AIX EN PROVENCE

Na  našem putu po Provansi prvo posjećujemo Aix en Provence, nekadašnji glavni grad s brojnim palačama i trgovima s fontanama i najvećom pješačkom zonom s bezbrojnim trgovinma, kafićima i restoranima, koju smo ikada vidjeli. Splet uličica gdje se prodaje sve, pa turisti željni šopinga imaju što raditi, a posebno ljubitelji bogate gastronomske ponude. Zbog brojnih fontana zovu ga i grad tisuću fontana. 


Nekada su u njemu boravili grofovi, koji su gradili svoje palače, koje i danas svjedoče o tome zlatnom dobu. Nije niti čudo da ga zovu i gradom grofova. To je grad u kojem se rodio poznati slikar Paul Cezanne, koji ga je najviše proslavio. Njegova kolekcija i život se mogu pogledati u muzeju posvećenom njemu i njegovom ateljeu. 

Rotonda i Cours Mirabeau
Centar starog grada su nekada opasavala zidine, kojih više nema. Tu i tamo se mogu vidjeti ostaci. Umjesto zidina napravljeni su prekrasni bulevari s drvoredima platana. Centar grada je veliki trg s fontanom koga zovu La Rotonde. Na njemu je statua Cezannea, od koje vode oznake u asfaltu u obliku slova C, koje čine  pješačku rutu poznatu kao Cezanne staza. Vodi do škole u koju je umjetnik išao kao dijete, zgrade u kojoj je rođen, kuća svojih prijatelja, kafića gdje je zalazio i crkvom u kojoj se oženio. 
Sa Rotonde polazi poznato šetalište Cours Mirabeau, koje je bilo prepuno štandova za prodaju razne bofl robe, kao da nije dovoljno trgovina u gradu. Štandovi su nestali poslije podne i pokretne trgovine otišle u neki drugi grad, pa se tek onda vidjela prava ljepota bulevara s kafićima , restoranima i palačama. Pri kraju avenije je Brasserie Les Deux Garcons, koja tu posluje od 1792.godine i nudi klasičnu francusku kuhinju. Unutrašnjost je ukrašena slikama Cezanna, Picassa, Piafa i Camusa. Grad je poznat i po tradicionalnim provansalskim slatkišima calissons i crepes s raznim punjenjima, koje više liče jako tankim pizzama nego palačinkama koje se mogu kupiti kao fast food hrana na brojnim štandovima. Slatkiši su od neke vrste marcipana s okusima dinje i naranče u obliku badema i obično su bijele ili vrlo svijetle boje. Na samom kraju je spomenik i fontana Dobrom Kralju Reneu koji je tu vladao u 15.stoljeću, kada je grad doživio veliki procvat.Tada je otvoren univerzitet, a mnogo se ulagalo u kulturu i umjetnost. Njegov sin pak nije mogao zadržati neovisnost Provanse koja je trajala od 1229.godine, te se pripojio Francuskoj 1486.godine. Francuzi već u 16.stoljeću zabranjuju provansalski jezik i asimiliraju stanovništvo. Dva stoljeća kasnije s franuskom revolucijom ukida se zabrana i danas se smatra jednim od dijalekata francuskog, koji vuče korijene iz latinskog.

Stari grad
Ulazimo u stari grad i četvrt Vieil Aix. Posjećujemo trg Albertas s prekrasnom rokoko palačom iz 1745. godine i fontanom iz 1862.  Šetamo preko  trga na kome se prodaje voće i povrće i dolazimo na veliki trg s gradskom vijećnicom iz 17.stoljeća i prekrasno rezbarenim vratima. Na trgu je i toranj iz 16.stoljeća, koji će dobiti sat 1661.godine i naravno fontanom. Na kraju dolazimo do trga s katedralom Saint-Sauveur (Svetog Spasitelja), građenom od 5. do 17.stoljeća, koja je prava mješavina stilova. Odmah na ulazu je ranokršćanska krstionica, a svaki od tri broda je izgrađen u drugom stilu, kako je moda izgradnje crkvi zahtijevala.

Mazarin
S druge strane avenije Mirabeau je četvrt Mazarin s fontanom četiri delfina iz 1667.godine. Skoro je renovirana, pa sva blješti kao da je jučer postavljena. Tu je u dvorištu prekrasne crkve i muzej Granet s veličanstvenom kolekcijom slika od Rubensa preko impresionista Cezanna, Degasa, Moneta, Van Gogha i postimpressionista i modernog slikarstva poput Bonnarda, Braquea, Dubuffeta i Picassa.


This entry was posted in Aix en Provence, Europa, Francuska, Provansa, Putovanja. Bookmark the permalink.

Odgovori