CASCAIS I ESTORIL

Praia do Guincho

Nakon posjete Cabo do Roca, najzapadnijoj kontinentalnoj točki Europe put nas je vodio na jug ka najboljoj i najvećoj pješčanoj plaži Guincho. Široko pješačano prostranstvo sa pješčanim dinama i visokim valovima i stalnim istočnim vjetrom je pravi raj za surfere. Kažu da se poslije Havaja tu najbolje surfa. Tu se često održavaju takmičenja, a snimljeni su i neki poznati filmovi. Na samoj plaži je nekoliko hotela i restorana sa terasama. Nismo se uspjeli okupati, jer je puhao ne tako jak, koliko hladan vjetar. Uz to bila je izvješena crvena zastava, što znači zabranjeno kupanje. Valovi su bili premali za surfanje, ali su zato daskaši sa zmajevima bili na svome. Sitni pjesak je bio u zraku, kao usred pješčanje oluje u Sahari.


Cascais

Vozeći se na jug uz obalu, na samo ulazu u Cascais stigli smo do čudne prirodne tvorevine Boca do Inferno (Usta pakla). Ime je dobila zbog buke valova, koji podsjećaju na krike onih u paklu. Visoki valovi su isklesali u stijeni pećine i napravili kameni most.  Visoke litice se okomito spuštaju u more. Tu svakako nije baš za kupanje, ali ribarima očigledno dobro ide. Turista kao u priči. Prolazeći redove vila sa bazenima konačno stižemo u samo mjesto.

Cascais je nekada bilo malo ribarsko selo, a početkom prošlog stoljeća je postalo elitno ljetovalište europske aristokracije. I danas je zadržao taj epitet. Mnoge poznate okrunjene glave, prinčevi i princeze, ali i mnoge druge poznate i bogate ličnosti često navrate. Stoga ne čude elegantne ulice, bogate vile, mondene trgovine, ekskluzivni restorani i barovi i skupi hoteli. Ipak nisu svi odustali od lova ribe. Svaki dan kod glavne plaže uz jarko obojene ribarske brodove održava se aukcija ribe.

Gradić je udaljen svega 30km od Lisabona. Do njega, duž cijele rivijere, vodi željeznička pruga. Vlakovi kreću iz Lisabonske stanice Cais do Sondre. Čak je i karta besplatna ako imate Lisbon card.

Osim kupanja na maloj plaži ili šetnje uz obalu, diveći se prekrasnim vilama sa bazenima i njegovanim travnjacima i zelenilu, treba prošetati pješačkom zonom, ulicama popločanim sitnim kamečićima i sjesti u neki od restorana ili kafića. Možda pojesti sladoled u slastičarni Santini u Ulici Valbom, za koju kažu da ima najbolji sladoled u svijetu već 63 godine. Možda ako red nije predug i ako se cijena ne učini malo previsokom. Tu su jeli i neki kraljevi, što se može vidjeti po slikama na zidu.

U centru je crkva Nossa Senhora Da Assuncao ukrašena slikama iz 17.stoljeća i Museu do Mar (Muzej mora) sa starim fotografijama. Par koraka dalje u palači i muzeju Castro Guimaraes možete vidjeti kako je živjelo plemstvo 18. i 19.stoljeća . Izloženo je mnoštvo predmeta od zlata, srebra, keramike, skulptura, slika i fino izrađenog namještaja. Tu je i knjižnica s više od 25.000 svezaka. Iznad marine i četvrtastog plavo bijelog svjetionika nalazi velika utvrda. Sagrađena u 16.stoljeću od strane kralja Filipa I za obranu zaljeva. 1870.godine postaje kraljevska ljetna palača, a sada je predsjednikova ljetna rezidencija. Pogled na nju i šetnicu sa drvoredom palmi joj daje potpuno drugu perspektivu.  Tu je i mali muzej na otvorenom sa topovima u vrtu. Odatle je pogled na cijeli zaliv i grad veličanstven.

Neki povjesničari nagađaju da je moreplovac  Afonso Sanches iz Cascaisa, slučajno otkrio Ameriku deset godina prije Kristofora Kolumba, a da to nije niti znao. Po povratku,  Sanches se zaustavio na portugalskom otoku Madeiri smještenom duboko u oceanu, danas poznatoj turističkoj oazi.  Tu su se obnavljale zalihe hrane i vode. Posjetio je i Kolumbovu kuću u Madeiri. Vjeruje se da je tada Kolumbo ustvari dobio podatke za svoje kasnije putovanje.

Estoril

Estoril se nalazi par kilometara prema Lisabonu. Praktično se spojio sa Cascaisom. I tu se odmaralo europsko plemtsvo i duga je lista svih poznatih. I danas mnogi tu imaju svoje ljetnikovce. Najpoznatiji je u vlasništvu kraljevske obitelji Monaka. Ustvari to je zamak na poznatoj plaži Tamariz. Odmah preko ceste je najveći casino u Europi, sa velikim parkom i fontanom ispred. Poznat je također da daje najveće tjedne nagrade u Europi. Tu se pored kockanja može uživati u svakonoćnim show programima i jesti u luksuznim restoranima.

U Estorilu se održava trka Formule1 za veliku nagradu Portugala, a njegovi golf tereni su visoko rangirani u svijetu golfera. Dobro je poznat je i teniski turnir.

Na kraju smo se provezli cijelom tom rivijerom. Kako se taj dan nismo uspjeli okupati, čvrsto smo odlučili da se sutra vratimo vlakom na plažu u Caxias. Plaža je odmah do željezničke stanice i male tvrđave. Ustvari kupali smo se u rijeci Tejo, a ne u oceanu. Voda izuzetno hladna krajem lipnja i hladnija od Jadrana za 7-8 stupnjeva.This entry was posted in Cascais, Estoril, Europa, Ljetovanje, Portugal, Putovanja and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Odgovori