CASTELL ARQUATO

OLYMPUS DIGITAL CAMERACastell Arquato  nalazi se u dolini Val D’Arda , 25 km od Piacenze i 50 km od Parme. Malo srednjevjekovno mjestašce izgrađeno na vrhu brda pomalo podsjeća na naš Motovun. U podnožju protiče rijeka Arda, a na vrhu se smjestila utvrda sa palačom, crkvom, malim trgom i parkom. Nekada u pliocenu tu je bilo more, koje je uzdizanjem tla i tektonskim promjenama oteklo. Ostale su naslage mekog kamena prepunog školjki, od kojega je izgrađeno cijelo mjesto. Gradić je velika turistička atrakcija. Nosi epitet grad kulture. Često su razna događanja, poput susreta oldtimera, viteških borbi, koncerta, raznih fešta. Oni koji zalutaju kao i mi uvijek će moći pronaći mjesto za prespavati u luksuznom hotelu i probati neke od specijaliteta u restoranu.

Ulazimo autom kroz prva vrata odmah  u podnožju a nešto kasnije prolazimo i kroz druga. Uska cesta od kamena je izazov svakom vozaču posebno po kiši. Na vrhu na centralnom trgu Piazza Monumentale prvo smo vidjeli palaču Palazzo del Podesta , čija prva verzija je izgrađena krajem 200. godine, od kamena iz rijeke, što se vidi po donjim slojevima. Potom kroz vijekove je dograđivana ciglom, a najviše 1447.godine, kada dobiva lođe i 1630.godine  toranj sa satom. Unutrašnjost je oslikana i ostala je gotovo nedirnuta.
Do palače je i crkva La Collegiata Santa Maria Assunta od mekog kamena. Ova sadašnja je iz 1122.godine podignuta na mjestu srušene u zemljotresu. Inače tu je također već bila mala crkva u 3.stoljeću.
Na trgu je i treća monumentalna građevina La Rocca di Castell’Arquato. To je kvadratna utvrda sa visokim tornjem, nastala 1342-1349 na temeljima rimskog logora i utvrde. Pored utvrde je mali park sa velikim borovima. Pojedine kuće imaju na sebi freske sa svecima zaštitnicima. Nažalost bili smo iza 20.00 pa je sve bilo zatvoreno, a noćnog života tu izgleda nema. Na putu do hotela u obližnjem mjestu gdje sam odsjeo, prošli smo kroz još jedna obrambena vrata i vidjeli zanimljive naslage iz doba pliocena.

This entry was posted in Castell Arquato, Emilia Romagna, Europa, Italija, Putovanja and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori