ARLES

Područje Provase već u 7 stoljeću.p.n.e. naseljavaju Grci, koji prave na području današnjeg Marseja koloniju Massalia, na mjestu keltskog naselja. Ubrzo nakon toga plovnom rijekom Rhonom šire se dublje u unutrašnjost do Arlesa i Nimesa. U 2.stoljeću p.n.e. dolaze Rimljani i Julije Cezar, koji tu pravi prvu rimsku provinciju van teritorije Italije. Odatle potiče i ime. Iz toga perioda ostalo je jako mnogo građevina, koje se smatraju jednim od najočuvanijih u svijetu i sve redom su pod zaštitom UNESCOa..

Zidine
Dok ulazimo u Arles vozimo se bulevarom s drvoredom, gdje su nekada bile zidine utvrđenog srednjevjekovnog grada. Zidina više gotovo nigdje nema. Zato su redovi kafića i restorana, kazalište, nekoliko zanimljivih palača i gradski park. Na obali Rhone još jedan podsjetnik o njenoj snazi. Ostaci srušenog mosta čije ulaze s obje obale čuvaju lavovi. Rijeka je plovna i danas, ali njome voze gotovo isključivo turistički brodovi i riječni kruzeri. Ulazimo pješice kroz stara ulazna vrata La porte de la Cavalerie iz 1588.godine, čije ime kaže da je tu ulazila konjica. Prolazimo pored  zanimljive  fontane iz 1887.godine. Iznad nekadašnjeg pojila dižu se dva korintska stupa, s okruglim mozaikom s anđelima. Na trgu Voltaire, u hladovini drveća nekoliko kafića, gdje se često odvijaju mnogi koncerti. Na sličnom trgu Forum, u žutoj zgradi u kafiću la Nuit je nekada sjedio i slikao Van Gogh. Danas tome svjedoče vazne s suncokretima i visoke cijene. 
L’Office du tourisme d’Arles et son site web www.arlestourisme.com
Arena i Kazalište
Konačno stižemo do Arene, sagrađene 90.godine u obliku elipse, dimenzija 136×107 metara sa dva reda po 60 lukova. Mogla je primiti 21.000 gledatelja a to znači svo stanovništvo grada u to vrijeme. Vanjski zid je nestao, kao kod svih arena, jer se koristio kamen kao jeftin građevinski materijal za srednjevjekovne palače. U 12. stoljeću podignuti su obrambeni tornjevi tako što su zazidani neki lukovi i sve još dograđeno u visinu. U njima se živjelo, a bili su izvsna obrana. Iako je jako dobro očuvana, unutra je sada metalna konstrukcija za gledatelje mnogih modernih događanja. Malo se zna da se i u Provansi još danas održavaju borbe bikova. To je  u Arlesu veliki spektakl. Kasnije ćemo se vratiti da je obiđemo i iznutra.
Par koraka dalje je veliko kazalište, koje je primalo 10.000 gledatelja i imalo prečnik 102 metra. I ovdje su vidljivi obrambeni tornjevi iz srednjeg vijeka. Paradoksalno da su Rimljani uživali istovremeno u brutalnim borbama i ubojstvima životinja i ljudi, a toliko opet polagali na kulturu i kazališne predstave. U kazalištu se upravo postavljala bina za neki koncert. Arles je poznat po festivalu fotografije, kada se paralelno odvijaju mnogi koncerti i predstave. Od rimskih građevina mogu se posjetiti još Konstantinove terme, nezaobilazno mjesto opuštanja stanovnika grada.

Trg Republike
Rimski glavni trg forum je u potpunosti izmjenjen u 17.stoljeću. Danas je to veliki trg s 15,26 metara visokim obeliskom i fontanom u sredini. Obelisk je iz 4.stoljeća i bio je na  rimskom hipodromu. Dugo je bio zaboravljen. Kao simbol sunca i moći postavljen je ispred nove gradske vijećnice završene 1676. godine. Toranj s satom iako djeluje kao dio zgrade, napravljen je 1558,godine umjesto još starijeg, koji je bio dio susjedne Podesta palače iz 13.stoljeća. Tu je i bila stara gradska uprava. Najljepša građevina na trgu je svakako Katedrala. Kršćanstvo ovdje dolazi već 254.godine s prvim biskupom, kada se gradi romanička katedrala. Mnogo puta je dodavano i mijenjano, najviše u 12. i 15.stoljeću, kada dobiva veličanstven gotički prednji dio s motivom posljednjeg suda. Niti unutrašnjost mnogo ne zaostaje s svojim oltarima. Nakon revolucije gubi status katedrale. Preko puta nje je još jedna stara crkva iz toga perioda.


This entry was posted in Arles, Europa, Francuska, Provansa, Putovanja. Bookmark the permalink.

Odgovori