ANTALYA

0Antalija je jedan od najpoznatijih i najljepših gradova na turskoj rivijeri podno planine Taurus. Ima oko 1.000.000 stanovnika. Pored nje je jedan o veoma prometnih turskih aerodroma, preko koga dođe većina turista na ljetovanje. Stari grad sa svojim ljepotama očarati će svakoga, ali grad živi za turizam i sve je podređeno njemu. Bezbroj je hotela i resorta sa veoma dobro osmišljenim programima. Bezbroj je drugih turističkih atrakcija poput Aquaparka, Mini Turske, muzeja i arheoloških ostataka u okolini još iz doba Grčke i Rima. U blizini je su i poznati slapovi Karpuzkaldiran. Za one koji žele kupiti nešto mnogo je trgovina i shopping centara, a nude se i posjete tvornicama tepiha, nakita i kožnih proizvoda i mogućnost povoljne kupnje. Zanimljivo je da sama Antalya gotovo da nema plaža. Klima je mediteranska sa jako mnogo sunčanih dana i malo kiše. Cvjeta prodaja apartmana. Cijena je već od 300€/m2. Prvi susret sa ovim gradom nam je bio po povratku iz Pamukkala. Zastali smo na jednom vidikovcu odakle se vidi cijeli grad. Tu je i veliki spomenik Kemalu Ataturku ocu svih turaka i vještački vodopad. Nema nacije u svijetu koja toliko cijeni i svoga bivšega vođu i vladara kao što su Turci.

Kaleici
Razvoj moderne Antalya u veliki grad počinje ​​tek nakon Drugog svjetskog rata. Do tada je Kaleici, poznat kao Stara Antalya sa svojim vijugavim ulicama, masivnim kamenim zidovima i slikovitim starim kućama bio jedini gradić tu još od antičkoga rimskoga doba. Kaleici okružuje i štiti staru rimsku luku, kojom su se izvozili plodovi i roba bogate doline ispod južnih padina planine Taurus, koja se proteže istočno od grada. Stara luka je mala uvala okružena stijenama. U razdoblju vlasti Seldžuka izgrađeni su lukobrani. Danas se koristi kao marina i polazna točka za izlete brodovima koji se organiziraju za turiste. Dio zidina kaštela je obnovljeno i prepuno je pubova, kafića, restorana, diskoteka i brojnih trgovina sve u ambijentu od prije 150 godina.Postoji nekoliko ulaza u Kaleici, ali najslikovitiji i najznačajniji je Kalekapisi, gdje se nalaze Hadrijanova vrata.
Nekada je bilo 80 tornjeva unutar zidina tvrđave, koja je opasavala grad. Ostao je samo jedan i ima na sebi sat. Zovu ga Sahat kula i preživio je do današnjeg dana.U novije vrijeme izgrađen je Karaalioglu park na samim  liticama. Pokraj Karaalioglu parka na liticama se nalazi Hidirlik kula. To je dvokatna struktura, gdje prvi kat je kvadratnog oblika, gornji kat je kružnog oblika. Ne zna se da li je služio kao svjetionik ili je trebao biti mauzolej. Datira iz 2. stoljeća.

Yivli Minare
Centar grada i simbol Antalye je svakako džamija sa visokim minaretom po kome se cijeli kompleks Kulliye od sedam zgrada zove Yivli Minare. Ova džamija ima pravokutnu osnovu i šest kupola. Do izgradnje nove muzejske zgrade tu je bio Arheološki muzej Antalye. Yivli Minare se nalazi istočno od džamije kao građevina odvojena od nje. Baza ima kvadratni plan izrađen od  kamena, a gornji dio je oktogonalan i izrađen od opeke. Njegova plava i tamno plava boja mozaik-pločica privlači pozornost. Podignut je između 1219 i 1236 u razdoblju Seldžuka. Kao i uz većinu turskih džamije pored je medresa, škola ekvivalent današnjim akademijama. Mevlevihane, komora derviša je velika prostorija sa jednom kupolom okružena sobama i dvoranama. Pored su dva turbeta ili grobnice i Hamam ili kupatila.

Antaliya Arheološki muzej
Ovaj muzej je jedan od najznačajnijih muzeja u Turskoj i pokazuje kulturu cijele Antalye kao i susjednih regija. Obuhvaća postavke povijesti prirode sa fosilima živih bića i prapovijesti od kamenih alata pa do brončanog doba. Posebna je Dvorana bogova sa djelima iz klasičnog helenističkog i rimskoga razdoblja iz antičkog grada Perge. Tu je i Dvorana mozaika i Dvorana ikona koje datiraju iz 18. i 19. stoljeća. U Odjeljku numizmatikesu novčići od antičkog doba do današnjih dana. Među njima su novci kovani u drevnim gradovima Perge i Sideu. Posebna je i etngrafska postavka iz turskoga perioda. Nažalost nismo ga mogli posjetiti jer smo bili svega tri sata u gradu i šest sati po u trgovini kože i trgovini nakita, gdje očigledno svi turisti moraju ići kako bi potrošili što više novaca u tim preskupim trgovinama, gdje se cijene određuju prema porijeklu gosta i procjeni trgovca o platežnoj moći.

Antaliya aquarium
Svakako treba posjetiti, posebno ako ste sa djecom, jedan od najznačajnijih akvarijuma na Mediteranu. Hvale se da imaju naduži stakleni tunel kroz koji prolazite  dug 131m a oko Vas voda sa svih strana.  U glavnom tanku je 5 milijuna litara vode. Predstavljene su morske životinje Mediterana i drugih oceana, pa čak i potopljeni stari gradovi, avioni. Posebna je atrakcija snježna soba sa igluima i snijegom koji pada.
Pored je i Aquapark sa bazenom i predstavom sa delfinima. Niti ovdje nismo stigli doći.

Vodopad i slapovi Karpuzkaldiran
Nezaobilazna atrakcija su slapovi rječice Duden istočno od grada, koji padaju sa 40m visine u more. Iznad je prekrasan park, ali najbolji pogled je s mora iz brodića koji voze turiste u dvosatni obilazak.This entry was posted in Antalya, Azija, Ljetovanje, Putovanja, Turska and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori