AVIGNON GRAD PAPA

Avignon je još jedna stara prestolnica Provanse i grad koji je u 14.st. bio centar kršćanstva i sjedište papa. Sačuvao je sve svoje obrambene zidine koje ga okružuju, koje su savršeno očuvane i obnovljene. Unutar zidina se ističe Papinska palača i katedrala Notre Dame des Doms, vidljiva iz daleka na obalama rijeke Rohne. Nalazi se pod zaštitom UNESCOa kao i ostaci mosta.


Ruševine mosta
Putem za Avignon prolazimo kroz mnogobrojne vinograde i prelazimo rijeku Rhonu. S koje god strane da dolazite uživati ćete u pogledu na zidine, uz koje je napravljena šetnica. Mi smo ušli kod srušenog mosta Pont d Avignon ili Pont Saint Benezet, kojeg je moćna Rohna srušila za vrijeme jedne od poplava u 17.stoljeću, pa su ostala samo tri velika luka i kapela na njemu. Legenda kaže da je 1177. godine pastir Benezet usnio san gdje su mu anđeli rekli da mora tu napraviti most. Gradski oci, da bi ga odbili, su rekli da će napraviti samo ako uspije podići ogromnu stijenu. On je uspio, pa su to protumačili kao božji znak i izgradili 900 metara dugi most s 22 luka u svega 8 godina.

Papinska palača
U nestabilna vremena srednjeg vijeka i borbe za vlast oko Rima i za taj dio Italije, papa Clement V je odlučio potražiti bližu zaštitu francuskog kralja i smjestiti se 1309.godine u tada neovisnu Provansu u Avignon. Dio dominikanskog samostana u početku biva zamijenjen Starom palačom, koja godinama biva nadograđivana u Novu palaču, najveću impozantnu palaču kršćanstva srednjeg vijeka, koja je zauzimala 11.000m2. Ujedno je bila i najveće gotičko zdanje. Stolovalo je tu  sedam Papa, sve do 1377.godine, kada su se vratili u Rim. Francuski kralj je pokušao zadržati Pape u Avignonu, pa su tu paralelno birana još dvojica, koju povijest naziva Antipape. Nakon toga se palača opet vraća u posjed Vatikana sve do Francuske revolucije. Unutrašnjost se može obići, ali se mogu vidjeti samo ogromne prazne dvorane s nešto predmeta i na jednom mjestu nekoliko sarkofaga s papama koji su tu sahranjeni.
Na velikom trgu je i Mala palača u kojoj su stolovali biskupi i prvi Papa. U njoj je sada muzej. Do palača se izdiže romanička katedrala iz 12. stoljeća i veliki plato s parkom odakle je najljepši pogled na trg ali i na rijeku i srušeni most, te još jednu utvrdu Grand Avignon na suprotnoj strani rijeke.

Gradska vijećnica
Glavni gradski trg prepun života u hladovini platana se diči zgradom gradske vijećnice iz 1845.godine i gradskim tornjem s satom iz 14.stoljeća. Sa njega polazi nekoliko ulica pješačke zone s trgovinama, kao i glavna ulica Rue de la Republique, koja završava izvan zidina ispred željezničke stanice. Ako imate vremena vrijedi prošetati niz nju i vidjeti prekrasne palače i crkve Saint-Didier iz sredine 14.stoljeća i St Martial Temple u prekrasnom parku. Šetajući duž Rue des Marchands pješačke zone prolazimo pored još jedne prekrasne gotičke crkve Saint Pierre i stižemo na trg Pie s sinagogom i srednjevjekovnim tornjem s satom. Trg je prepun kafića i restorana a na njemu je i buvljak određenim danima.


This entry was posted in Avignon, Europa, Francuska, Provansa, Putovanja. Bookmark the permalink.

Odgovori