ALANYA

0Alanya (Alanja) je šarmantan grad od 110.000 stanovnika 110km istočno od Antalye. Pravo turističko središte sa dvije duge pješčane plaže i visokom utvrdom na poluotoku iznad grada. Zadnji dan našeg boravka otišli smo tamo u okviru izleta koji smo doplatili u Turskoj. Skoro dvosatna vožnja pored polja sa sezamom i pamukom, nasada nara i banana, trgovačkih centara, gradića i onda redova hotela i apartmana kilometrima pred samim gradom.

KLEOPATRA
Kao vjenčani poklon rimski imperator Marko Antonije je svojoj ljubljenoj Kleopatri, egipatskoj vladarici podario grad Alaiye (tako se nekada zvala) i planinu Taurus. Kako je ona bila rekla da neće njena noga stati nigdje gdje nije egipatski pijesak, predanje kaže da su iz Egipta brodovima dovozili pijesak i nasipavali na plažu. Ona danas nosi ime Plaža Kleopatra. Stručnjaci je slažu da geomorfološki sastav pijeska je potpuno drugačiji od bilo kojeg pijeska u regiji, pa je možda legenda istinita. Kleopatri su dobro došle šume u regiji od kojih su Egipćani pravili brodove. Kažu da je Kleopatra natuknula Marku Antoniju što bi poželjela upravo radi toga. U okolini Alanje, postoji veliki broj pećina a najpoznatija je Damlataš, koja se nalazi u samom gradu u  podnožju brda i tvrđave. Zbog velike vlage od 90 %, visoke temperature oko 23ºC i prirodne radijacije pomaže astmatičarima i onima koji pate od reume. Kažu da su neki potpuno izliječeni, te da treba unutra boraviti 4-5 sati tri tjedna.

TVRĐAVA
Druga plaža nosi ime poznatoga seldžučkog sultana Aladina Kejkubada, koji je 1220.godine zauzeo grad. Ona i centar grada se najbolje vidi dok se penjete serpentinama na vrh brda sa utvrdom, gdje je 6,5 km dugih zidina koje su opasavale strme vrhove na poluotoku. Bilo je 120 kula, 400 cisterni za vodu za duge opsede. Na vrhu utvrde je i bizantska crkva. Odozgo sa vrha je naljepši pogled na kleopatrinu plažu. Na jednom mjestu je kavez gdje su Rimljni kažnjavali robove držeći ih 3 dana na suncu bez vode i hrane. Dali bi im i tri kamena, koja bi ako ubace u more im donijli oprost. Ali takvo nešto nije bilo moguće zbog sile gravitacije i svi bi pali na stijene. Unutar donjih zidina je iz 13.stoljeća džamija u kojoj se Kejkubad klanjao i koja i danas ima istu namjenu. Ona se također prekrasno vidi sa vrha utvrde. U podnožju tvrđave na samoj obali je osmougaona Crvena kula (Kızılkule) visoka 33m. Izgradio ju je također sultan Aladin Kejkubad iona se nalazi na gradskom grbu. Ime je zbog crvene cigle kojom je obložena. Danas je u njoj na pet katova smješten Etnografski muzej sa zbirkom seldžučkih grbova i zastava. Nekada je štitila brodove u luci.

CENTAR
U samom centru uz obalu su brojni restorani i diskotete. Grad je poznat po najboljem noćnom životu u Turskoj. Čak i cijene u restoranima su sasvim pristojne i nama naviknutim na trostruke cijene u Beleku pravo osvježenje. Naravno da je odmah tu i bazar sa uličicama prepunim trgovina. U luci mnogobrojni jedrenjaci za mini krstarenja do pećina dostupnih samo sa mora.

RIJEKA DIM
Nakon obilaska Alanye smo išli na ručak na pastrmku u planine, 7 kilometara km sjeveroistočno. Tu se nalazi još jedna pećina i nešto dalje i grupa restorana na rječici Dim. Možete sjediti i jesti kao nekada Turci na divanima na samoj rijeci, okupati, spustiti toboganima u mini aqua parku. Mjestu je veoma popularno ljeti kada su na obali velike vrućine.
This entry was posted in Alanya, Azija, Ljetovanje, Putovanja, Turska and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori