DUSSELDORF

0Dusseldorf se nalazi 45km sjevernije od Kelna i poznat je po najvećim svjetskim sajmovima, koji se održavaju na sajmištu pokraj stadiona. Tipičan  njemački grad koji leži na obali rijeke Rajne, koja mu daje život i zabavu u brojnim restoranima uz obalu.
Mi smo tamo išli posjetiti Interpack 2014, najveći svjetski sajam opreme i materijala za pakiranje, koji se održava svake treće godine. Sajam je izuzetno velik i svi što nešto znače su tamo kao izlagači. Potrebno je 3 dana da ga cijeloga obiđete. Veliki broj posjetitelja iz cijeloga svijeta uredno plaća, za naše pojmove, preskupe ulaznice i trostruke cijene noćenja u hotelima. Stoga smo se odlučili kao i mnogi drugi da nađemo neki hotel u obližnjim gradovima, pa smo iz Kelna brzim ICE vlakovima stizali  za svega 20 minuta. To je čak mnogo brže neko lokalnim transportom u samom Dusseldorfu.
Vremena za obilazak nije baš bilo previše, vrijeme je uz to bilo loše, pa smo jedno jutro ugrabili priliku da prošetamo gradom prije otvaranja sajma.


Heinrich-Heine-Allee
Mi smo stigli  ujutro iz Kelna na  željeznički kolodvor, te produžili do centra metroom još tri stanice i izašli na najprometniju točku grada Heinrich-Heine-Allee. Tu počinje stari grad Altstadt, dok se na suprotnu stranu paralelno pruža veliki bulavar Königsallee sa drvoredima  i  kanalom  Stadtgraben.  To je glavna šoping zona sa bezbroj trgovina visoke mode i luksuznim hotelima. Izlazimo iz metroa baš ispred zgrade opere, koja više liči na na običnu poslovnu zgradu, te odlazimo do muzeja Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen , koji se diči i djelima autora poput Pabla Picassa, Henri Matissa, Pietra Mondriana, Paula Kleea i drugih. Odatle odlazimo na obalu Rajne.

Altstadt
Centralna točka staroga grada i najljepši trg je Burgplatz. nekada je tu bio dvorac, ali je on stradao u požaru 1872.godine, tako da je ostao samo jedan toranj Schlossturm u kome je danas muzej koji priča o brodovima na Rajni. Trg je veliki i na njemu je veoma živo, osim ujutro nedjeljom, kada smo mi bili. Odatle duž Rajne su na obali mnogi restorani, pivnice, kafići. Kažu da ih ima 260 u cijelom Altstadtu. Specijalitet su svinjske koljenice i pivo u čašama od 2 dcl, koje konobar samo donosi bez da se naručuje. Šetamo do maloga kanala koji je nekada bio lučica, i utvrde gdje je sada  Muzej filma. U uskim uličicama se smjestio još jedan prekrasan trg Marktplatz, sa konjanikom  s početka 18.stoljeća ispred same gradske vijećnice. Niti u starom gradu ne nedostaje trgovina i robnih kuća.

Promenada uz Rajnu i MedienHafen
Šetamo duž promenade ispod koje je dva kilometra dugi tunel, koji je izbacio aute i stvorio idealno mjesto za šetnju, vožnju biciklom ili samo uživanje u pogledu na 1,5 km dugi most i visoki TV toranj. Pored tornja je velika moderna zgrada North Rhine-Westphalian State Parliamenta, a pored nje još neke zgrade moderne arhitekture, pomalo nakošene, kao da ih je pravio netko poprilično pijan. Taj dio grada se zove MedienHafen. Nažalost cijelo vrijeme je puhao jak i hladan vjetar pa smo odustali od odlaska tamo, a i trebalo je još stići na sajam.
This entry was posted in Dusseldorf, Europa, Njemačka, Putovanja and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori