BARCELONA MONTJUIC

0Evo me po treći puta u Barceloni. Još uvijek je u Španjolskoj, iako je probni referendum za neovisnost održan i Katalonci žele svoju državu. Ostatak Španjolske nije baš oduševljen tom idejom. U gradu ne vidim neku razliku osim zastava Katalonije na mnogim balkonima. Ali na nekim susjednim ima i španjolskih. Bilo bi zanimljivo vidjeti kakvi su odnosi između takvih susjeda,

Barcelona Sants i AVE
Doletjeli smo Rayanairom iz Venecije. Naš cilj je Zaragoza i sajam opreme za uzgoj, proizvodnju i pakiranje vina, maslinovoga ulja, voća i povrća. Do tamo i nazad ćemo ići AVE superbrzim vlakom španjolskih željeznica Renfe, ali raspored letova daje vremena za obilazak i Barcelone. Ustvari mislio sam onoga što sam propustio prilikom ranijih posjeta. Na kraju sam opet obišao većinu toga i još jednom se uvjerio da koliko god puta dođete u taj čarobni grad uvijek ga doživite na novi način. Nije niti čudo da svi maturalci vode tamo. Kako vlak R2 sa aerodroma vozi do željezničke stanice Barcelona-Sants‎, sa koje polaze i AVE vlakovi, biramo hotel pedesetak metara dalje. Oko stanice su dva trga sa velikim hotelima i Parque de la España Industrial, na prostoru nekadašnje istoimene tekstilne tvornice. Mnoge stilizirane moderne skulpture predstavljaju zemlju, vodu, vatru i zrak. Ipak pored jezerca dominira zmaj od čeličnih ploča i red od 9 svjetionika.


Placa d’ Espanya

U blizini je i trg Placa d’ Espanya. Nakon centralnog gradskog trga Placa Catalyunya to je najznačajniji trg Barcelone. Ogroman je sa velikom fontanom i spomenikom u centru. Kompletan trg je izgrađen od 1915-1929 godine zbog održavanja Svjetske izložbe kao i ostatak sajmišta. S jedne strane je nekadašnja arena za koridu a sa druge sajmište. Treba reći da je na tom prostoru održan EXPO 1888.godine. Prekrasna zgrada koride izgrađena je 1900. godine a 2011. je pretvorena u šoping centar. Sa kružne terase na petom katu je prekrasan pogled na trg i okolinu. Cijeli niz restorana nudi nezaboravan ambijent za romantičnu večeru. Može se sa trga i vanjskim liftom uz plaćanje 1€. Iza Arene je park koji nosi ime proslavljenoga slikara Joan Miróa gdje je njegova poznata 22m visoka statuta Žena i ptica. Veličina parka i brojne palme se najbolje vide sa vrha Koride. Trg smo obišli po danu i noći, pješice i iz turističkog hop on hop off autobusa Barcelona touristic bus, koji je išao veoma često unatoč tome da je veljača. trg smo gledali i sa visine i zaista je prekrasan unatoč stalnoj gužvi i velikom prometu.


Human bodies
Na četvrtom katu Arene je Muzej Rock-a u kome je bila privremena kontradiktorna izložba Ljudska tijela, sa 12 kompletnih ljudskih tijela ogoljnenih na nivo organa, mišića, živaca. Prikazani su razni stadiji razvoja fetusa, pojedini organi ili sustavi poput krvotoka. Iako djeluje šokantno, cilj je edukativne prirode da upoznamo svoje tijelo, da vidimo što alkohol, cigarete i nezdrav život mu čine. Na ulazu se dobiju slušalice i možete ispred svakog eksponata poslušati priču. Nešto što svakako treba pogledati. Izložba traje do 12.4.2015. Više pogledajte na www.humanbodies.eu .Fontane Montjuic
Fontane i plato ispred Muzeja umjetnosti smo obišli turističkim busom, pa uvečer, a sutradan smo obišli i muzeje.Ulazom na sajmište, pored paviliona, dominiraju dva venecijanska tornja visoka 47m. Slijede magične fontane i vodoskoci Montjuic. Ime su dobili po brdu na kome se nalaze i sa koga se terasasto spuštaju od palače na vrhu. U njoj je National Art Museuma sa raznim djelima španjolske umjetnosti iz raznih perioda. Nešto dalje su Etnološki i Arheološki muzej, te muzej Fundacio Joan Miro sa djelima ovoga modernoga slikara ali i sa djelimaa drugih umjetnika. Nastao je 1968. godine po ideji samoga slikara.Svuda okolo su bezbrojni parkovi za šetnju i opuštanje ili samo za bježanje od ljetnjih vrućina. Iznad palače Art muzeja i vodoskoka je također park. U njemu se kriju prekrasne zgrade, fontane i vodoskoci, poput paviljona Palauet Albéniz. Zimi je bilo zatvoreno. Dok sam čekao da se otvore muzeju u 10.00 prošetao sam i ja malo parkom Laribal kod Miro muzeja.
Vodoskocima i fontanama ćemo se vratiti i uvečer. Nešto predivno, kada su obasjane raznobojnim svjetlima, koja se pale i gase u ritmu muzike, kao i igra mlazova vode. Zimi predstave su samo petkom i subotom od 19 do 21 sat. Svaka predstava je različita sa raznim pjesmama od klasične do rocka. U nedjelju ujutro kod fontana je bila polazna točka mini humanitarnog maratona na 10 km. Staro, mlado, sa djecom u kolicima, psima dolazilo je sa svih strana. Nažalost morali smo uhvatiti avion pa nismo mogli čekati start i gledati samu utrku.


El Poble Espanyol
Desno do vodoskoka je Caixa forum, kulturno zabavni centar u staroj tvornici o kome vodi računa istoimena banka. Preko puta je njemački pavilion Mies van der Rohe u kome se također održavaju izložbe i kongresi. Dalje niz ulicu je El Poble Espanyol ili Španjolsko selo. To je kulturno-edukativni i zabavni kompleks građevina napravljenih u raznim stilovima iz čitave Španjolske. Razne ulice i trgovi predstavljaju španjolske regije, gradove, sela i sve što je karakteristično za njihovu kulturu od fasada, balkona, prozora, krovova… Sve te kućice danas su trgovine suvenira, kafići, restorani. Ulaz je 12€, a za djecu 7€. Uvečer se tu održavaju i razni koncerti raznih žanrova u klubovima za mlade. Kada smo bili nije bilo nikakvog programa. Tu se pleše flamenko, karakteristični ples uz zvuke kastanjeta. Flamenko je ples Andaluzije, pa je smješten u taj dio. Nazaobilazno mjesto za turiste je večera sa flamenko plesom u El Tablao de Carmen. Cijene su paprene. Ima mjesta u gradu gdje se to može doživjeti i jeftinije, mada pravi doživljaj je tek u Granadi.


Olimpijska borilišta

Barcelona je olimpijski grad. U njemu su se održale Olimpijske igre 1992. godine. Mnogi sportski objekti su danas turističke atrakcije. Iznad fontana i muzeja je veliki kompleks parkova sa olimpijskim stadionom, dvoranom i nekoliko borilišta. Tu je mnogo sportskih terena koje građani Barcelone koriste za svoju rekreaciju. Prvi stadion je izgrađen 1929. a kompletno re preuređen za Olimpijadu. Estadi Olímpic Lluís Companys danas je centar zbivanja mnogih sportskih ali i muzičkih manifastacija. Nekada je igrao na njemu drugi nogometni klub u gradu Deportiu Espanyol de Barcelona. Slične manifestacije se održavaju i u sportskoj dvorani Palau Sant Jordi , koju je projektirao japanski arhitekt i koja je najkorištenije objekat ostao od igara. Velikim platoom dominira futuristička telekomunikacijska antena. Pored stadiona je i Muzej olimpijskih igara.Vrtovi i Castello Montijuic
Konačno na vrhu, 170m iznad mora, je tvrđava i dvorac iz 17. stoljeća po kojoj je cijeli kompleks i dobio ime. Unutra je i vojni muzej, a u jednom dijelu je i kasarna. Može se ući u okviru vođenih tura u točno zakazano vrijeme, koje smo propustili. Oko zidina topovi iz II.svjetskog rata. Odozgo se prekrasno vidi luka Barcelone. Ako ne volite ići uzbrdo sjednite na autobus broj 150 sa trga Espanya, koji će Vas dovesti na sam vrh do tvrđave Montijuic i vratiti nazad. Druga opcije je da se u blizini Miro muzeja sjedne na žičaru, koja će vas dovesti na vrh. Žičara ima međupostaju i svakako treba pogledati Barcelonu i sa toga vidikovca i parka. Nešto niže je hotel i park Miramar gdje dolazi žičara Teleferico puerto sa visokog metalnog tornja iz same luke. Samo jedna kabina i sigurnost zemljine površine stotinjak metara ispod.


barcelona

This entry was posted in Barcelona, Europa, Putovanja, Španjolska and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori