ASPENDOS I VATRA ANADOLIJE

0Po dolasku u Tursku, nakon slijetanja na aerodrom u Antalji uputili smo se u obilazak  antičkog grada Aspendosa, koji se  nalazi 18 km od Beleka i 48 km od Antalye. Brodovi su nekada u antička vremena mogli doći u grad s mora rijekom i kanalom. Danas je grad je 15 km udaljen od mora, a rijeka nije više plovna. Rimsko antičko kazalište izgrađeno je za vrijeme vladavine cara Marka Aurelija (161-180 p.k) i preživjelo je do naših dana. Izuzetno je očuvano iako je najstarije u Anatoliji. Najbolje je očuvano rimsko kazalište u svijetu i sa najboljom akustikom i vrijedi ga posjetiti. Moglo je primiti 18.000 gledatelja. U njemu su se održavali mnogi koncerti i festivali, ali je zbog vibracija napravljena nova moderna arena za tu namjenu za 5000 gledatelja.


Legenda kaže da je kralj Aspendos obećao ruku svoje kćeri onome tko najviše učini za grad. Na kraju su ostala dva kandidata. Prvi je doveo u grad vodu pomoću kanala, a drugi je izgradio kazalište. Dilema je bila velika i kralj je još jednom otišao u kazalište. Dok je hodao po najgornjem katu galerije čuo je glas koji je govorio: “kći kralja mora biti moja”. Nije mogao pronaći odakle dolazi. Arhitekt Zenon je tako osvojio prekrasnu kćer i svadbena svečanost je održana u kazalištu.
Nakon što smo projurili pored kazališta i na moje opće zaprepaštenje i razočaranje nismo niti stali da makar napravimo koju sliku izvana, jer nije predviđeno programom niti tu da budemo, a kamoli da uđemo. Otišli smo do obližnjih ostataka akvadukta gdje su žene prodavale za 1€ grančice pamuka i cijedile sok od nara. Obje kulture se masovno uzgajaju u cijeloj ovoj regiji. Svakom su htjele da poklone mali privjesak-amajliju, koji navodno štiti onoga koji ga nosi, kuću ili auto. Da bi bio učinkovit morate ga dobiti a ne kupiti. Možete ga kupiti prijateljima.
Na povratku smo obišli stari most na rijeci izgrađen u doba sultana.
Vatra Anadolije
Uvečer su se neki vratili na plesni spektakl ansambla Vatra Anadolije, koji je izveo zadnju predstavu ove sezone za turiste. Zimi odlaze na turneje po svijetu i popularni su vani poput Iraca Lord of the dance.  Gostovali su u 93 zemlje, 285 gradova i izveli 3850 predstava. Vidjelo ih je  35 milijuna gledatelja. U Hrvatskoj nisu gostovali. Ansambl broji 120 plesača i plesačica. Po Guinessu drže rekord kao najbrži plesači na svijetu sa 268 udaraca nogom o pod u minuti ili preko 4 u sekundi.  Izveli su kombinaciju tradicionalnih plesova, ukomponiranih u priču o borbi dobra i zla. Zaista nešto fenomenalno i vrijedi platiti 50€ za dvosatni program. Na kraju predstave je dio grupe izašao da se slika sa publikom.
PERGE
Drevni grad Perge se nalazi 18 km od Antalye i 30 km od Beleka. Rijekom Aksu, u antičko doba, su brodovi mogli doći također vrlo blizu grada. Kazalište je podignuto prije dolaska Rimljana, još u doba Grka u 2.stoljeću. Primalo je 15.000 gledatelja. Nešto manje je primao obližnji stadion, koji je služio za igre. Posvuda su ostaci što grčkih, što rimskih hramova i građevina. Grad je bio veoma uređen sa dvije glavne ulice sa stupovima, velikim rezervoarom za vodu i fontanama. U 4.stoljeću zbog stalnih napada gradi se utvrda na vrhu brda sa ulaznim vratima i zidinama. Nažalost, nismo imali vremena otići tamo.

This entry was posted in Aspendos, Azija, Putovanja, Turska and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori