BARCELONA MATURANTI

Posjetiti neku drugu zemlju, obići neke poznate gradove u svijetu, uvijek je bio izazov, kojem mnogi zagriženi turisti ne mogu odoljeti. Ako pri tome uspijete ugurati i malo shopinga još bolje. Mnoge putničke agencije imaju u svojoj ponudi takva putovanja. Uglavnom su to putovanja od 3-8 dana autobusom ili avionom. Neke agencije su sami organizatori, a neke samo prodaju kapacitete drugih.
Turistička agencija Obzor je najpoznatija riječka putnička agencija za maturalce, koja i sama organizira svoja putovanja. Ona koristi svoje moderne autobuse sa punim komforom, koje putnik samo može poželjeti. Agencija se specijalizirala za maturalna i apsolventska putovanja. Ona je uspjela da pomiri zahtjev za niskom cijenom aranžmana i visokim zahtjevima putnika. Ne čudi stoga niti činjenica da se i mnogi drugi odlučuju na takva putovanja. Ovo je priča o jednom takvom maturalnom putovanju Prve sušačke riječke gimnazije u Španjolsku.


Put

Polazak je bio ujutro u 9.00 iz Rijeke. Uzbuđeni su bili oni koji putuju, ali i velika grupa roditelja koja ih je došla ispratiti. Nakon početne gužve i izbora mjesta za sjedenje, počela je avantura. Da dođete do prvog odredišta treba proći Sloveniju i Italiju. Na granicama sve teče glatko, bez gotovo ikakvih zadržavanja. Vesela atmosfera je cijelo vrijeme. Predvečer se stiže u Genovu.

Odatle se dalje ide brodom do Barcelone. Cijeli autobus se krca na ogromni brod Majestic. Dug je 188 metara i prima 1650 putnika i 760 vozila. Svi se smještaju u četvero krevetne kabine, kojih na brodu ima oko 360. Unutarnje kabine nemaju prozora, ali kome oni trebaju. Zato imaju svoj WC i tuš. Pa ipak nitko nema namjeru noć provesti u kabini. Na brodu se nalaze 2 restorana, cafeteria, shoping centar, diskoteka, bazen, fitness, solarium, centar za hidromasažu. Za malu djecu je sala za igranje, za malo veću sala sa video igricama, a za onu najveću i naravno odrasle casino. Tu je i kongresna dvorana. Ovo je pravo malo krstarenje. U Barcelonu se stiže u popodnevnim satima drugog dana. Žao nam je što ovaj dio puta nije trajao malo duže.

Drugi dan

U Barceloni smo se smjestili u hotel Condestable. Hotel nije velik, ali je smještaj sasvim pristojan za hotel sa dvije zvjezdice, koji je čak imao i klima uređaj, sef i TV u svakoj sobi. Najvažnije je da se nalazi blizu Placa Catalunya odakle se pješice može obići mnogo toga. Centar grada je svakako sam trg Placa Catalunya iz koje vodi nekoliko najvažnijih ulica Barcelone. To su Passeig de Gracia i Catalunya. Predstavljaju spoj glavne arterije, jednog modernog poslovnog grada i tradicije i sačuvane povijesne jezgre. Bezbroj terasa sa kafićima, galerije, trgovine i palače bivše španjolske aristokracija daju joj jedan poseban štih.

Nakon večere smo odšetali do akvarijuma poznatom ulicom La Rambla. To je srce grada. Dugačka široka ulica, sa drvoredom i šetalištima u sredini. Sa obje strane se nalaze mnoge trgovine, restorani, kafići i hoteli. Ovisno o dobu dana se mijenja ugođaj na njoj. Po danu prepuna raznih štandova, za prodaju svega, pa čak i egzotičnih ptica, a po noći sve je podređeno zabavi i odmoru uz šetnju.Tu se čak može naći veoma povoljno smještaj. Avenija počinje na obali sa trga u kojem se nalazi spomenik Kolumbu, a završava na velikom trgu Placa Catalunya. Inače sama ulica je podijeljena u pet ulica različitih imena, koje čine ovu jedinstvenu tvorevinu. Na njoj se nalazi i ulaz u jednu od tržnica. Vrijedi ući i vidjeti kako izgleda. Nema čega nema, a fascinira izobilje i način kako je roba složena i izložena.

Ulaznica u akvarijum iznosi 13,5 eura kada je u pitanju grupa,ali zahvaljujući spretnosti vodiča cijena se spusila na 9 eura. Vjerujte da nije mnogo. Doživljaj je fantastičan. Može se vidjeti morska flora i fauna mediterana, ali isto tako i tropskih mora i oceana. Recimo samo da ima oko 350 različitih vrsta morskih pasa. Čak postoji i dio za mini organizme, koji postaju vidljivi zahvaljujući posebnim staklima bazena koja uvećavaju. Impresivno je kada šetate u prostorijama sa staklenim zidovima, a oko Vas na sve strane voda, čak i odozgo.

Naravno da dan ne završava tu. Uslijedila posjeta disco clubovima u sklopu shoping centra Mare magnum u luci u blizini Kolumbovog spomenika.

Na ulicama ispred diskotetaka nude Vam se besplatne ulaznice za ulaz. Svi ih nude, ali je opet lijepo čuti da Vam netko daje nešto besplatno. U nekim je i prvo piće besplatno i zove se piće dobrodošlice. Obično je to čašica tekile ili sangrije nacionalnog pića Španjolske. U drugim opet besplatno piće dobijete nakon prvog plaćenog, Cijena alkoholnih pića je oko 7 eura, a bočica vode 3,5 eura. Inače vodu za piće svi kupuju, jer ona iz gradskog vodovoda nije za piće ili se čak dobiva iz mora desalinizacijom.Luda zabava traje sve do ranih jutarnjih sati.

Povratak u hotel je bio taksijem, koji nije skup i prihvatljiv je svakome, pa čak i nama. Cijena noćne vožnje do našeg hotela za četiri osobe od svega 5 eura je zaista bagatelna, čak iako se radi samo o par kilometara udaljenosti. Recimo da Barcelona ima i veoma razvijenu podzemnu željeznicu, koja jako dobro funkcionira.

Vrijedi vidjeti

Drugi dan boravka u Barceloni smo išli autobusom u turistički obilazak grada. Program je naporan , ako se želi mnogo toga vidjeti. Barcelona je veliki grad i zaista se ima što posjetiti. Prepuna je širokih bulevara,velikih trgova i parkova.Jedan od zaštitnih znakova Barcelone je i trg Placa d” Espanya sa velikom fontanom u centru. Nalazi se ispred ulaza u sajmište, a trg je nastao u ovom obliku 1929 godine zbog održavanja Svjetske izložbe EXPO. Odmah tu se nalaze i magične fontane i vodoskoci Montijuic. To je praktično cijela ulica na jednoj nizbrdici sa kaskadno raspoređenim fontanama. Nešto predivno, posebno noću kada su obasjane raznobojnim svjetlima. Tada se čuje i prigodna muzika, pa je ugođaj zaista kompletan.

Jedan od velikih trgova je i Placa de la Sagrada Familia, ispred istoimene katedrale, koju je započeo poznati arhitekta Antoni Gaudi u samo njemu jedinstvenom stilu.Španjolska je kršćanska zemlja i Barcelona je prepuna što malih , što velikih crkvi i katedrala. Najstarija je Katedrala Barcelona izgrađena u gotičkom stilu čija je gradnja započela 1298 godine na ruševinama bazilike uništene 925 godine. Nadograđivana je sve do posljednjeg stoljeća. Navođenje svih ostalih bi zaista bilo zamorno.

Najveći park je Parc de la Ciutadella, gdje se na svakom koraku sreću skulpture poznatih umjetnika i spomenici poznatim povijesnim ličnostima. U samom kompleksu se nalazi i Parlament Katalonije i muzej geologije i muzej moderne umjetnosti. Posjetili smo i Gudijev park, gdje se nalaze mnoge građevine koje je on projektirao i napravio.

Nedjelja je dan kada se održava i korida. Ako se pogodi da ste u Barceloni, možete je posjetiti, još neko vrijeme. Barcelona je proljetos izglasala zabranu održavanja radi okrutnosti na životinjama. Međutim da bi se odluka sprovela potrebna je odluka regionalne vlade, koje za sada nema.

Svakako treba se posjetiti El Poble Espanyol ili Španjolsko selo. Jedinstven kompleks građevina napravljenih u raznim stilovima iz čitave Španjolske. Tu ćete vidjeti kako izgledaju i kako su izgledale gradići i na jugu i na sjeveru i sve što je karakteristično za pojedine oblasti. Sve te kućice danas su trgovine suvenira, kafići, restorani. Tu se pleše flamenko, karakteristični ples uz zvuke kastanjeta, koje možete kupiti i kao suvenir, pa pokušati i sami plesati. Tu se održavaju i razni koncerti. Ulaznica stoji 7 eura.

Barcelona je olimpijski grad. U njemu su se održale igre 1992 godine.Mnogi sportski objekti su danas turističke atrakcije. Možete prošetati Olimpijskim selom, posjetiti Olimpijsku luku i Olimpijski prsten, kompleks sa stadionom, sportskom dvoranom. Možete posjetiti i stadion nogometnog kluba Barcelona Camp Nou u sklopu kojeg je i muzej,te kupiti suvenire vezane za nogomet i Barcu. Niti ulaz nije besplatan.

Od mnogobrojnih muzeja obavezno treba posjetiti Fundacio Joan Miro,Museo Picasso i Museu Maritim.

Barcelona se nalazi u Kataloniji, koja ima svoj parlament i predsjednika. Tu se ostvaruje 25% nacionalnog dohotka španjolske. Veoma je razvijena i ima tri puta manje nezaposlenih od ostatka zemlje. Zvanični jezik je katalonski i kastiljanski. Nastala je po legendi prije 4000 godina, kada se Hercules iskrcao iz svoga broda, kojim je stigao iz Afrike. Sa njim su stigli kolonisti na još osam barki. Sada ima 4.228.000 stanovnika.

Lorett de mar

Peti dan smo otišli u Lloret de mar , poznato turističko središte na obali mora, udaljeno od Barcelone 2 sata vožnje. Uz put smo obišli poznati samostan na Monserratu, u kojem se nalazi poznati kip Crne Madone ispred kojeg se moli za ispunjenje neke želje. Obično zdravlja.

Po dolasku u Lloret smo se smjestili u prilično veliki hotel Flamingo. Tu smo proveli dva dana.

Prvi dan je bila posjeta velikom aquaparku, sa velikim toboganima i bazenima.

Drugi dan smo išli na fakultativne izlete u Gironu, Tossu de mar.Naravno da je bilo i kupanja u moru i shopinga.

Povratak

Sedmi dan smo krenuli nazad nakon doručka. Prvo stajanje je bilo u gradiću Figueras u blizini španjolsko-francuske granice. Tu smo posjetili muzej Salvadora Dalia. Vidjeli smo razne slike, instalacije i nakit poznatog umjetnika. Drugo stajanje je bilo u gradiću Grasse u Francuskoj, gdje smo posjetili tvornicu parfema Galimard. Naravno da smo kupili mnoge bočice po izuzetno niskim cijenama. Naime, tu je cijena parfema mnogostruko niža, nego u trgovinama, gdje dobivaju zvučno ime. Pakirani su u obične bočice i imaju tvornički naziv. Naprimjer, 6 bočica stoji svega 19 Eura.

Treća stanica je bio Cannes, gdje smo stigli predvečer. Prošetali smo ispred dvorane gdje se održava poznati filmski festival i nastavili dalje do Nice, gdje smo se zadržali oko sat i pol. Iza ponoći smo posjetili Monaco i oni punoljetni naravno malo kockali u Monte Carlu. Uslijedio je povratak i spavanje u busu sve do Rijeke, u koju smo stigli u 14.30 sati.

Cijelo vrijeme putovanja se plaća isključivo eurima, tako da nismo imali problema sa zamjenom. Ali trebate ih imati dosta, jer prilika za potrošiti je na svakom koraku. Inače cijene nisu visoke.

Fotografije snimila i napisala Vanja Pletikosa.

Ovaj članak objavljen je u časopisu Turist plus u broju 69 za rujan 2004.

This entry was posted in Barcelona, Putovanja, Španjolska. Bookmark the permalink.

Odgovori