DVORCI BAVARSKE

Mnoge turističke agencije iz cijelog svijeta dovode silne grupe turista da vide tri dvorca-igračke bavarskog kralja Ludwiga II, te četvrti dvorac koji je sagradio njegov otac i u kome je on proveo veći dio života. To su ustvari bili više ljetnikovci, dok je centar moći Bavarske bio i ostao Munchen. Njihova dvadesetogodišnja gradnja je svojevremeno opustošila kraljevu riznicu, ali to je i period kada su narod i zanatlije Bavarske dobro živjele. Bilo je to vrijeme posvećeno umjetnosti.

Ludwig II je sa osamnest godina postao kralj Bavarske, koja je brzo izgubila nezavisnost i postala dijelom carstva Vilhema I.  Ludwig II se tada povukao iz politike i počeo graditi dvorce. Zvali su ga raznim pogrdnim imenima. Izbjegavao je žensko društvo i uglavnom se družio samo sa kompozitorom Wagnerom, uživajući u njegovoj muzici. Idol mu je bio francuski Kralj Sunca Louis XIV. Kopirao je njegov život i pravio dvorce identične francuskim. U svim dvorcima su slike i skulpture francuskih kraljeva. Nema niti jedne od Ludwiga II ili bavarskih motiva. Nakon dvadeset godina vladavine pronađen je 1886.godine mrtav u jezeru. Njegov život i smrt su i danas ostali velika misterija.

Dvorac HERRENCHIEMSEE

Nalazi se na ostrvu Herreninsel, rezerviranom samo za muškarce, u  jezeru Chiemsee, kojeg zovu i „bavarsko more“. Nalazi se južno od Munchena prema Salzburgu. Tu smo se provozali brodom do otoka, na kome se nalazi najveći dvorac kralja Ludwiga II, poznatiji kao „bavarski Versailles“. Dvorac je izgrađen po uzoru na sam Versailles i bio bi identična umanjena kopija, da nije nestalo novca za izgradnju bočnih krila. Unutrašnjost od zlata, sa mnoštvom slika, tapiserija, rezbarija i porculana na kojima se radilo mjesecima. Posebno je impresivna dvorana sa ogledalima i svjećnjacima. Ispred dvorca su parkovi, jezero i fontane.


Dvorac LINDERHOF

To je manji dvorac, smješten u dolini podno Alpa, okružen predivnim parkovima i još ljepšim pogledom sa okolnih brežuljaka. Neki ga smatraju i najljepšim. Unutrašnjost u kićenom rokoko stilu sa mnogo pozlate. Gužva na ulazu neopisiva. Organizacija savršena. Svaka grupa ulazi u unaprijed određeno vrijeme u pratnji lokalnog vodiča, koji u svakoj prostoriji samo uključuje snimljenu traku na jeziku te grupe. Kratko zadržavanje i idemo u dalje. Mi izlazimo iz sobe na jedna vrata, a druga grupa ulazi na druga. Snimanje unutra zabranjeno. Dio parka je Venusova špilja, gdje se pokazala sva eksentričnost kralja. U zemlji je minirana ogromna rupa, pa je napravljena betonska konstrukcija i krov i sve zatrpano zemljom. Unutrašnjost je napravljena sa stalagmitima i stalaktitima od žbuke, a u sredini je malo jezero i pozornica na kojoj su se izvodile Wagnerove opere. Kralj je sjedio u malom čamcu ili se kupao u jezeru, za čije zagrijavanje je trebalo 10 metara drva. U špilju je uvedena i tadašnja novost-električna rasvjeta, tako da su predstave bile u crvenim, plavim i žutim tonovima.

Dvorac HOHENSCHWANGAU

U njemu je kralj Ludwig II proveo djetinjstvo, a obnovio ga je 1832.godine njegov otac Maximilian II u neo-gotičkom stilu, na mjestu ruševina dvorca još iz XII.stoljeća. Nalazi se na stijeni i imao je i obrambenu ulogu. Iako je najskromniji je od svih dvoraca, ostati ćete impresionirani unutrašnjošću, kao i kraljevskim predmetima koji su se koristili za gozbe i primanja.


Dvorac NEUSCHWANSTEIN

Nalazi se u neposrednoj blizini očevog dvorca i najposjećeniji je od svih. Iako smo bili u podsezoni, bili smo 509 grupa odnosno autobus, koji su prošli kroz njega taj dan. Toliko je impresivan izvana da ga je svojevremeno i Walt Disney uzeo kao dvorac u crtanim filmovima, a poslije i kao dvorac u Disneylandu. Izrađen od kamena u kombinaciji raznih stilova, sa mnoštvom kula, na vrhu stijene, te dominira okolinom. Sa obližnjih brežuljaka se prekrasno vidi. Kažu da ga treba posjetiti u svim godišnjim dobima, jer su slike uvijek nove i veličanstvene. Nažalost za vrijeme naše posjete, bila je takva magla da smo jedva vidjeli obrise. Srećom u prebogatoj trgovini suvenirima, mogle su se jeftino kupiti velike slike i posteri, kao i mnoštvo drugih suvenira. Unutrašnjost je mnogo skromnija i kičastija. Tu je već nestalo novca, pa nema mnogo raskoši i zlata, a neke odaje uopće nisu niti završene. Da ironija bude veća Ludwig II je planirao graditi i svoj četvrti dvorac Falkenstein na stijeni iznad, ali ga je smrt preduhitrila.
This entry was posted in Dvorci Bavarske, Europa, Njemačka, Putovanja. Bookmark the permalink.

Odgovori