BODENSKO JEZERO

Bodensko jezero je po veličini slično Balatonu.  Površine je 536km2 i duboko 273m. Nalazi se na tromeđi. Od ukupno 275 km obale Austriji i gradu Bregenzu pripada svega 28 km na istoku, Švicarskoj 70 km južne strane,  a najviše Njemačkoj . To je jezero glečerskog tipa i pravi je turistički raj i ljeti i zimi. Okruženo je visokim vrhovima Alpa sa svjetski poznatim skijalištima. Dok se vozite oko njega vidjeti ćete bezbrojne voćnjake,  vinograde i plastenike. Zahvaljujući blagoj klimi i obilju vlage sve raste kao ludo.U njega se ulijeva nekoliko rijeka, a najveća je Rajna.

LINDAU (D)

Lindau je mali njemački gradić sa starom povijesnom jezgrom smještenom na otočiću i  jedan je od najljepših srednjevjekovnih gradića, koji su uspjeli sačuvati šarm toga doba. Danas je povezan mostom sa kopnom i sve brže rastućim novim dijelom i već broji 24.000 stanovnika. Na otok dolazi i pruga, a može se stići i autom. Po cijom jezeru kruži flota brodića, koji povezuju mnoga mjesta i najljepše je upravo doći otuda. Na ulazu u luku doćekati će Vas veliki svjetionik iz  1879.godine i stauta bavarskog lava, simbola moći, koji čuva grad. U samoj luci toranj Mankturm, ostatak je nekadašnjih zidina.  Još nešto ih se može vidjeti na ulazu u grad s kopna. Mnogo zgrada na otočiću potiče još od XIII. i XIV.st. Gradić je prepun što velikih, što malih trgova. Na jednom je Gradska vjećnica (Altes Rathaus) iz 1940 godine, živopisne fasade sa slikama iz povijesti i mitologije. Na drugom velikom  trgu je naljepša zgrada na cijelom jezeru, u kojoj je Gradski muzej, te dvije crkve (protestantska i katolička).  Glavna pješačka zona je Maximilianstrasse, sa trgovinama, restorančićama. Kuće raznih boja  su izgrađene krajem XV. i početkom XVI.stoljeća i nekad su živjeli tu bogati građani i plemstvo. Danas se svake druge godine tu dolaze naučnici i stručnjaci iz fizike, kemije i medicine cijelog svijeta. A počelo je 1971.godine, kada su se tu okupili svi živi dobitnici Nobelove nagrade.


FRIEDRICHSHAFEN (D) 

U Friedrichshafenu je aerodrom cijele regije. Odatle kreću mnoge turističke grupe. U njemu je i Zeppelin muzej posvećen povijesti avijacijie. Kažu sa najvećom zbirkom u svijetu.  Još ih je nekoliko i u drugim gradićima. Ne zaboravimo da je Ferdinand Graf von Zeppelin rođen gradiću Konstanz, na suprotnoj obali jezera.  U muzeju možete ući u vjernu repliku kabine nesretnog Hindenburga. Ako bacite pogled u nebo vidjeti ćete Zeppelin, koji kruži iznad jezera. Za svega 200€ možete i Vi iskušati kako to izgleda. Letovi traju 30 minuta. Polazi se sa aerodroma. Kružni let oko jezera traje 2 sata i košta svega 745€.

Desetak km u unutrašnjiost od Friedrichafena,  kod mjesta Meckenbeuren nalazi se zabavni park Mini Mundus Bodensee. Ovdje je moguće vidjeti  preko devedeset  svjetskih turističkih  atrakcija izrađenih u mjerilu 1:25. Ipak su neke i tako umanjene visoke i do 18 m. Za neke je utrošeno po desetak tisuća sati rada. Više o svemu pogledajte ovdje.

MEERSBURG (D)

Meersburg je mali gradić  u dva nivoa, možda najljepši na jezeru. Donji dio sa lukom i rivom, te ulicom prepunom restorana i trgovina, vrvi turistima. Odozdo je veličanstven pogled na zidine, dva dvorca i dvije palače koji se uzdižu na visokim stijenama. Stariji zamak je izgrađen od kamena po legendama još u VII.st., a prvi pisani tragovi su iz 1526.godine. U njemu je muzej koji zorno prikazuje život u srednjem vijeku. Drugi je barokni dvorac i izgrađen je u XVIII.st. i u njemu su također muzej i galerija. U okviru dvorca je izuzetno dobro uređena i oslikana kapela. Do gornjeg dijela grada se mora proći jednom strmom uličicom ili stepenicama. I gore vlada neopisiva živost i sve je u službi turizma. Za razliku od drugih starih gradova ovdje je jako mnogo zelenila. Većina kuća je obrasla bršljanom i cvjećem.  To nije slučajno. Već 101 godinu grad slavi dolazak ljeta (Sommerfest 22.lipnja) na poseban način. Na ulicama se rade stotine slika od raznog cvijeća.Svega 4km udeljeni Pfahlbau muzej u Unteruhldingenu je veliki prapovijesni interaktivni muzej na otvorenom.  Jedinstvena rekonstrukcija sojenica u jezeru i načina kako se živjelo u brončanom dobu prije 6000 godina. Naučiti ćete uživo kako se se izrađivali predmeti za svakodnevni život, sve u kostimima iz toga vremena. Više o svemu pogledajte ovdje.

MAINAU (D)

Otok Mainau još zovu i Otok cvijeća. Cijeli je otok privatno vlasništvo i fasciniraju razne vrste zelenila i cvijeća, raznih oblika koje se tu vide. Na ulazu dječiji zabavni park sa mnogim kućicama i penjalicama izrađenim uglavnom od drveta. Tu se mogu jahati i pony konjići ili gledati neke druge domaće životinje. Otok je poznat po najvećem  ružičnjaku u svijetu sa 24.000 ruža od 1200 raznih sorti. Slijedi zatim slika Bodenskog jezera od cvijeća, parkovi, travnjaci i dvorac u okviru koga je staklena zgrada sa palmama, gdje se održavaju i razni banketi i proslave. U restoranima na stolovima aranžmani od živog cvijeća. Parkovi fracuskog tipa, gdje se smjenjuju fontane, staze i cvijeće. Najspektakularnija je dugačka kaskadna fontana sva u cvijeću. Ipak najviše posjetitelja privlači pavilion sa leptirima. U posebnoj tropskoj klimi i biljkama, oko Vas leti stotine raznih leptira. Možete ih staviti na ruku i slikati se sa njima.  Cijene suvenira na otoku su najniže od cijena po drugim gradovima, pa ako planirate neke sitnice eto prilike. Više o otoku cvijeća pogledajte ovdje.

Još je jedan otok vrijedan spomena. To je Reichenau sa svojim manastirom i crkvom Sv.Petra i Pavla, koja je pod zaštitom UNESCO-a. Nažalost drugo nema ništa zanimljivo.

KONSTANZ (D)

Na kraju, njemački dio završava sa najvećim gradom na jezeru Konstanz. Kako se nalazi na samoj granici i spaja se sa švicarskim Kreuzlingenom, imao je sreću da bude pošteđen bombardiranja u Drugom svjetskom ratu. Dok je cijela njemačka sjedila noću u mraku u Konstanzu su svuda gorila svjetla. Saveznički piloti se nisu usuđivali bacati bombe, kako ne bi izazvali incident sa Švicarcima. Konstanz je imao čast da bude jedini grad u svijetu u kojem je biran Papa izvan Italije. To se desilo 1417.godine u velikoj zgradi Konzila, u kome je sada restoran. Na molu u luci je u to ime podignuta gigantska skulptura žene, koja rotira i u jednoj ruci drži Papu, a u drugoj kralja. Tu je također i spomenik fon Zeppelinu (čovjek sa krilima), kao simbol čovjekovog sna  o letenju. Ne možete ne primjetiti, pored luke  čudnu zgradu željezničke stanice sa visokim tornjem sa sredine XIX.stoljeća. Konstanz ima nekoliko velikih trgova, gdje se  okuplja mnogo mladih, ali i starijih, koji uživaju u restoranima ili samo krigli piva. Glavna pješačka zona počinje jedinim ostacima zidina iz rimskog doba sa nadograđenim rednevjekovnim  tornjem sa satom i proteže se sve do Katedrale. Za shopingholičare, ovo je pravo mjesto za kupovinu u jednom od mnogi dućana ili u nekoliko obližnjih velikih robnih kuća.


BREGENZ (A)

Austriji pripada mali gradić Bregenz sa 28.000 stanivnika. Uz obalu veliko pristanište i parkovi, te moderna željeznička stanica. Nekoliko ulica u centru sa trgovinama i restoranima gotovo pusto. Zaštitni znak grada je barokni toranj, koji  se nalazi iznad grada i do kojeg se stiže za desetak minuta laganog hoda, kroz uske uličice. Bregenz je poznat po svojoj operi na otvorenom na jezeru. Naravno samo ljeti. Uz zgradu opere je napravljeno i gledalište okrenuto jezeru, u kome je bina i gdje se svake druge godine mijenja scenografija. Svake godine je drugi program i posvećen je jednom skladatelju. Cijena ulaznica od 28€-288€.

Ali grad se najbolje može vidjeti i doživjeti ako se ode žičarom na vrh i  istoimeni park Pfander. Dok se penjete ispod Vas promiču vile i kuće sa apartmanima, mnoge sa bazenima na krovu ili u dvorištu. Gore, na 1060 metara nadmorske visine, netaknuta priroda idealna za šetnje i vožnje biciklom.  Oko restorana šetaju srne i jeleni. Ali vrijeme zna ovdje biti ćudljivo. Od krasnog sunčanog dana, može se u deset minuta pretvoriti u silnu oluju, sa jakom kišom i orkanskim vjetrom. Osobno isprobali.

Na švicarskoj strani uz obalu gotovo da i nema povijesno zanimljivih gradića. Dok se prolazi cestom iznad, uglavnom se vide vile i ljetnikovci. Najpoznatiji grad je St.Gallen dvadesetak km u unutrašnjosti, a nešto dalje je Kneževina Liechtenstein.

Zamislite cijela regija ima i zajedničku turističku zajednicu, koja skupa promovira sva mjesta na jezeru i oko njega u tri susjedne države. Naravno da je ovo samo djelić onoga što se nalazi u ovoj oblasti.
ožujak/travanj 2012 broj 19

This entry was posted in Austrija, Bodensko jezero, Bregenz, Europa, Konstanz, Lindau, Mainau, Meersburg, Njemačka, Putovanja, Švajcarska. Bookmark the permalink.

Odgovori