O nama

Obrt za informatiku, trgovinu i usluge “Pletikosa”
Bože Starca Jurićeva 19
HR-51000 Rijeka, Hrvatska
tel/fax: +385 (0)51 639-513
mob:+385 (0)91 566-6650
e-mail: pletikosa@inet.hr
skype name: boris.pletikosa

 

vlasnik: Boris Pletikosa,dipl.ing. i Verica Pletikosa dipl.oec.
OIB: 72147658441, 28999520888

Kako je nastala ova stranica?

Putujući po svijetu i snimajući mnoštvo slika, mnoga ta putovanja opisana su u nekim časopisima kao Turist plus, Infotrend, Croatian Traveller, Poduzetnik i Novi list. Često je dužina članka limitirana određenim brojem stranica i nije bilo mjesta da se objavi sve što je snimljeno i viđeno. Stoga, na ovom mjestu može se vidjeti mnogo više od onoga objavljenoga u časopisima.
Drugi razlog je zbog marketinških aktivnosti. Većina putovanja je djelomično sponzorirana  od strane putničkih agencija, hotela ili turističkih zajednica gradova i zemalja ili drugih zainteresiranih oglašivača. Njima je ova stranica zahvala za njihovu pomoć i mala reklama, ali i presjek svega urađenoga do sada za buduće sponzore i oglašivače.
Treći razlog je ljubav prema putovanjima i želja da i drugi možda dobiju želju i inspiraciju da odu baš tamo.

Zašto putujemo?

Kao klinac sam skupljao sličice iz Kraševih čokolada zemlje i gradovi svijeta i znao sve države i glavne gradove napamet. Moje prvo putovanje sa roditeljima je bila Venecija daleke 1969.godine, a potom i Mađarska. Nekada smo doduše putovali u inozemstvo da bi kupili farmerice i hranu. Nikome nije padalo na pamet da ode u Trst u muzej ili da napravi neku sliku grada. Prvo turističko putovanje je ustvari bila ekskurzija u Sovjetski Savez, a potom putem studentske razmjene sam boravio dva mjeseca u Egiptu. Kako su u ta dva mjeseca bili ispiti, nije bilo šanse dati godinu u roku.  Stoga sam otišao još dva mjeseca u Australiju kod rodbine sa parolom “Bolje biti godinu dana duže student nego penzioner”. Zaposlivši se kao mladi inženjer, koji govori engleski jezik ubrzo su učestala službena putovanja u Austriju, Njemačku, Nizozemsku, Italiju, Čehoslovačku, Mađarsku, Poljsku, Ukrajinu i Rumunjsku.
Prvi članak sa nekog putovanja objavljen je u časopisu Turist plus o Barceloni 2004.godine, a par mjeseci kasnije o skijanju u Val di Fassi.  Inače sam prije toga nekoliko godina u tom časopisu imao kolumnu o informatici i tehnici. Otada nudeći promociju i objavu reportaže često sam putovao sa suprugom i prijeteljima sa raznim putničkim agencijama i radio reportaže za njih. Pored nekoliko reportaža u Turist plus časopisu, imao sam kolumnu o putovanjima u časopisu Infotrend, a gotovo redovito izlazila je jedna ili više reportaža u časopisu Croatian Traveller, od kojih su neke preuzete od portala Limun.hr.  Nažalost ekonomska kriza dovela je do toga da su neki časopisi ugašeni, a od nekih su ostali samo portali. Portal Poslovni savjetnik je objavio deset putopisnih reportaža u ljeto 2013.godine , a onda se uključio i časopis i portal Poduzetnik i dnevne novine Novi List iz Rijeke, koji je u posebnom prilogu Kultura življenja objavio nekoliko najnovijih putovanja.
POGLEDAJTE NA INTERAKTIVNOJ KARTI GDJE SMO

Podaci za satelitsku navigaciju 45°21’3.54″N , 14°23’1.05″E

Pjesnik i rođak Mile Pletikosa napisao je jednu pjesmicu, koju je posvetio ovoj stranici

Čitah tvoje pomne opise
obitelji vaše
brojnih europskih putovanja
iskričave rijeke zanimljivosti
uzibano more putničkoga znanja

Divim ti se čestitam ti
kako si zemljopisne zanimljivosti
zamijeti razvrstao sabrao
radost njihovu doživljenu
čitateljima poklonio dao?

Sabirući blistave iskre
brojnih putničkih radosti
odaješ očituješ otkrivaš
srce ti je dom mladosti.

Neka putuje
tko umije i zna
radosti putničke
drugima neka da


Comments are closed.