BANJA LUKA, GRAD PUNIH KAFIĆA

Banja Luka je grad prepun kafića, restorana, ćevabdžinica, burekdžinica, gdje  se dobro i jeftino jede i pije. Čudno je da su svi ti lokali puni u bilo koje doba dana i noći.  Rijeka Vrbas   i njena bistra zelena voda je zaštitni znak grada, ali i mjesto oko koga se odvija život, šeta i zabavlja. Ljeti se može u njemu i kupati, mada temperatura vode nije ohrabrujuća. Nažalost turistički gledano iako ima mnogo toga za ponuditi, organiziranog turizma gotovo da nema.

Novi autoput

Do Banja Luke od sada se brže i lakše stiže sa sjevera iz Hrvatske. Izgrađen je novi autoput koji spaja Bosansku Gradišku i Banja Luku. Još ostaje da se izgradi most preko Save i napravi izlaz na autocesti Zagreb-Slavonski Brod. Nažalost više se neće prolaziti starom cestom, na kojoj je bilo stotinjak restorana i kafana i gdje se uvijek moglo dobro pojesti i zabaviti uvečer uz pjevaljke.

Ferhadija

Ferhadija ili Ferhat pašina džamija izgrađene je 1597.godine od bijele „kristalne” sedre. Sravnjena je sa zemljom 1993.godine za vrijeme rata. Sada se obnavlja i sva je pod skelama. Još se završava visoki tanki minaret. Sahat kula ili kula sa satom koja je bila dvadesetak metara dalje također je srušena. Ostaje nada da će i ona biti jednom obnovljena.
Oko Ferhadije je nekoliko burekdžinica, koje peku pite pod sačom. Pored bureka, sirnice, zeljanice, tikvopite obavezno treba probati burek sa sjeckanom teletinom. Ne treba se plašiti malih neuglednih lokala, jer se tepsije sa pitama non stop peku. Iskoristite priliku kada ste u blizini.

Safikadin grob

Na kraju uličice je kameni grob gdje obično djevojke pale svijeće za sreću u ljubavi. Legenda je to o nesretnoj ljubavi, koja ima nekoliko verzija. Kažu da je nekada bio omjer 7 žena na 1 muškarca. Lijepe, dotjerane djevojke su na svakom koraku. Dućani su prepuni kvalitetne gardarobe, čije niske cijene iznenađuju.

Kastel

Odmah prekoputa je kamena utvrda Kastel. Izgradili su je Rimljani u 3.stoljeću i bila je važno tursko uporište. Nalazi se na samoj obali rijeke Vrbas i zauzima 48.000 m2. Uskoro joj slijedi rekonstrukcija. Unutra je ljetna pozornica i restoran.

Kava na brodu na Vrbasu

Uz suprotnu obalu usidren je brod restoran. Sa njegovih paluba je najljepši pogled na Kastel, bistru zelenu vodu, koja mirno protiče. Uz Rijeku Vrbas na obje obale, uzvodno od grada nalazi se mnoštvo restorana, koji su od proljeća do jeseni uvijek prepuni. Cijene su veoma popularne, a porcije više nego obilne. Banja Luka je grad parkova i zelenila.Gotovo da nema ulice bez drvoreda. U posljednjih 20 godina odselilo se mnogo stanovnika, ali se zato doselilo dvostruko više. Prosječeni su mnogi novi bulevari i izgrađene na stotine stambenih zgrada.

Centar i Gospodska ulica

Najuži centar počinje od Hotela Palas i robne kuće Boska, preko puta koje se nalazi park i muzički pavilion. Tu se često održavaju koncerti i razne manifestacije. Na trgu je sat koji je stao kada je grad pogodio katastrofalni zemljotres 1969.godine i uvijek pokazuje isto vrijeme. Pješačka shoping zona je od 1878.godine najpoznatija pod imenom Gospodska ulica, mada je kroz povijest često mijenjala ime.I sada se zove Ulica Veselina Masleše. Zadržala je šarm toga vremena kroz fasade zgrada i brojne trgovine. Oko nje je niklo nekoliko zanatskih centara sa mnogim kafićima, ćevabdžinicama i trgovinama. I sama je u dijelu kod kazališta prepuna kafića i tu se okupljaju mladi. Zanimljivo je da su puni u svako doba dana i noći. Ne čudi, kada je pola litre piva 1€. Tu je napoznatija i najstarija ćevabdžinica Kod Muje, doduše sada na novoj lokaciji. Ako ste propustili burek evo nove prilike ili makar za popiti piće. Na centralnom trgu koji polovi Gospodsku ulicu dominira novoizgrađena pravoslavna crkva. Ona je tu bila prije socijalizma, a Spomenik palim borcima je premješten u kut trga pored Hotela Bosna. Tu su zgrade Općine, Banskog dvora, koji je bio Dom kulture, bivši SDK, sada zgrada Palate Republike i Predsjednika RS. U parku je spomenik prvom banu Vrbaske banovine, koji je dao izgraditi sve ove zgrade 1929.godine. U zgradi nekadašnje željezničke stanice je Galerija moderne umjetnosti. Ispred penzići igraju šah na velikim šahovskim tablama na asfaltu..

Kanjoj Vrbasa i rafting

Kada se krene prema Jajcu, u kanjonu Tijesno na rijeci Vrbas nailazi se na kajak-kanu stazu za takmičenje na divljim vodama. Jedina u svijetu je obasjana reflektorima i jedna je od rijetkih gdje dolazite do nje asfaltnim putem. Uz nju su izgrađene drvene tribine i stalno se održavaju neka prvenstva i takmičenje. Par kilometara uzvodno u restoranu i klubu Kanjon oni željni adrenalina mogu se okušati u dnevnom ili noćnom raftingu ili nečem drugom. Tu se može i ručati u uvijek prepunom restoranu na samoj obali. Možda pastrmka.

Slapovi i mlinovi Krupe

Mala rječica Krupa prije nego se spoji sa Vrbasom obrušava se kroz mali kanjon i stvara prekrasne slapove. Na njima su od davnina bile vodenice, od kojih i sada neke rade. Možete kupiti brašno po cijeni od 0,75€/kg. Ispod njih su ribogojilišta pastrmke. Nažalost za sada nema restorana.

Šehitluci

Ako još imate snage u nogama posjetite spomenik palim borcima iz II svjetskog rata na brdu Šehitluci. Odozgo je prekrasan pogled na grad, pogotovo u zalazak sunca. Dio se mora ići pješice. Šetnja do vrha traje pola sata. Ovo je veoma popularno mjesto za roštiljanje.

Večera u restoranu Stara Ada

Gotovo je nemoguće nabrojati sve restorane gdje se dobro jede. Ovaj se ističe po svojim sadržajima za djecu sa mini zoo vrtom, po načinu kako je napravljen i po muzici koja tu svira i za ručak i za večeru. Muzika je u početku zabavna, potom narodnjaci. Česti gosti su poznati estradnjaci. Specijalitet su uštipci sa kajmakom i razne mesne plate.

Gdje prespavati?

Najpoznatiji hoteli su Bosna i Palas. Još su mnogi manji izgrađeni zadnjih godina u centru i oko grada. Ako odsjednete u Hotelu Bosna, nakon doručka obavezno popijete kavu na terasi pod starim kestonovima. To je inače omiljeno mjesto Banjalučana.


        


This entry was posted in Banja Luka, Bosna i Hercegovina, Europa, Putovanja and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori