ASISSI SVETI GRAD

0Assisi se nalazi svega dvadesetak minuta vožnje od Peruggie (Peruđe) u srcu Italije u Umbriji. Pod zaštitom je UNESCO-a. To je srednjevjekovni grad Svetoga Franje Asiškog sa nekoliko prekrasnih crkvi i velikim brojem hodočasnika iz cijeloga svijeta. Nalazi se na padini brda a iznad njega se nadvije tvrđava Rocca Maggiore odakle puca prekrasan pogled na grad, okolne šume i maslinike. Rimski naziv grada je Asisium i od toga doba ostalo je mjesto gdje je bio amfiteatar, nešto zidina, Minervin hram i ostaci Foruma. Assisi je bio vječiti neprijatelj susjedne Peruggie. Nažalost neki djelovi ovih remekdjela arhitekture su bili oštećeni u zemljotresu 1997.godine. Neki su obnovljeni, a neke još čeka obnova.


Santa Maria degli Angeli
Na odlasku ili prije nego dođete u Assisi zastanite u ravnici i posjetite baroknu baziliku Santa Maria degli Angeli iz 1684.godine, izgrađenu na mjestu gdje je bio rani centar Franjevaca. Kažu da je sedma po veličini kršćanska crkva. Kapela Porcijunkule (10-11.stoljeće) je bila data Svetom Franji za molitve od strane benediktinaca. Sačuvana je i stoji direktno ispod kupole. U drugoj kapeli, Cappella del Transito, je umro Sveti Franjo. Hodočasnice ne zaobilaze ovo mjesto. U sklopu bazilike je i muzej. Izvana je fontana sa 26 izvora dar liječnika Firence. Baziliku okružuje vrt ruža bez trnja. Legenda kaže da je Sveti Franjo u trenucima iskušenja da napusti svoj put vjere zakotrljao se gol kroz grmove ruža, koje su se pretvorile u ruže bez trnja. Otada tu raste samo ta vrsta Rosa canina  (Pseća ruža).

Parking
Nemojte pokušavati ući u grad svojim autom jer postoji ZTL zona kada je promet zabranjen svima onima  bez posebne dozvole ili onima koji odsjedaju u hotelu unutar zone. Čak iako uđete pitanje je gdje tamo ostaviti auto u uskim uličicama, koje više liče na bob staze. U gradu postoji nekoliko parkinga, ali su uglavnom nedovoljni u špicama sezone, mada veliki broj hodočasnika dolazi autobusima. Možda najbolji je Mojano Assisi Parking  koji vodi u sam centar liftom i pokretnim stepenicama. Ostavljam auto u njemu, jer mi je hotel u samom centru. Stotinjak metara dalje je Porta Nuova također sa pokretnim stepenicama. Treći je podno same Bazilike Svetoga Franje na zapadnom dijelu grada na trgu Piazza Unita d’Italia. Četvrti parking Matteotti je kod rimskog amfiteatra, odmah iznad Santa Klare, na putu za Rocca Maggiore. Svi se plaćaju.

Santa Chiara
U istočnom dijelu grada nalaze se ulazna vrata Porta Nuova i ulica koja će Vas dovesti do trga i crkve Sveta Klara. Pokretnim stepenicama i strmom uličicomo stižem iz garaže na trg i dolazim do hotela koji sam rezervirao. Međutim hotel je zatvoren do ožujka. Odlazim do drugoga sto metara dalje i pitam za sobu, te kažem kako sam rezervirao u susjednom, koji ne radi. Na moje iznenađenje oni imaju moju rezervaciju. Ista osoba prima rezervacije za oba hotela, ali je zaboravila reći da dođem u ovaj drugi. Ostavljam stvari u hotelu i žurim u obilazak dok je još malo dnevnoga svjetla. Trg je ujedno i vidikovac i tu je uvijek živo. Klara je bila Franjina sljedbenica, te je gradnja ove crkve i samostana počela 1257.godine, tri godine nakon njene smrti i godinu nakon kanonizacije u sveca. Ustvari ova crkva je zamijenila San Giorgio u kojoj je kanoniziran Sveti Franjo, te par godina bio i sahranjen. U crkvi su relikvije oba sveca. Crkva ima isti tlocrt i oblik kao gornja bazilika Svetog Franje. Cijeli kompleks je veoma upečatljiv jer je izgrađen od redova bijelog i ružičastoga kamena. Ovo je česta kombinacija u gradu, počev od obrambenih zidina, palača, kuća, crkvi.


Bazilika Svetog Franje
Giovanni Francesco Bernardone rodio se 1182.godine u Assisiju. Utemeljio je franjevački red, te je dvije godine nakon njegove smrti, u periodu 1228-1230 podignuta crkva u kojoj su njegove kosti prebačene u tajnosti u podzemnu kriptu iz crkve San Giorgio gdje je bio prvo sahranjen. Odmah potom gradi se još jedna crkva iznad prve 1230–1253. Cijeli kompleks Bazilike Svetoga Franje Asiškog čine donja i gornja crkva sa velikim trgom omeđenim kolonadama. Lokacija njegovoga groba će biti zaboravljena i ponovo otkrivena i otvorena za javnost tek 600 godina kasnije u posebnoj kripti. Zidovi bazilika i stropovi su kompletno prekriveni freskama poznatih majstora na čelu sa Giottom, koje prikazuju svečev život, Stari i Novi zavjet. Obe bazilike povezuje i unutarnje stepenište. Glavna proslava vezana za ovoga sveca je 4.listopada. Ujutro je velika gužva pa možda posjetu treba planirati u posliepodnevnim satima. Bazilika radi cijeli dan, dok je većina drugih crkvi zatvorena za vrijeme ručka od 12.00-14.00/14.30. Iako je druga polovina siječnja ispred bazilike su velike jaslice sa kipovima u prirodnim veličinama ljudi.

San Pietro i Santa Maria
U neposrednoj blizini trga Unita d’Italia je benediktinksa crkva Svetoga Petra iz 1029.godine, rekonstruirana u 13.stoljeću. Posvećena je od Pape istovremeno kada i Svetog Franje i Svetog Rufina. Ističe se ljepotom tri rozete. Jedina je koja ne pripada franjevačkom redu, jer od 1200.godine uredbom se nisu mogle graditi crkve drugih redova.
Na kraju ulice s koje su obje strane kameni zidovi je trg Vescovado i crkva Santa Maria Maggiore, koja je nekada bila Katedrala grada. Freske unutra su dosta propale unatoč restauraciji tridesetih godina prošloga stoljeća. Biskupska palača pored nje još uvijek ima tu funkciju.

Chiesa Nuova
Prije samog glavnog trga u maloj bočnoj ulici još jedan mali trgić sa malom crkvom naziva Nova crkva. Izgrađena je 1616. godine novcima španjolskog kralja Felipea III na mjestu gdje je bila rodna kuća Svetoga Franje. Unutrašnjost u mramoru izuzetne ljepote. Tu je i soba-zatvor u kojoj je bio zatvaran Sveti Franjo kao nestašni mladić od svoga oca, trgovca do čije se trgovine dolazi također iz same crkve. Van crkve brončani kip Franjinjih roditelja.

Piazza del Comune
Centralni gradski trg je Piazza del Comune i ka njemu streme sve uličice, koje su toliko uske da se spašava živa glava kada naleti auto. Na trgu nekoliko srednjevjekovnih palača, a najljepša je Palazzo del Capitano del Popolo u kojoj je uprava grada.Izgrađena je kao prva javna zgrada na trgu 1212.godine a toranj je dodan tek 1305. godine. Izuzetno dobro je sačuvano pročelje rimskoga hrama božice Minerve iz 1.stoljeća. Smatrala se djevičanskom božicom poezije i glazbe, medicine, mudrosti, trgovine i zanata, pa čak i ratnika u samom Rimu. Unutrašnjost hrama je 1539.godine u preuređena u crkvu Santa Maria sopra Minerva, a u 17.stoljeću dobila je svoj današnji barokni izgled. Obavezno ući i pogledati. U jednom kraju je fontana sa tri lava. Trg je nastao na mjestu rimskoga Foruma. Muzej koji o tome svjedoči je odmah u ulici Portico. Duž ulice Via San Francesco koja vodi do bazilike Svetoga Franje su neke zanimljive palače i muzej i arhiv sa najstarijom knjigom gdje se spominje Sveti Franjo.

Duomo
Trg i Katedrala San Rufino se nalaze iznad Santa Klare i može se stići do gore stepenicama ili sa glavnog trga uličicom Via San Rufino. Može i sa gornje strane sa parkinga Matteotti. Posvećena je još jednom mučeniku Assisija. Izgrađena je na mjestu dvije još starije crkve 1135.godine u romaničkom stilu, ali je iz toga doba ostao u originalu samo zvonik sagrađen na rimskoj cisterni za vodu, dok je u doba Renesanse i 19.stoljeću mijenjana. Unutra je i mali muzej.

Rocca Maggiore
Do utvrde na vrhu brda se može doći kratkom šetnjom  od Duoma uz ulicu Porta di Perlici i stepenicama Vicolo S.Lorenzo. Nije daleko, svega 400m, ali je strmo, pa druga opcija je sjesti u auto i otići okolo do pred vrh pa opet pješice. Nekako mi se čini da je lakše i brže sve to odraditi pješice. Ja sam krenuo noću pitajući se je li baš pametno sam lunjati na mjestu gdje nema nikoga. Kad gore nekoliko parova koji traže samoću i romantiku. Utvrdu je dao sagraditi Kardinal Albornoz 1367. godine na mjestu jedne ranije izgrađene od strane Nijemaca . U njoj je Fridriha Barbarosa proveo nekoliko godina djetinjstva. Čak je i kršten u Assisiju u trećoj godini života 1197.godine. Nakon pobune zamak biva srušen i prepušten propadanju. Dograđen je 1458.godin,e tako što je napravljen zid sve do grada sa 12 tornjeva. Konačno veliki okrugli toranj je dao izgraditi papa Pavle III 80 godina kasnije.

Eremo delle Carceri
Pravi vjernici će posjetiti 5 km udaljeni samostanski kompleks Eremo delle Carceri, skoro na vrhu planine Subasio, gdje se Sveti Franjo povlačio sa svojim prvim sljedbenicima da u samoći i tišini moli. Ustvari povlačili su se u pećine kojih je mnogo u toj zoni, a tek će 1400. godine biti podignuta prva mala crkva. Godinama kasnije se kompleks dograđivao i širio. Kada ste tu odvezite se još par kilometara na sam vrh odakle puca pogled na skoro cijelu Umbriju.This entry was posted in Assisi, Europa, Italija, Svetišta, Umbria and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.