HOTEL TOPLICA, koji su okrenuti individualnim gostima, poslovnim ljudima, sportašima i kongresnom turizmu. Raspolažu sa 230 ležaja u renoviranim sobama sa telefonom i  TV/SAT. U sklopu hotela su dva restorana i dva aperitiv bara, veliki zatvoreni i sa njim spojeni manji otvoreni bazen, sportska dvorana, kuglana, fitness, saune, masaže, salon za njegu tijela, stolovi za bilijar i stoni tenis , frizerski salon, te poslovnice dvije banke. U dugačkim hodnicima ćete pročitati povijest mjesta, vidjeti kao u muzeju ostatke iz Rimskog doba i kasnije povijesti, pa čak besplatno surfati Internetom.

            Drugi kompleks sa pet otvorenih bazena je udaljen 100 metara i nalazi se u poznatom engleskom parku. Pored olimpijskog bazena, tu su bazeni za djecu, vodeni tobogani, restoran, mini golf, stolovi za stoni tenis i tenis tereni, odbojka u pijesku i dječje igralište.

            A la carte restoran, sa svojom cistercitskom kuhinjom i jelima iz doba Bana Jelačića spada u 100 vodećih restorana Hrvatske. Vrijedi probati neke specijalitete. Cijene pansiona (290 kn) su veoma povoljne i u pravilu niže nego u sličnim hotelima. Moguće je doći samo i na kupanje. Cijena cjelodnevne ulaznice radnim danom je 30 kn, a sa ručkom je svega 70 kn. Mi smo bili na otvaranju sezone 16.svibnja. svibanj 2009 broj 171

This entry was posted in Hoteli i apartmani, Hrvatska, Toplice i wellness, Topusko. Bookmark the permalink.

Odgovori