BELEK I KADRIYE

0Naš hotel je bio smješten 5,5 km od Beleka i 2 km od još manjeg gradića Kadriye. Iako postoje autobusi koji idu svakih dvadesetak minuta i cijena vožnje je 1€ najbolja varijanta je taxi, pogotovo kada ide više ljudi. Neki mogu primiti i 7 osoba a cijena vožnje je ista pa nekada ispadne jeftinije nego autobus. Ispred većine hotela imaju postavljene table sa cijenama i nekoliko ih uvijek čeka. Zanimljivo je da se nudi povratna vožnja pa je još 1-2€ povoljnije. Taksista vas odveze u željeni gradić i ostavi Vas ispred neke trgovine, gdje se Vi trebate javiti kada želite nazad. Za to vrijeme dok čekate naravno da pogledate što se prodaje u toj trgovini pa i nešto kupite. plaćate na kraju i ne boje se da ćete ih prevariti. Mi smo se uputili jednim takvim pa smo posjetili oba gradića tražeći bezuspješno nešto povoljno.

BELEK
Belek je tursko ljetovalište koje se nalazi 30 km istočno od Antalye i postalo je glavni golf centar u regiji. Pješčane plaže  i borove šume koje ga okružuju su idealne za kupanje. Raste iz dana u dan i vjeruju da će postati jedno od najpopularnijih golf središta Europe. Ne samo golf, nudi se jedrenje na dasci, rafting, planinarenje, lov i mnogi drugi sportovi na vodi. U ožujku i travnju može se skijati u planinama i uživati ​​u kupanju u moru u istom danu. Razvoj Beleka kao turističke destinacije počeo je prije 30 godina. Regija ima 32 hotela ili turistička naselja s četiri ili pet zvjezdica i šest golf igrališta. Blaga klima s 300 sunčanih dana i temperatura mora od 22 Cº u studenom prudužavaju turističku sezonu. Temperature ljeti su iznad 30-40 Cº ali ih ublažava lagani povjetarac sa gustih borovih šuma u zaleđu, mada je vlaga dosta visoka i nije baš previše ugodno ponekad. Tada temperatura mora dostiže i 29 Cº. Prisutnost brojnih antičkih nalazišta u blizini Perge i Aspendos, te nešto dalja Kapadokija, Pamukkale (Hierapolis), Karain i Insuyu špilje nude razne dnevne ili dvodnevne izlete izlete.
Belek ima mali gradski centar s općinskim upravnim zgradama i trgovačkim ulicama. Centar gradića je moderna replika lukova antičkog rimskog vodovoda i trg gdje je džamija. To je velika šoping zona sa brojnim trgovinama i restoranima. Nije jeftino, jer golferi koji tu dolaze vole potrošiti.

PLAŽA I HOTELI
Većina hotela se smestila uz dugačke pješčane plaže ali ne i naš. Bio je 2 km udaljen od mora i do tamo je vozio hotelski bus. Ispred nas je bilo veliko golf igralište. Napravili smo doplatu za večeru od 108€ za 7 dana boravka, jer u blizini obično nema restorana kao u centru gradova. Hrana je uglavnom na bazi povrća i izuzetno dobra. Za večeru samo po jedno jelo od mesa i jedno od ribe i to uglavnom kao pečena pileća krila i prsa na roštilju, kebab i fileti od plave  ribe u nekom umaku. Zato kolača je napretek i svakakvih vrsta i za svačiji ukus. Od tradicionalnih baklava sa pistacijama, halvom, kokosom, lokuma, kadaifa, hurmašica pa sve do modernih torti i kolača sa kremamama, čokoladom i raznim voćem. S obzirom da su hoteli sa 4 ili 5 zvjezdica cijene pića su izuzetno visoke. Recimo malo domaće Efes pivo 5,5€, Cola i sokovi, kava 2-3€. Bočica vode 1-2€. Cijene u okolnim kafićima su nešto niže, ali ne mnogo. Niti cijene u trgovinama nisu mnogo niže. Čak u kavanama gdje dolaze lokalci će Vam naplatiti iste cijene kao u hotelu. Nema računa, cjenika i sve je slobodna procjena vlasnika koliko će zaračunati. Zato bolje je unaprijed definirati stvari da ne platite rum i 1dcl cole 12€. Negdje su cijene istaknute ali nije navedena valuta, pa je za turiste to cijena u eurima, a za domaće u turskim lirama koja je tri puta jefinija.
Na plaži su besplatne hotelske ležaljke, a u blizini je izgrađen luksuzni hamam gdje smo išli na tretman kao svojevremeno sultani i sultanije. Po nas je došao u hotel kombi od hamama. Taj užitak nas je koštao 35€.  Sastojao se od boravka u suhoj i parnoj sauni da se otvore kapilari kože i opuste mišići, te u slanoj sobi. Svi smo imali i masku za lice od neke gline ili tko zna čega, što nisam mislio da ću probati nikada u životu.  Nakon toga je uslijedio peeling tijela grubom rukavicom i pjenom od sapunice koja se dobije mašući nekom jastučnicom umočenom u tečni sapun i vodu. Konačno je uslijedila masaža, na čiju tehniku su Turci izuzetno ponosni. Ali Turci su i pravi trgovci pa je maser u po masaže otišao na jednu minutu i vratio se sa doktorom koji je nabrojao sve moguće bolesti koje postoje i koje baš Vi imate, te da bi dodatna masaža od sat dva vremena sve to riješila za cijelu godinu. Oni koji su pristali platili su i po 200€.

U blizini hotela je napravljen mali Park vjerske tolerancije sa džamijom, crkvom i sinagogom. Vjernici su mogli to i obaviti svoje molitve.KADRIYE
To je gradić koji smo posjetili samo što je najbliži hotelu i zato što su nam rekli da je taj dan bazar ili pijačni dan. Ustvari naš hotel i plaža ustvari pripadaju tom gradiću, ali je Belek puno poznatiji pa se hotel malo švercao. Mnogobrojne trgovine i šarene fasade zgrada su prepoznatljiv znak za mjesto. Tu se u slastičarnicama mogla kupiti najbolja i najeftine baklava sa pistacijama, koja se jede u Turskoj. Tamo je bilo mnogo kombija koji su postavile svoje cerade i napravili veliku pokrivenu površinu. Prodavalo se jako mnogo voća i povrća i mnoštvo jeftinog bofla od tekstila i obuće.

 

This entry was posted in Azija, Belek i Kadriye, Putovanja, Turska and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori