CHIOGGIA

0000aChioggia (Kjođa) je gradić na malom otočiću u venecijanskoj laguni. Izgrađen je u stilu susjednog, većeg i mnogo poznatijeg grada. Prava Venecija u malom. Presjeca ga nekoliko kanala sa mostićima i mnoštvom barki. Nećete zažaliti ako prošetate glavnom ulicom prepunom crkvi, palača i restorana. Trgovina začudo nema. Odatle voze brodići do Venecije, pa možete skoknuti i tamo.

Sottomarina
Vraćajući se iz Ravenne uz obalu Jadrana odlučio sam navratiti u Chioggiu. Cijelim putem smo prolazili pored baruština i gradića sa plažama. Cesta je dobra i ravna, ali policije je bilo sa radarima na par mjesta. Nepojmljivo za Italiju.
Najbolje je prvo posjetiti veći otok Sottomarina, koji štiti Chioggiu od otvorenoga mora. Ustvari bio bi to poluotok da ga rijeka Brenta, koja izvire u Alpama, ne odvaja od kopna. Kroz povijest traje neprekidna borba kopna i mora. Grade se stalno nove brane i nasipi, kako bi se spriječile polave. Sottomarina zajedno sa otocima Lido i Pellestrina je dio prstena koji zatvara venecijansku lagunu. Ovdje se nalaze brojni hoteli i široke pješčane plaže duge 5 kilometara,  na kojim zimi su zaštitne mreže da vjetar ne odnosi pijesak, a ljeti nepregledni redovi suncobrana i ležaljki. Prepuno je raznih zabavnih sadržaja poput maloga zabavnoga parka za djecu.

Isola dell’Unione
Između Sottomarine i Chioggie nalazi se zeleni otok Isola dell’unione koji je veliki park i marina i na kome je veliki parking. Tu je najbolje ostaviti auto i odšetati pješice stotinjak metara do Chioggie. Sat se plaća 1€, a može se uzeti i dnevna karta za 4-6€ ovisno o danu.

Mala Venecija
Popularan naziv za grad je Mala venecija. Legenda kaže da je nakon trojanskog rata i pada Troje, Clodio sa svojim prijateljima Eneja, Antenore i Aquilio, stigao na ovo mjesto i osnovao grad Clodia. Grb sa razjarenim lavom na bijeloj pozadini, je sličan onom iz Troje pa prosudite sami. Naravno da su Etrušćani i Rimljani ostavili svoj uticaja, ali nitko kao Mleci. Grad je imao razna imena kroz povijest Clodia, Cluza, Clugia, Chiozza, Chioggia.
Prelazimo dva kanala i izlazimo na glavnu ulicu Corso del Popolo. Od jednobrodne  Bazilike S.Giacomo iz 1790.godine je pješačka zona. Smjenjuju se crkve i palače i na kraju završavaju na trgu sa visokim stupom iz 12.stoljeća gdje je na vrhu venecijanski lav popularno nazvan El gatto ili mačak.
Na suprotnoj strani korza je Katedrala (Duomo) iz 17.stoljeća sa mnogim elementima ranijih crkvi koje su tu još od 11.stoljeća. Pored su u gotičko-venecijanskom stilu visoki zvonik i Tempietto (mali hram) u kome je najstarije umjetničko djelo u gradu poliptih čuvenoga Paola Veneziana. Ispred je park sa kipom Gospe sa Isusom i zlatnom kupolom iznad glave. Nekada je stojao na izlazu iz palače odakle su izlazili osuđeni na smrt, nudeći im posljednju priliku za molitvu.
Ispred Duoma se nalaze stara ulazna vrata u grad iz 1530.godine. Sada se zovu Porta Garibaldi u čast ovome revolucionaru koji je sa balkona jedne palače održao svoj poznati govor baš ovdje.
Izvan vrata u velikoj zgradi od cigle staron samostana je smještan etnografski Muzej Ravenne Museo Civico. U gradu  je još nekoliko drugih zanimljivih muzeja.
This entry was posted in Chioggia, Europa, Italija, Ljetovanje, Putovanja, Venecija, Veneto and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori