AMSTERDAM

Amsterdam je najveći grad Nizozemske i jedna od najvećih turističkih destinacija svijeta. Pogotovo za mlade željne avanture i zabranjenih užitaka u njihovim zemljama. Grad je izgrađen u 13.stoljeću  na močvarnom zemljištu i prostoru otetom od mora kao i većina Nizozemske. Samo ime kaže da je tu prvo nastala brana (dam) na rijeci Amstel. Procvat doživljava u 17.stoljeću gradnjom tri velika kanala za brodove i robu koja je dolazila iz kolonija. Danas je na stotine kanala i mostova, pa ga zovu i nizozemska Venecija.


Bicikli
To je grad naprednih ideja i zakona, na koje mnoge druge zemlje ne gledaju blagonaklono.  Grb i zastava grada sadrže tri slova X. Nekada su simbolizirali tri neprijatelja grada vodu, vatru i kugu. Danas znači grad bicikla, grad kanala i grad poroka ili užitaka. Bicikli su posvuda, a biciklisti provode svojevrstan teror na biciklističkim stazama ali i po pješačkim zonama ne vodeći računa o pješacima. Spremni su i potući se s pješakom na biciklističkoj stazi, pogotovo turistima koji ih nemaju u svojim zemljama. Bicikli su parkirani posvuda. Kažu da ih ima i u kanalima preko sto tisuća. Iako su stari, hrđavi, vezani debelim lancima i lokotima često se kradu. Ostaje nepoznanica kako vlasnik uspije pronaći svoj bicikl na velikim parkiralištima gdje stoje u dugim redovima na kat bez nekih vidljivih oznaka.

Početna točka
Prvi dan stižemo predvečer. Pored tradicionalne arhitekture, to je i grad modernih zgrada pored kojih prolazimo vozeći se ka centru uz ogromni kanal, kojim putnike i njihove bicikle besplatno prevozi desetine brodića 24 sata dnevno. Pomorski terminal s riječnim kruzerima dugim stotinjak metara, koncertna dvorana Bimhuis. Na suprotnoj obali čudna zgrada Muzeja filma i dva nebodera. na jednom pored prekrasnog pogleda na Amsterdam možete se ljuljati na ljuljački ispod koje je ponor od 100 metara. Ako Vam je poslije do jela možete nešto i pojesti u restoranu na vrhu. Obilazak počinje ispred velike željezničke stanice završene 1889. godine, kada se po gradu prave i druge velike impozantne palače. Ispod nje je i autobusni terminal i metro stanica. Velika kupola visoka 58 metara i dva zvonika pripadaju obližnjoj najvećoj katoličkoj crkvi Svetog Nikole. Izgrađena je dvije godine ranije.

Burza
Šetamo do glavnog trga ulicom Damrak. Prolazimo pored trga Beursplein. Ime trga kaže da je velika zgrada pripada burzi. Zgrada od cigle s tornjem Beurs van Berlage je nekada služila za trgovinu kukuruzom, brodskom opremom i robnu razmjenu. Danas je pod zaštitom UNESCO-a, a služi kao koncertna dvorana, za razne bankete, proslave i sajmove. Do nje je najveća kultna robna kuća s restoranima De Bijenkorf.

Glavni trg
Par metara dalje je glavni trg Dam, najstariji dio grada gdje je 1270.godine podignuta prva brana i stvorena luka. Bilo je mjesto gdje se trgovalo. Na njoj je sada najznačajnija kraljevska palača, podignuta 1655.godine kao gradska uprava. Tu ulogu je imala do 1806.godine, kada Napoleon proglašava svoga brata za kralja Holandije i seli dvor baš tu. Ta lakrdija je trajala 4 godine, kada obojica odlaze s političke scene. Unutrašnjost je impresivna i može se pogledati unatoč tome što i dalje služi u ceremonijalne svrhe kralja Willema-Alexandera. Do palače je crkva iz 1400.godine Nieuwe Kerk, često stradavala u požarima, ali uvijek obnovljena u renesansom stilu. Od doba Napoleona tu se krunišu kraljevi. S druge strane palače je Muzej voštanih figura Madame Tussauds. S druge strane trga je drugi kraj robne kuće De Bijenkorf, jedan od najskupljih hotela i zgrada u kojoj je Ripley Muzej Vjerovali ili ne. Centralni dio trga krasi veliki Obelisk sjećanja iz 1956.godine, okružen s dva lava. Trg je mjesto proslava i prosvjeda, koji često prerastu u nasilje. Posebno je lijep za Božić kada se pretvori u veliko zabavište.

Coffe shop
Par koraka od trga se možemo uvjeriti da je Amsterdam grad kanabisa. Sve je u znaku njegovih listova. Trgovine su na sve strane s raznim proizvodima za pušenje ili konzumaciju poput kolača, keksa, žvaka. Razna pakiranja, bezbroj varijanti za poklone. Dobro je znati da su mnogi proizvodi s aktivnim THC-om ilegalni u drugim zemljama.  Smiju se stoga nositi samo proizvodi gdje nije aktivan ili postajete švercer droge. Mnoge trgovine koja ga prodaju nose nazive Muzej kanabisa. Veliki broj kafića ili bolje reći svi u pojedinim četvrtima su pretvoreni u coffe shopove, gdje se najmanje pije kava i gdje se legalno može pušiti marihuana. Prepoznati ćete ih po plavoj reklami s likom psa buldoga. Tako se i zovu. Posebno je tu živo noću.

Četvrt crvenih fenjera
Dovoljno je prijeći samo most i eto nas u četvrti crvenih fenjera  sa staklenim izlozima u kome djevojke noći pokazuju ono što imaju. Zaista sve je u crvenkastim tonovima. Fenjera više nema ali neonske i LED reklame zovu da se uđe u sexy shop, striptiz bar, sexy bar, na peep show,… Postoji čak i muzej Red Light Secrets o tajnama zanata. Još je rano pa izlozi nisu baš puni ili se radi punom parom u sobici iza. Sve su  obrtnice, koje imaju sindikat, zdravstveno i mirovinsko. Cijena 50-70€ za 20 minuta u tri poze po želji. Ne vole da ih se slika. Sve je pod video nadzorom. Navodno ne bi trebale imati makroe, ali kada se uđe u takav lokal svašta se može očekivati pa i prazan novčanik i batine ako se buniš. Tako kažu zlobnici. Za mušku gay populaciju postoji dio s plavim „fenjerima“. Dame noći i kanabis su svuda oko najstarije gotičke crkve grada Oude Kerk (Stara crkva) s kraja 13.stoljeća. Primat je izgubila izgradnjom nove. Ima izuzetno bogatu unutrašnjost iako je doživjela vandalsko uništavanje pri prelasku nacije na protestantizam. Cijeli taj dio grada s uskim uličicama između kanala nekada je bio sirotinjska lučka četvrt. Danas je prepun malih restorana, fast food izloga s hranom iz cijeloga svijeta. jedan dio zovu kineska četvrt radi budističkog hrama u njoj. Mi biramo argentinski restoran i mesnu platu kao ponudu za turiste. Požurili su da nas posluže, kada su čuli da imamo samo 30 minuta da jedemo ili ode autobus bez nas. Nije čudno za Amsterdam da je vlasnik i sve osoblje pričalo arapski.


Ana Frank
Drugi dan prvo odlazimo do Muzeja Ane Frank. Šetajući duž kanala vidimo da su sve kuće veoma uske i visoke 3-5 katova, zbog oduvijek visoke cijene zemljišta. Najuža u gradu je široka samo 1 metar.  Na vrhu svake je trokutasti ili polukružni zabat i kuka s koloturom za podizanje robe u skladišta na gornjim katovima. Danas je to jednini način da se unese namještaj u stanove. Stoga su kuće sve nagnute naprijed da teret ne bi udarao u zidove. Neke su nagnute i na stranu jer tonu u močvarno tlo. Mnogi koji su konzumirali marihuanu često pomisle da je sve nagnuto jer su pretjerali. Na trgu Westermarkt  (zapadni trg) je velika renesansna crkva Westerkirk s visokim prekrasnim zvonikom koji ima karilionska zvona, koja izvode pojedine melodije. Završena je 1631.godine kao najveća protestantska crkva grada. Ispred nje je od 1987.godine Homomonument, veliki trokutasti granitni blok sastavljen od tri manja trokuta kamena raznih boja koji simboliziraju borbu gay populacije kroz prošlost, sadašnjost i budućnost. Na kanalu je i posveta ubijenim pripadnicima u ratu. Na trgu je mali kip Ane Frank a s druge strane crkve i njena kuća koja se može posjetiti.

Tragom Rembrandta
Prolazimo pored prekrasne neogotičko-romaničke palače s nekoliko tornjeva nekadašnje pošte. U njoj se smjestila robna kuća Magna plaza za one s dubljim džepom. Nalazi se iza kraljevske palače, pa još jednom prolazimo trgom Dam, četvrti crvenih fenjera, ali ovaj puta po danu. Na trgu Nieuwmarkt s kojeg na sve strane polaze ulice s trgovinama, restoranima, coffe shopovima je najveća zelena tržnica po danu. Čudna građevina poput srednjovjekovne tvrđave De Waag su ostaci glavnog ulaza u utvrđeni srednjovjekovni grad. Prenamijenjena je rušenjem zidina u gradsku vagu i cehovsku udrugu, a danas je tu luksuzni restoran, muzej. To je mjesto na kojem je Rembrandt naslikao Lekciju anatomije dr. Nicolaes Tulp, koja se čuva u Mauritshuisu u Haagu. Stižemo do Rembrandtove kuće, malog muzeja koji priča o ovom izuzetnom umjetniku i poslovnom čovjeku, koji je slikao portrete i autoportrete ali i slike iz života. Idemo preko buvljaka do trga gdje su muzej moderne umjetnosti i muzej posvećenom stradanjima Židova, preko kanala koji okružuju moderno zdanje Nacionalnog kazališta i opere do trga koji nosi Rembrandtovo ime. Pored njegove statue trg krase i likovi njegove najpoznatije slike Noćna straža. Ne samo da je uzeo novac od grada za tu sliku, već je uzeo i novce od svakog člana straže grada. Tko je platio više bio je u prvom planu. Oni s skromnom donacijom bili su sitni gotovo nezamjetljivi likovi. Poslije je izbio skandal, ali novce je Rembrandt brzo bio potrošio, pa nije mogao vratiti i da je htio.

Plutajuća tržnica
Odlazimo na obližnji trg Mundtplein na kome se nalazi Munttoren, visoki toranj koji je bio dio obrambenih zidina iz 1487.godine. Dio je izgorio 1618.godine ali je obnovljen odmah u renesansnom stilu. Svakih 15 minuta svira melodije pomoću 38 zvona. Ime nosi po tome što je tu bila kovnica novca. Amsterdam je jedini europski grad koji ima plutajuću tržnicu. I to cvijećem. Ako vam netko ne pokaže odozada usidrene plutajuće kućice gusto nabijene jedna do druge, nikada ne biste pogodili da je i to način kako Nizozemci otimaju od vode svoj životni prostor. Ako što planirate kupiti uradite to ovdje. Sve je dosta jeftinije nego po suvenirnicama po gradu. Hit su svakako lukovice tulipana pakirane za platiti i nositi kao poklon.  Šetamo Leidsestraat, jednom od najprometnijih ulica prepunoj trgovina, preko 3 koncentrična kanala do trga Leidseplein. Taj dio je poznat po brojnim restoranima i mjestima za opuštanje. Na samom trgu je prekrasna zgrada još jednog kazališta i najveći Buldog coffeshop u gradu. Ništa čudno ne bi bilo da nije u zgradi bivše policijske stanice u kojoj je bio uhapšen osnivač i začetnik svega toga s kanabisom. Kažu da ju je kupio iz osvete. Prošetali smo još nekim važnim trgovima i kanalima, pješačkom zonom s trgovinama za šopingholičare.

Rijksmuseum
Konačno stižemo do velikog trga Museumplein s nekoliko muzeja. Najveći je Nacionalni Rijksmuseum, gdje su izložene slike najpoznatijih holandskih umjetnika. Tu se upravo restaurira Rembrandtova Noćna straža pred očima posjetitelja. Umjetnik ju je naslikao sam, a obnavlja ju 8 restauratora. Obavezno posjetiti Galeriju slavnih, izložbu porculana Delft Blu, srebrnog nakita, muzičkih instrumenata, maketa brodova. U kući lutaka se može vidjeti život u 17.stoljeću, a nezaobilazna je Cuypers knjižnica s povijesnim knjigama. U susjednom Muzeju dijamanata možete naučiti sve od iskopavanja u rudniku do obrade  i stvaranje vrhunskog nakita, koji se može i pogledati. Moco muzej je privatna kolekcija moderne umjetnosti s postavkama koje se stalno mijenjaju. Van Gogh muzej čuva najveću kolekciju slika, pisama i crteža ovoga umjetnika. U gradskom muzeju Stedelijk mogu se pronaći postavke s djelima umjetnika od 1880.godine do danas. Trg zatvara velika koncertna dvorana.

Kanalima brodom
Nedaleko od Rijksmuseuma u staroj tvornici piva se nalazi Heineken Experience gdje se može vidjeti stara proizvodnja piva i kako to rade danas, te kušati razne vrste. Nismo imali vremena ući, jer na kanalu ispred zgrade nas je čekalo krstarenje turističkim brodom. Imali smo dovoljno vremena za kušati vafle u palačinkarnici u obliku karusela. Vozili smo se velikim i malim kanalima, lukom za kanalske i riječne kruzere. Pogled iz druge perspektive. Prolazili ispod čudni mostova i kroz ustave, vidjeli  kuću na tri kata širine samo 1 metar, prirodoslovni muzej  Nemo u obliku velikog broda,  pomorski muzej, repliku jedrenjaka VOC potonulog pri prvom isplovljavanju 1749.godine,  kanale s kućama na vodi u kojima ljudi žive….This entry was posted in Amsterdam, Europa, Nizozemska. Bookmark the permalink.

Odgovori