AREZZO I PETRARCA

Arezzo se nalazi 80 km jugoistočno od Firenze u pokrajini Toscana. U njemu živi oko 100.000 stanovnika. Ima isti poštanski broj kao Pula. Prvi arheološki nalazi Arretiuma potječu još s kraja 6. stoljeća p.n.e. Etrušćani, Rimljani, Firenza obilježila su njegovu povijest. U 12. i 13. stoljeću  je bio slobodan grad kada su se izgradile nove zidine u dužini 2600 metara a kasnije uglavnom u 14.stoljeću i druge znamenitosti. Dolazak Firenze i renesanse mu je dao današnji konačni izgled.
Mnoge turističke agencije navrate u njega na putu za jug, a neke ga obiđu uz druge gradove Toscane. Mi smo navratili praveći kratku pauzu da malo protegnemo noge nakon duge vožnje autom. Zidina uglavnom više nema, ostala su samo neka od ulaznih vrata. U stari grad se ne može autom, jer je tamo ZTL zona ograničenog prometa. Stoga smo parkirali u garaži ispod Piazza del Popolo na kojoj je mali park i zgrada pošte.
Via Cavour
Odšetali smo pored Teatro Petrarca do trga i bazilike San Francesco iz 14.stoljeća u kojoj se nalaze neke vrijedne freske. Lijevo niz Via Cavour je benediktinska crkva iz istog stoljeća sa visokim vitkim osmokutnim zvonikom izgrađenim tri stoljeća kasnije. Dok se uskom uličicom  penjemo ka Katedrali prolazimo još neke crkve i kazališta.

Na vrhu grada
Stižemo na trg s kamenom palačom Priori u kojoj je gradsko vijeće. Pored je četvrtasti toranj i zvono na vrhu, a unutra neke freske i slike. Tu je u okviru ureda turističke zajednice izložba Giostra del Saracino, posvećenja viteškim igrama koje se održavaju u lipnju i rujnu, kada grad preplave vitezi, konji i turisti. U Arezzu i okolini se stalno nešto dešava. Imaju veliki karneval, igre pelote u još mnogo toga. Obilazimo trg oko Katedrale izgrađene od žutog pješčenjaka. Gradnja počinje krajem 13.stoljeća a završava trista godina kasnije. Još toliko je trebalo da se kompletno završi visoki šesterokutni špicasti zvonik. Ispred crkve je park Prato. U njemu je veliki bijeli spomenik posvećen Petrarki završen 1928. godine. S druge strane parka su zidine tvrđave iz 16.stoljeća koju je podigla obitelj Medici iz Firenze. Nažalost tvrđava je bila zatvorena. Odmah ispod zidina i parka je rodna kuća poznatog pjesnika Petrarke poznatog po ljubavnim sonetima. Tu je rođen u 13. stoljeću, mada je originalnu kuću nasljedila današnja iz 16.stoljeća. U njoj je danas Akademija književnosti, umjetnosti i nauke. Nešto dalje je Palazzo Pretorio s brojnim kamenim grbovima i zastavama na fasadi, čiji su vlasnici bili kapetani firentinske obitelji Podesta, koja je također dugo vladala gradom. Danas je u njoj gradska knjižnica.

Piazza Grande
Konačno stižemo na turistički dragulj Arezza, najstariji, najveći i najljepši trg Piazza Grande ili Piazza Vasari.  Okružen veličanstvenom palačom s kolonadama, uskim kućama s balkonima i dvije  visoke kula gdje svaki prozor krase raznobojni štitovi. Najljepša je Palazzo fraternita dei Laici započeta u gotičkom stilu u 14.stoljeću, a završena stoljeće kasnije u renesansnom stilu. Toranj sa satom dodaje Giorgo Vasari, koji u 16. stoljeću gradi mnogo toga po gradu. Sat radi još od 1552. godine i što je rijetkost u svijetu. Na trgu je apsida crkve Santa Maria della Pieve, čije četvrtasti zvonik strži u vis. Počela se graditi u 12.stoljeću a zvonik dobila 1330.godine. Zovu ga zvonik sa stotinu rupa. Prednja fasada je impresivna s četiri reda srupova, koji što su viši postaju sve tanji i gušči. Unutra su vrijedne slike a u kripti je lubanja Svetog Donata. Trg se nalazi na kosini. U jednom kutu je fontana. Jako me podsjeća na onaj u obližnjoj Sieni. Svake prve subote i nedjelje u mjesecu tu se održava  već 50 godina sajam antikviteta.

Rimski amfiteatar
Silazimo niz Corso Italia prepune trgovina, suvenirnica i drugi radnji. Na Piazza di Sant’Agostino istoimena crkva. Dosta nam je crkvi. konačno stižemo do parka i ostataka eliptičnog rimskog amfiteatra. Građen je od pješćenjaka i cigle pa odavno nema ničega osim najdonjih zidina. U 16.stoljeću na jednom njegovom rubu podignut je samostan u kome je od 1822.godine arheološki muzej. Konačno završavamo obilazak i vraćamo se preko trga posvećenom Guido od Arezza, koji je osmislio današnji notni sustav u početkom 11.stoljeća.Za one koji planiraju na puta u Arezzo, možda bude korisno.

This entry was posted in Arezzo, Europa, Italija, Toscana and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori