BEČ

Beč je glavni grad Austrije, a ne tako davno bio je prijestolnica velikog Austro-Ugarskog carstva, čijim smo dijelom i mi bili. Stoga ne čude sve te monumentalne palače, dvorci, parkovi i druga umjetnička djela. Beč je i danas muzički centar Europe. Sjetimo se samo Mozarta, Beethovena, Schuberta,Haydena i Straussa. Tko nije čuo za valcer. Svako godišnje doba daje tom gradu poseban izgled. Ali Advent u Beču i predbožični Beč su nešto što se mora doživjeti. Raznobojna svjetla, lampioni, štandovi  i ljudi koji kupuju poklone, piju i jedu jednostavna i tradicionalna jela i pića. Jednom riječju uživaju.


          Beč je velegrad sa 2,2 milijuna stanovnika koji žive u zoni gradskog metroa. Dok prilazimo gradu s obje strane prolazimo pored velikih trgovačkih centara, raznih koncesionara autima i mnogobrojnim tvornicama i skladištima. Malo prije Dunava silazimo sa autoceste i s desne strane ostavljamo veliki zabavni park Prater. Ima „samo“ 250 atrakcija i idealno je mjesto za one željne zabave i adrenalina. Neće loše proći niti obožavatelji dobre hrane i piva. Ustvari cijela obitelj će tamo naći ono što je zanima.
Vozimo se desnom stranom dunavskog kanala (Donaukanal) i uživamo u panoramskoj vožnji. Grad ćete najbolje upoznati, ako se odmah na početku provozate po njemu. Prelazimo kanal i ulazimo u poznatu Ringstrasse  ili poznati bečki prsten, koji okružuje unutarnji dio grada. Dug 6,5 km i širok 47 m sa dvije aleje. Široki bulevari i palače su nastali između 1860-1890 na mjestu starih zidina, koje su opasavale grad. Prsten je podijeljen je na 9 dijelova sa mnogobrojnim trgovima sa devet različitih  imena. Prolazimo pored Urania opservatorija, Muzeja i akademija primjenjenih umjetnosti, velikog Gradskog parka, palače Württemberg (sada Hotel Imperial), zgrade Opere, obližnji Karlov trg i crkvu, Akademije i Muzeja likovnih umjetnosti, Prirodoslovnog muzeja, dvorca Hoffburg, Trga Marije Terezije, parkova Burggarten, Volksgarten i Rathauspark, Parlamenta, Burgtheatra, zgrade univerziteta i neo-gotičke crkve Votivkirche. Ovo zaista vrijedi proći i pješice, ako se ima vremena i snage, te uživati u nesvakidašnjoj ljepoti grada. Noću, pod svjetlom reflektora zgrade su obasjane žučkastom svjetlošću i vrijedi se vratiti i noću.
Beč je grad secesije i neobičnih arhitektonskih rješenja.
Nezaobilno mjesto je Hundertwasserova kuća (Stovodina kuća). Zanimljivu i šarenu zgradu, veoma interesantnog oblika, kako izvana tako i unutra, zaista vrijedi vidjeti. Ideja je od Friedricha Hundertwassera a projekt je izradio arhitekta Joseph Krawine. Nastala je između 1983.-1986.
Posjetili smo i Dunavski toranj, koji strši u vis 252m, napravljen 1964 godine. Na visini od 150m sa platoa sa nekoliko katova restorana, koji lagano rotiraju, se pruža predivan pogled na grad i okolinu.

Dvorci

         Glavni grad tako moćnog carstva se diči i nekim poznatim dvorcima. Hofburg je carska palača u centru grada, iz koje se vladalo prostranim carstvom sedam stoljeća. Od tvrđave iz XIII stoljeća pa do danas doživio je mnoge promjene. Pored ureda Predsjednika Austrije i kongresnog centra i tu su mnogobrojni muzeji i postavke danas. Hor bečkih dječaka možete poslušati na nedjeljnoj misi u dvorskoj kapeli.
Nešto malo izvan centra grada , general Princ Eugene od Savoy-a dao je sagraditi kompleks Belvedere, koji su ustvari dva dvorca (gornji i donji) sa ogromnim parkom izrađenim po uzoru na francuske. Donji dvorac je napravljen 1716.g., a gornji pet godina kasnije. Poznati su po svojim impresivnim sobama i stepeništima urađenim u mramoru, te oslikanim stropovima i zidovima poznatih talijanskih majstora toga doba. Danas su tu smješteni muzeji.
Schonbrunn se smatra jednom od najljepših baroknih palača Europe. To je bila ljetna rezidencija carice Sisi. Nakon razledavanja unutrašnjosti dvorca i prošetali smo i velikim parkom, gdje su Habsburgovci bježali od ljetnih vrućina. U sklopu parka je i zoo vrt. Ispred dvorca su mnogobrojni štandovi, tako da se i ovdje može uživati u predbožičnoj atmosferi.

Unutar Ringa

          Sljedi obilazak užeg centra grada, unutar prstena. Poslije Hofburga slijedi  Augustinska crkva, podignuta 1330-1339.godine. Tu su se obavljala dvorska vjenčanja. Pored Marije Terezije i Franca Stefana, Franca Jozefa i Sisi vjenčali su se čak Napolen i austrougarska princeza Maria Luiza.
Dalje se kreće pješice do Kärtnerstrasse, koja predstavlja najuži centar i prepuna je trgovina, restorana i kafića, baš kao i mnoge okolne uske uličice. Bočno je jedna od napoznatijih bečkih ulica Graben. Nastala na mjestu obrambenog rova ispod zidina rimske utvrde u XII stoljeću. U početku je to bila ulica i tržnica gdje se prodavalo svašta, od uglja do hrane. Za vrijeme baroka,u XVIII stoljeću, mnoge se zgrade ruše i niču nove ili dobijaju nove fasade. Sitni trgovci se sele i ulica postaje samo za one više klase. U njoj dominira fontana Pestsaeule, spomenik koji je dao napraviti Leopold I, nakon velike kuge.
Odmah u blizini je i katedrala Svetog Stjepana iz XV stoljeća i predstavlja najvažniji spomenik Beča. Možete se popeti na sjeverni zvonik sa 343 stepenice i uživati u pogledu na Beč, ili spustiti se u katakombe. Ljubitelji muzike mogu uživati u mnogobrojnim koncertima, koji se u njoj održavaju. Raznobojni reflektori u unutrašnjosti stvaraju čudesnu igru svjetlosti, koja joj daje nekakav nestvaran izgled iz bajki.

 Božično novogodišnji ugođaj

          Beč u predbožićno vrijeme posjeti na stotine tisuća gostiju, iz svih krajeva svijeta, pa zasigurno ne čudi činjenica da se u ovo doba godine za uređenje grada potroši najviše novca iz gradskog proračuna. Gdje god krenete su predivno uređene i okićene ulice, zgrade, fasade, trgovi i parkovi, a sve to začinjeno malim grupicama koje pjevaju božične pjesme i uličnim glazbenicima, koji sviraju dobro poznate melodije bečkih kompozitora upotpunjuju doživljaj. Gradski trgovi preplavljeni su adventskim štandovima, na kojima možete uživati u gastronomskim domaćim delicijama, te u kuhanom vinu i punčevima raznoraznih okusa.Običaj je isto tako družiti se s ostalim gostima i domaćim stanovništvom, koje ne propušta večeri provoditi na otvorenom u društvu najdražih. Još kada svu tu atmosferu začini sniježna večer, dobivate potpunu sliku i atmosferu ovoga carskoga grada, koji je u ovo doba zaista najromantičniji. Ne zaboravite kupiti niti originalne, tradicionalne bečke poklone svojim najmilijima i prijateljima.
A nakon proslavljenog Božića, počinju pripreme za najluđu Bečku noć, onu Novogodišnju, kada ulice i trgove preplavljuju mase ljudi. Biti na novogodišnjem koncertu je pitanje statusa i časti ne samo u Austriji već i šire. A onda, sve nekako utihne, do početka poznatih bečkih balova u veljači, kada sve krene ispočetka.
I ne zaboravite probati bečku šniclu u Beču i Sacher tortu u Hotelu Sacher, mada nije baš potpuno jasno tko ima originalni recept. U Beču je izuzetno mnogo kočija, pa sve upotpunite jednom romantičnom vožnjom.

    prosinac 2009 broj 176

This entry was posted in Austrija, Beč, Europa, Putovanja. Bookmark the permalink.

Odgovori