BOLOGNA

bolognaBolonja je grad koji se može pohvaliti da ima najstariji univerzitet na svijetu. To je grad bogate kulturne baštine, a njegov zaštitni znak su Dva tornja (Due Torri). Kao izuzetno jak industrijski centar poznat je po svojim veoma velikim i posjećenim sajmovima. U cijelog regiji gastronomija je dio života i  u jelu se uživa i uvijek se traži nešto novo. Sjetimo se samo planetarno popularnih špageta Bolonjeze i mortadele Bologna teške i do 50 kilograma.Via Indepedenca
U Bolognu smo došli na sajam, ali uspjeli smo odvojiti par sati za jutarnji brzi obilazak centra grada. U gradu je na snazi ZTL (Zona a traffico limitato) ili zabrana kretanja autima po centru osim ako ne odsjedate u hotelu u toj zoni ili ako ne stanujete unutra. Jedna velika garaža je kod autobusnog kolodvora, a druga ispod velikoga trga Piazza dell’8 Agosto. Između njih je veliki park Montagnola. Nažalost subotom je na trgu pokretna pijaca sa stotinama kombija i štandova i prilaz nemoguć. Imali smo sreću naletjeti na jedno prazno parkirno mjesto u obližnjoj ulici i tako započeti obilazak od ulaznih vrata Porta Galliera  nekadašnjih obrambenih zidinaiz 1333.godine. Via Indepedenca, široka, uglavnom pješačka zona sa trgovinama ispod kolonada nas je dovela do glavnog trga grada. Pred samim trgom je Cattedrale Metropolitana di San Pietro podignuta još u 10.stoljeću, dograđivana i obnavljana tijekom stoljeća, sa prekrasnim slikama i velikim blagom izloženim u riznici. Zanimljivo je da je toranj najstariji dio sadašnje crkve i datira iz 13.stoljeća, a napravljen je oko okruglog tornja izvorne crkve. Toranj je i druga najviša građevina u gradu. Preko puta je Palazzina Majani iz 19.stoljeća izgrađena u art nouveau stilu kao caffe i trgovina čokoladom. 

Piazza Maggiore
Na glavnom trgu grada Piazza Maggiore ili bolje reći spojenim trgovima su u centru dvije palače. Palača Podesta je najstarija upravna zgrada izgrađena 1200.godine kao središte gradske vlasti. U sklopu nje je i toranj od cigle, koji je prvobitno bio od drveta. Inače cijela Bolonja je napravljena od cigle, čija boja joj daje nekakav prljav i tmuran izgled. Do nje je kao prošiorenje, pedeset godina kasnije izgrađena nova palača u kojoj će biti zatočen do smrti sardinijski kralj Enzo.  Ispred nje je Neptunova fontana  izgrađena 1566.godine kao simbol snage Pape koji vlada zemljom kao Neptun morem. Četiri anđela simboliziraju do tada 4 otkrivena kontinenta i vode rijeka Dunava, Gangesa, Nila i Amazone.
Najvažnija i najveća crkva grada je Basilica of San Petronio, čija gradnja počinje 1390.godine i čija prednja fasada nikada nije završena, već je obložena mramorom samo do pola. Oko trga su mnoge prekrasne palače. U Palazzo dell’Archiginnasio je 1088.godine počeo sa radom prvi univerzitet u svijetu. Toranj sa satom je iz 13.stoljeća, a tek dvjesto godina kasnije biti će dodan još jedan dio i ugrađen sat. Dio je Palazzo d’Accursio, koja je gradska vijećnica i gdje su stalno dograđivane razne prostorije. Ima izgled dobro branjene tvrđave.

Luksuzne trgovine
Najluksuznije trgovina grada se nalaze  pod kolonadama Via dell’Archiginnasio i u Galeria Cavour nasuprot istoimenom trgu.  Sve sami najskuplji modni brandovi, sa cijenama daleko iznad mogućnosti čak i malo bogatijih Hrvata. Ako ste ljubitelj muzeja navratite u Via dei musei i pogledajte povijest grada od doba Etrušćana pa nadalje. Kada smo mi posjetili Bolonju bili su Dani čokolade. Stotine štandova po glavnim ulicama i trgovima bili su prepuni raznih proizvoda od čokolade i drugih slastica. Cijena 4,5€ za 100g. Da dobro ste pročitali. Moram priznati da se kupovalo i jelo.

Piazza Santo Stefano
Na malom trgu omeđenom prekrasnim starim srednjevjekovnim zgradama sa kolonadama različitih stilova i epoha nalazi se sedam crkvi jedna do druge. Nisu velike niti impozantne, ali imaju svoju ljepotu tako sve na okupu i čini se da se radi samo o jednoj. Počele su se graditi u 10.stoljeću kao replika Jeruzalema i Isusova križna puta i groba, a u njima su ostaci svetaca i velikana toga doba.

Le due Torri
Simbol grada su dva visoka tornja Asinelli i Garisenda, najviši u gradu od preostalih dvadesetak. A nekada ih je bilo preko stotinu u 12.stoljeću.  Jedan je srušen dopola a Asinelli se vinuo u zrak 97,2m . Ima 498 stepenica i ne znam da li se može popeti njima i baciti pogled na grad. Za takvu avanturu morate zaista imati junačko srce, jer odozdo kada se gleda djeluje zastrašujuće a metalna ojačanja koja drže temelje na okupu ne odaju neku sigurnost. U podnožju su bile odaje za vojsku, a toranje je bio osmatračnica na ulazu u grad. Izgrađen je 1119.godine. Na istom trgu je  i palača Palazzo della Mercanzia u kojoj se trgovalo od 14.stoljeća i koja je bila sjedište trgovaca i zanatlija.

Basilica of San Francesco
Vraćamo se na glavni trg i prolazimo pored zidina palače Accursio. Dolazimo do trga na kojem je Basilika San Francesco. Crkva je izgrađena  1254. godine a dva zvonika u 15.stoljeću. Iza crkve je park a ispred su dvije grobnice iz 12.stoljeća. Unutra se ističe mramorni oltar. Vraćamo se nazad do auta i žurimo na sajam. U gradu je veoma živo i većina ulica je zatvorena za promet. Nisu svi došli uživati u čokoladi, neki su protestirali protiv nezaposlenosti i zatvaranja tvornica, neki su dijeli letke za svoje stranke. Ćao Bolonja, vidimo se opet.
This entry was posted in Bologna, Europa, Italija, Putovanja and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori