BRNO

0Brno je drugi po veličini grad Češke. Ima oko 400.000 stanovnika. Nalazi se na jugu zemlje prema Bratislavi i Beču. Nakon dugo godina evo me opet u njemu. I ovaj puta  poslovno nakon povratka iz posjete jednoj tvornici kod Praga sa svojim poslovnim partnerima. Za razliku od Bratislave dva dana ranije, ovdje nas je dočekalo sunce a ispratila kiša.

Zeleni trg
Sam ulazak u grad je bila prava mora. Skoro dva sata u koloni . Zastoj još prije izlaza sa autoceste, pa sve do hotela. Tamo opet nove neprilike. Trg na kome je hotel se renovira. Prilaz hotelu je moguć samo kroz pješačku zonu, koja to postaje nakon 17.00. Srećom policije  nije bilo, a poslije su iz hotela preparkirali aute u obližnju garažu. Hotel Grandezza**** je na najljepšem baroknom trgu  u gradu (Zelný trh). Hotel pored restorana u prizemlju ima slastičarnicu sa izvrsnim kolačima i tortama. Trg je kompletno je prekopan i zatvoren za promet, pa pogled iz sobe nije baš za pamtiti. Na njemu su od 13.stoljeća trgovalo peradi, mesom, keramikom i željeznim predmetima. Bilo je dosta kovača i drugih zanatlija. Danas je zelena pijaca gdje se prodaje voće, povrće i cvijeće. Na trgu je i velika Parnas fontana s kraja 17.stoljeća, koja simbolizira pećinu u stijenama, dok figure simboliziraju tri velika carstva Babilonsko, Perzijsko i Grčko. Do nje je voda stilaza najstarijim vodovodom iz rijeke Svratka.Trg uokviruje nekoliko baroknih palača. U jednoj je naš hotel, u drugoj Moravski zemaljski muzej, u trećoj Kazalište Reduta, koje djeluje u okviru Narodnog kazališta Brno, koje ima zgrede na još tri lokacije u Rooseveltovoj ulici, gdje nismo išli.

Stari grad i Katedrala
Oko Zelenog trga je stari grad, a iznad dominira velika Katedrala Svetog Petra i Pavla napravljena u 14.stoljeću u gotičkom stilu na mjestu normanske crkve. Dograđivana i rušena u ratovima, današnji izgled dobiva polovinom 18. i krajem 19.stoljeća. Unutra je statua Marije sa Isusom iz 13 .stoljeća i prekrasni barokni oltar. Može se posjetiti i Romanička kripta i popeti na toranj. Zanimljivo da zvona na tornjevima zvone svaki dan u 11.00 sati. Legenda kaže, da je nakon opsade grada od  tri i pol mjeseca švedski general  najavio njegov pad prije nego zvona odzvone podne.  Vođa obrane grada Luis Raduit de Souches je tada naredio da zvona zvone sat ranije, pa se nakon toga zbunjena švedska vojska povukla. Oko crkve nje su zgrade biskupije i bijeli spomenik u čast dolaska kršćanstva 863.godine. U parku je obelisk u čast poraza Napoleona iz 18.stoljeća. U starom gradu je nekoliko restorana sa domaćom kuhinjom.
Mnogo je crkvi u samom središtu grada. Na Dominikanskom trgu je barokna crkva Sv.Michaela iz 17 stoljeća. Gleda na nekadašnju tržnicu ribom. Na istom trgu je i i Nova gradska vjećnica. Još u 13.stoljeću tu su gradski oci i suci zasjedali u dvorištu dominikanskoga samostana. U 17.stoljeću Brno postaje prijestolnica Moravske i tu zasjeda i kraljevski sud. Kompleks zgrada se kroz godine dograđivao i mijenjao. Danas je tu ured gradonačelnika i uprava grada.  Stara gradska vijećnica je bila u najstarijoj zgradi u gradu, izgrađenoj 1240.godine, koja sa svojim 63 metra visokim tornjem se nalazi par koraka prema Zelenom trgu.

Trga Slobode
Masarykova ulica je praktično glavna ulica Brna. Kreće od željezničke stanice i lagano se penje sve do najvećeg trga grada Trga Slobode (Náměstí Svobody).  Mnoštvo  je trgovina i lokala s obje strane , kao i u bočnim uličicama i na samom trgu. Nekada su ga zvali i Donji trg i ustvari je najstariji trg grada, nastao u 13.stoljeću na križanju tri puta, pa i danas ima oblik trokuta. Nekadašnje crkve više nema, ali je nekoliko prekrasnih palača i stup posvećen prestanku kuge.
U obližnjem restoranu i pivnici Lobkowiczs smo večerali. Što drugo nego koljenicu i zalili pivom vlastite marke.
Nakon večere nastavljamo pješačkom zonom prepunom trgovina, ulicom Česká. Već se smračilo i trgovine se zatvaraju. Nestaju i posljednji kupci i grad se gasi. U širokoj ulici Joštova prekrasne palače na obje strane i u okolnim ulicama, sve obnovljenih fasada. Ispred nas Ustavni sud češke. Lijevo do njega velika  Evangelistička crkva od cigle, koju zovu Crvena crkva. Izgrađena je 1865.godine. Na drugom kraju ulice na trgu Moravské náměstí  iz 1350. godine je crkva Svetog Tome, sa vrijednim slikama unutra. Do nje je zgrada nekadašnjeg augustinskog samostana, potom austrougarskog guvernera, a danas je tu muzej gdje ljubitelji umjetnosti mogu vidjeti djela domaćih majstora do ali i povremene izložbe gostujućih umjetnika. Prekoputa zgrada Najvišeg upravnog suda i limeni kip čovjeka i kocke. Vraćamo se ulicom Rašínova i prolazimo pored crkve Sv. Jakuba građenoj od 13-17.stoljeća. U njoj je grob već spomenutoga mudroga grofa koji je obranio grad od Šveđena. Evo nas opet na trgu Slobode. Prošetali smo ulicom Panska i Minoritská. I tu je mnoštvo trgovina i crkvi. Očigledno su stanovnici bili vrlo pobožni što se za sadašnje društvo nakon vremena socijalizma baš i ne može reći.

Hrad Špilberk
Najveća turistička atrakcija Brna je svakako tvrđava Špilberk na vrhu brda koja dominira gradom. Dok se penjete kroz park prolazite tri reda zidina i uskih prolaza i stepeništa. Izgrađena je u 13.stoljeću i dograđivana vremenom. Dva puta je odolila opsadama. Nije samo bila palača, već često tamnica i mučilište. Danas je tu muzej, a održavaju se i razni koncerti. Podno tvrđave je su dvije zgrade još jednoga muzeja Moravská galerie, gdje se mogu vidjeti djela klasične i moderne umjetnosti i još mnogo toga.


This entry was posted in Brno, Češka, Europa, Putovanja and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori