CASTELLO DELL CATAJO KOD PADOVE

0Vraćajući se iz pravca Bologne, često sam htio navratiti kod Padove u poznate Terme Euganee. Kako je bilo vremena skrenuo sam sa autoceste na istoimenom izlazu i pitao na naplatnim kućicama koliko ima do njih. Tip mi je rekao 6km, pa sam krenuo. Prvo križanje i više nije bilo znaka gdje ići. Garminova autonavigacija nije znala za takve terme. Skrenuo sam lijevo i vidio neke zidine nekoga dvorca. Saznao sam da je to Castello dell Catajo kod Battaglia Termi. Napravio sam par snimaka izvana. Nisu me htjeli unutra pustiti bez 8€, iako sam imao iskaznicu turističkog novinara. Naravno njima bi bilo u interesu da netko vidi ovo i dođe. Svakako moj ulazak im ne bi bio nikakav trošak.  Ali nisu puštali niti druge turiste, koji su zakasnili minutu od početka termina vođene ture, iako su svi još bili u dvorištu i slušali vodiča. Uostalom i radno vrijeme utorkom i nedjeljom govori sve.

Dvorac je izgradila francuska plemićka obitelj Obizzi 1573.godine, koja je došla 1007.godine u Italiju. Bila je prvo u Toskani i Veneciji. Kada više nije imala nasljednika, preuzela ga je 1805.godine obitelj Este iz  Modene, a potom Franz Ferdinad. U tom periodu vrijedne kolekcije namještaja, muzičkih instrumenata, slika, oružja i oklopa su odnešene u druge dvorce. Nakon Prvog svjetskoga rata dobiva ga talijanska vlada i ubrzo 1929.godine prodaje obitelji Dalla Francesca.
Oko dvorca je park i jezerce-ribnjak, aleja limunova. Unutar zidina u donjem dijelu je prostor za viteške borbe, a na stijeni je izgrađena palača. Što je unutra morati ćete sami istražiti.
Uglavnom ja sam svoju potragu za termama nastavio i saznao da trebam ići u Abano Terme. Vozajući se sat vremena kroz mala sela i kružne tokove, preskačući 30 cm visoke ležeće policajce sam konačno stigao. Do centra nisam mogao doći autom jer je zabranjeno turistima. Ispod znaka zabrane je sitno ispisana cijela priča tko i kada smije i po kojem članku zakona. Baš zgodno za pročitati kada vozite 50 km/sat. Kako nisam više imao previše vremena i volje zaputio sam se dalje kući.

This entry was posted in Castello dell Catajo, Europa, Italija, Padova, Putovanja, Veneto and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori