BARCELONA

Mnoge putničke agencije nude svoje aranžmane za Barcelonu bilo avionom ili autobusom, pa čak i brodom iz Genove. Ovaj grad je i česta meta maturalaca. Naravno putem do tamo posjećuju se razni gradovi Italije i Francuske. Ako ste više za avio prijevoz možete sletjeti na glavni aerodrom Barcelone ili onaj nešto dalji u Gironi, gdje sleće Ryanair. A to je i daleko najjeftiniji način da stignete na Tenerife bilo da krenete iz Venecije ili Graza. Mi smo upravo na svome pute na Kanare, proveli dva dana u Barceloni.


Barcelona se nalazi u pokrajini Kataloniji. Ima svoj parlament i predsjednika. Veoma je razvijena i sa malo nezaposlenih. Četvrtina nacionalnog dohotka Španjolske se tu stvara. Zvanični jezik  je katalonski i kastiljanski. Nastala je po legendi prije 4000 godina, kada se Hercules iskrcao iz svoga broda, kojim je stigao iz Afrike. Sa njim su stigli kolonisti na još osam barki. Sam grad ima 1.5 milijuna stanovnika, a sa satelitskim gradićima regije tri puta više.

 OKO LA RAMBLE

 Ako ne idete preko agencije, a želite biti u centru zbivanja sasvim solidne hotele po normalnim cijenama ćete naći oko glavne ulice La Rambla i Placa Catalunya. Odatle se pješice može obići mnogo toga. Centar grada je svakako sam trg Placa Catalunya  iz koje vodi nekoliko najvažnijih bulevara Barcelone. To su Passeig de Gracia i Catalunya. To su ujedno i glavni prometni pravci, ali i mjesta sa povijesnom arhitekturom i tradicijom. Ustvari tu je cijeli distrikt poznat pod imenom Eixample nastao 1860 god. sa paralelnim širokim ulicama i velikim trgovima. Mnogobrojne terase sa kafićima, galerije, trgovine i palače bivše španjolske aristokracija daju joj jedan poseban štih. Passeig de Gracia je osmišljen da bude glavna avenija aristokracije, sa prekrasnim zgradama, a poslije je Gaudi, najpoznatiji arhitekta Barcelone projektirao nekoliko zgrada u samo sebi svojstvenom stilu. Najpoznatije su La casa Calvet, Casa Battllo i Casa Mila ili La Pedrera. Danas su tu skupe trgovine nakita, odjeće, skupi restorani, galerije i mini muzeji.

Sa trga počinje i turistima najzanimljivija ulica La Rambla koja se proteže sve do obale i trga na kojem se nalazi spomenik Kolumbu. To je istinsko srce grada. Dugačka široka ulica, sa drvoredom i šetalištem u sredini. Sa obje strane se nalaze mnoge trgovine, restorani, kafići i hoteli. Po danu prepuna raznih štandova, za prodaju svega, a najviše kanarinaca, papagaja i drugih egzotičnih ptica. Po noći sve je podređeno zabavi i odmoru uz šetnju. Mladi umjetnici sa svojim slikama i performansima su na svakom koraku. Na njoj se nalazi i ulaz u tržnicu la Boqueria. Vrijedi ući i vidjeti kako izgleda. Nema čega nema, a fascinira izobilje i način kako je roba složena i izložena. Duž ulice su i neke povijesne zgrade, kao Licej, te poznati Miroov mozaik. Donji dio, onaj bliže moru je prepun sexy i peep show klubova.

Šetnju ovom ulicom,  završite u posjetom Kolumbovom spomeniku i nešto malo dalje i fascinantnom pomorskom muzeju Museu Marítim, gdje ćete vidjeti mnoštvo slika, dokumenata, brodova i drugih eksponata vezanih za zlatno kolonijalno doba Španjolske.

Tu je i najveći aquarium na Sredozemlju. Doživljaj je fantastičan. Može se vidjeti morska flora i fauna mediterana, ali isto tako i tropskih mora i oceana. Recimo samo da ima 11.000 životinja oko 450 različitih vrsta. Čak postoji i dio za mini organizme, koji postaju vidljivi zahvaljujući posebnim staklima bazena koja uvećavaju. Impresivno je kada šetate 80 metara dugim staklenim tunelom, a oko Vas na sve strane voda.

 Bočnim uličicama sa La Ramble se ide stari dio grada Barri Gotic, poznat po uskim i mračnim uličicama, malim trgovima sa restoranima, kafićima i hotelima. Tu je ujedno i najjeftiniji smještaj u Barceloni. Barri Gotic je ustvari slika Barcelone kako je nekada davno izgledala kao mediteranski gradić, za vrijema španjolskih kraljeva još iz vremena otkrića Amerike. Španjolska je kršćanska zemlja i Barcelona je prepuna što malih , što velikih crkvi i katedrala. I ovdje ih je jako mnogo. Najstarija je Katedrala Barcelona izgrađena u gotičkom stilu čija je gradnja započela 1298 godine na ruševinama bazilike uništene 925 godine. Nadograđivana je sve do posljednjeg stoljeća. Ova katedrala je zanimljiva i po tome što ima unutarnje dvorište sa malim ribnjakom i parkom po kojem se šepure patke i guske. To nisam vido nigdje do sada.

Prolazeći kroz Barri Gotic ili ako idete istočno sa Placa Catalunya doći ćete do trga ARC de Triomf, gdje je smještena trijumfalna vrata Barcelone. Izgrađena je za glavni ulaz za EXPO 1888 godine. Odatle vodi široka promenada sve do ulaza u Park Ciutadella, koji je velika zelena površina u samom centru grada sa malim jezerom gdje se iznajmljuju barke za zaljubljene i prekrasnom kaskadnom fontanom na drugom kraju uz još jedna vrata. Unutar kompleksa je zoo, muzej geologije i muzej moderne umjetnosti , te Parlament Katalonije.

 VRIJEDI VIDJETI

 Za posjetiti ostatak Barcelone morate koristiti metro ili taxi ili turističke autobuse. T10 komplet karata za 10 metro i bus vožnji košta 6,9€, a petnaest minuta vožnja taksijem 5€ . Niti rentacar nije skup.

Jedan od zaštitnih znakova Barcelone je i trg Placa d’ Espanya sa velikom fontanom u centru i arenom za koridu na drugom kraju. Kako je ubijanje bikova zabranjeno u Kataloniji, sada je to shoping centar, jer borbe bikova bez krvi Kataloncima očigledno nisu zanimljive. Na trgu su i dva tornja, sličnih onome u Veneciji  upravo ispred ulaza u sajmište. Dalje se nastavljaju magične fontane i vodoskoci Montijuic, a na vrhu je palača National Art Museuma i vrtovi Montijuic sa mnogim sportskim terenima. Fontane se kaskadno spuštaju i čine praktično cijeli jedan bulevar na jednoj nizbrdici. Nešto predivno, posebno noću kada su obasjane raznobojnim svjetlima, koja se pale i gase u ritmu muzike, kao i mlazovi vode. Predstave počinju u točno određeno vrijeme, a muzika je različita, od klasične do rocka. Sve ovo je nastalo u ovom obliku 1929 godine zbog održavanja Svjetske izložbe.

Pet minuta pješice se nalazi El Poble Espanyol ili Španjolsko selo. Jedinstven kompleks građevina napravljenih u raznim stilovima iz čitave Španjolske. Tu ćete vidjeti kako izgledaju i kako su izgledale gradići i na jugu i na sjeveru i sve što je karakteristično za pojedine oblasti. Sve te kućice danas su trgovine suvenira, kafići, restorani. Tu se pleše flamenko, karakteristični ples uz zvuke kastanjeta, koje možete kupiti i kao suvenir, pa pokušati i sami plesati. Tu se održavaju i razni koncerti.

Na drugom kraju grada na jednom od velikih trgova je i Placa de la Sagrada Familia, ispred istoimene katedrale, koju je započeo poznati arhitekta Antoni Gaudi u samo njemu jedinstvenom stilu. Još uvijek se gradi ali odavno predstavlja simbol Barcelone.

Nešto dalje na jednom brdu i vidikovcu smjestio se Parc Guell , kojeg je projektirao Gaudi u svom stilu. To je najčudniji park u svijetu i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a i drugi je simbol Barcelone.

Od mnogobrojnih muzeja obavezno treba još posjetiti Fundacio Joan Miro, Museo Picaso.

Barcelona je olimpijski grad. U njemu su se održale igre 1992 godine. Mnogi sportski objekti  su danas turističke atrakcije. Možete prošetati Olimpijskim selom, posjetiti Olimpijsku luku i Olimpijski prsten, kompleks sa stadionom, sportskom dvoranom. Možete posjetiti i stadion nogometnog kluba Barcelona Camp Nou u sklopu kojeg je i muzej, te kupiti suvenire vezane za nogomet i Barcu.

 IZLETI

 Odvojite jedan dan i za posjet rivijeri Costa Brava i Lloret de maru, Tossi , najpoznatijm turističkim središtima udaljenih od Barcelone 50 km ili posjetite Gironu. Ako ste vjernik obavezno posjetite poznati samostan na Monserratu, u kojem se nalazi poznati kip Crne Madone ispred kojeg se moli za ispunjenje neke želje. Obično zdravlja.

 NOĆNI ŽIVOT

 Barcelona živi cijelu noć. Usklopu shoping centra Mare Magnum u luci u blizini Kolumbovog spomenika, nalaze se veoma poznate diskoteke i noćni klubovi. Na ulicama ispred diskotetaka nude Vam se besplatne ulaznice za ulaz. Svi ih nude, ali je opet lijepo čuti da Vam netko daje nešto besplatno. U nekim je i prvo piće besplatno i zove se piće dobrodošlice. Obično je to čašica tekile ili sangrije nacionalnog pića Španjolske. U drugim opet besplatno piće dobijete nakon prvog plaćenog.  Za grupe se može dogovoriti i posebna cijena pića, čak upola jeftinije. Luda zabava traje sve do ranih jutarnjih sati. Lokali sa muzikom i flamenko plesom su dosta česti i pogledati predstavu je pravi doživljaj.

Hrana je izuzetno dobra, a kako i nebi, kada možete birati između morskih specijaliteta i domaćih mesnih menija. Naime ova oblast je jedna od najpoznatijih i najvećih u svijetu po proizvodnji svinja i svega od svinjskog mesa.





Ovaj članak je objavljen u časopisu Infotrend  u broju 163 za srpanj 2008.godine.

This entry was posted in Barcelona, Europa, Putovanja, Španjolska. Bookmark the permalink.

Odgovori